Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prof. Univ. Dr. Mihai Jianu – ortopedie pediatrică românească de vârf

Dl. Prof. Univ. Dr. Mihai Jianu, medic primar Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Doctor în Ştiinţe Medicale face parte din echipa Policlinicii Opera şi Băneasa, unde acordă consultaţii de specialitate.

A parcurs fără excepţie toate treptele ierarhiei didactice până la cea de profesor, lucrând în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, cel mai mare spital de copii din ţară, unitate de elită a medicinei româneşti.

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul formelor grave şi foarte grave de scolioză tratate necorespunzător. De peste 15 ani preocuparea principală a Dlui. Prof. Dr. Jianu este în domeniul afecţiunilor coloanei vertebrale, consultând până în prezent peste 14.000 de bolnavi cu scolioză. "Detestând popularitatea mediatică gratuită, am căutat să mă recomand prin rezultate, fapt confirmat de numărul mare de pacienţi care solicită consultul şi prin numărul mare de intervenţii chirurgicale, peste 600 de operaţii de scolioză, de departe cel mai mare număr de operaţii de acest gen efectuate în ţară." a declarat Dl. Prof. Dr. Jianu.

 

În anul 2010, Dl. Prof. Dr. Jianu a fost desemnat de către Ministerul Sănătăţii coordonatorul Programul Naţional pentru depistarea precoce a scoliozelor şi tratarea lor adecvată, estimându-se că în ţară sunt aproximativ 50.000-60.000 de copii cu scolioză. De asemenea, în acelaşi an a lansat şi ediţia a doua a cărţii "Scolioza Pediatrică" (prima ediţie apărând în 2001), lucrarea adunând experienţa a peste 600 de cazuri operate la Spitalul Grigore Alexandrescu, monografie care a fost premiată la Gala Sănătăţii din anul 2011 cu locul I la secţiunea "Implicare deosebită în activitatea didactică".

Temele de interes în cercetarea ştiinţifică au fost in domeniul identificarii unor procedee color de prelucrare computerizată a imaginilor radiologice, respectiv al dezvoltării şi realizării unor echipamente necesare pentru prelucrarea grefoanelor osoase conservate în banca de ţesuturi. De asemenea, a obţinut un brevet OSIM pentru prima bancă de os din România.  

Dl. Prof. Dr. Jianu a contribuit la realizarea a 20 cărţi de specialitate şi monografii şi a participat la numeroase congrese şi conferinţe naţionale şi internaţionale cu peste 113 lucrări ştiinţifice; este prim-autor şi co-autor al 34 de articole care au apărut în reviste prestigioase româneşti şi din străinătate şi a condus şi coordonat 121 lucrări de diplomă şi doctorat.

Este pasionat de fotografie și istoria religiilor

Dl. Prof. Dr. Jianu este membru în structurile de conducere a mai multor societăţi internaţionale şi româneşti de chirurgie spinală:

 • Preşedintele Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică SOROP, 2003-2007
 • Membru în board-ul Societăţii Internaţionale de Chirurgie Spinală "ARGOS", cu sediul la Paris
 • Membru în board-ul "Spine  Experts Group", Societatea Internaţională de Chirurgie Spinală, cu sediul la Belgrad
 • Membru în Societatea Internaţională de Chirurgie, Ortopedie şi Traumatologie SICOT, cu sediul la Amsterdam
 • Membru în Societatea Română de Ortopedie şi Traumatologie SOROT
 • Membru  în Academia de Ştiinte New York
 • Membru în Societatea "National Geografic"

"După o carieră de 31 de ani în domeniul chirurgiei ortopedice, am ajuns la concluzia că un bun chirurg trebuie să posede trei mari calităţi: competenţă, perseverenţă şi mai presus de toate, modestie. Este greu de descris satisfacţia pe care o simţi când primeşti zeci de scrisori de mulţumire de la tineri cărora prin operaţie le-ai schimbat cursul vieţii sau când primeşti fotografii trimise de foste paciente în rochie de mireasă, pentru a-ţi arăta ţie, chirurgul, cât sunt de mulţumite de noua lor înfăţişare."

De-a lungul timpului, activitatea profesională, academică şi științifică de excepţie a Dlui Prof. Dr. Mihai Jianu  a fost  răsplătită cu  distincţii importante:

 • Ordinul  "Meritul Sanitar în grad de cavaler "conferit de Preşedintele României, 2004
 • Cetăţean de Onoare al Judeţului Argeş, 2008
 • Nominalizare în Enciclopedia Medicală Românească a Secolului XX, 2001 şi 2009
 • Nominalizare în “Who’s Who in Science and Engineering”, Ed. a şasea, 2002-2003