Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Proceduri minim-invazive interventionale, realizate cu succes in Spitalul Premiere

Articol de Dr. Cristian Mihalea Medic specialist Radiologie - imagistica medicala
Tratamentul endo-vascular minim invaziv reprezinta la acest moment unul din domeniile medicale cu cea mai larga dezvoltare tehnologica si stiintifica din ultimii 10 ani. Cu ajutorul radiologiei interventionale medicii nu numai ca interpreteaza imaginile radiologice, dar efectueaza si proceduri chirurgicale minim invazive prin incizii mici, grabind astfel recuperarea pacientilor. De fapt, radiologia interventionala reduce costurile, timpul de recuperare, durerea si riscurile postopratorii pentru pacientii care altfel ar avea nevoie de o interventie chirurgicala traditionala deschisa.

Acest tip de tratament revolutionar este disponibil si pacientilor din Timisoara, in cadrul Spitalului Premiere. Procedurile si interventiile minim-invazive de radiologie si neuroradiologie interventionala sunt realizate de medici cu experienta, sub ghidaj imagistic cu raze X, care au obtinut rezultate foarte bune in tratamentul afectiunilor vasculare sau in tratamentul anumitor tumori, prin inchiderea minim-invaziva a vaselor care alimenteaza aceste formatiuni benigne sau maligne.

Radiologia interventionala face doua lucruri importante simultan. Permite medicului radiolog sa aiba acces direct la vasele si organele care au nevoie de tratament si reduce semnificativ riscul de reactii adverse in urma tratamentului sau a interventiilor chirurgicale. Spre deosbire de o operatie deschisa, calea de abord intr-o procedura interventionala se face printr-o punctie arteriala radiala sau femurala, rezultand astfel un grad extrem de scazut al complicatiilor infectioase. In cazul stenozelor arteriale periferice simpla plasare a unui stent la acest nivel poate evita o procedura chirurgicala deschisa a carui timp de recuperare este net superior procedurii endo-vasculare de rutina. 

Proceduri realizate cu cel mai performant angiograf de pe piata

Un al doilea mare avantaj este dat de utilizarea in cadrul spitalului nostru al unui angiograf deosebit de performant (Philips Azurion), varful de gama la acest moment ce vine echipat cu toate softurile necesare efectuarii procedurilor de radiologie interventionala periferica (vase abdominale, pelviene si cele ale membrelor inferioare), cat si procedurilor de inalta precizie si totodata risc peri procedural in domeniul cardiologiei interventionale (stentarea vaselor coronare de la nivel cardiac) sau al neuroradiologiei interventionale (embolizarea de anevrism intracerebral, malformatii si fistule intracerebrale).

Capacitatea angiografului Azurion de a efectua angiografie rotationala 3D reprezinta un imens avantaj pentru a putea intelege cu precizie milimetrica anatomia vaselor prin lumenul carora medicul operator trebuie sa navigheze micro-cateterul si micro-ghidul necesare tratamentului endovascular.

 Un al doilea avantaj tehnic imens pe care acest angiograf il are este existenta protocolului Clarity care permite o reducere cu 75% a cantitatii de radiatie X fata de un aparat similar fara acest protocol preinstalat. Practic, atat pacientul, cat si medicul operator sunt expusi unei doze de 4 ori mai scazute de radiatie X in timpul procedurii endo-vasculare. 

De asemenea, angiograful Philips Azurion dispune de softuri de reconstructie speciale care permit efectuarea de achizitii rotationale similare celor efectuate de computerul tomograf (CT) ceea ce confera o siguranta net superioara procedurilor endovasculare (Xper CT, XperGuide - posibilitatea de a efectua punctii ghidate cu definirea unui ac virtual cu o precizie de 1-2 mm).

Proceduri interventionale periferice

Echipa de medici radiologi specializati in tehnicile interventionale din Spitalul Premiere realizeaza toate procedurile terapeutice necesare pentru a trata stenozele arteriale situate la nivelul  arterelor abdominale sau ale membrelor inferioare, atat prin plasare de stent, prin dilatarea cu balon (angioplastie cu balon), cat si prin ambele metode. Tratamentul endovascular al anevrismului de aorta infra-renala prin plasarea de endo-proteza reprezinta, de asemenea, o alternativa fezabila la chirurgia deschisa in cazuri atent selectionate.

Embolizarea cu micro-sfere, care au dimensiuni intre 50 si 700 microni, reprezinta o solutie terapeutica minim invaziva si in tratamentul unor patologii tumorale / oncologice prin inchiderea vaselor care alimenteaza aceste formatiuni benigne sau maligne. In cazul tratamentului combinat intre chimioterapie (infuzare locala la nivelul vaselor ce nutresc tumora de chimioterapie: doxorubicina sau iridotecan) si embolizarea cu micro-sfere vorbim de chemo-embolizare (TACE - trans-arterial chemo-embolisation), metoda ce se adreseaza pacientilor cu diagnosticul de hepatocarcinom (HCC) sau al celor cu metastaze hepatice generate de neoplasmul de colon. Pacientii oncologici beneficieaza astfel de un tratament de ultima generatie care induce necroza (moartea celulelor neoplazice).

Folosim tehnicile de radiologie interventionala si in tratamentul fibromului uterin, tinand cont de anumiti factori (dimensiune, varsta, etc). Embolizarea fibromului utrin presupune ocluderea patului vascular tumoral si implicit necrozarea tumorii si reprezinta o alternativa fezabila la tratamentul chirurgical.

Proceduri de neuroradiologie interventionala

Procedurilor de neuroradiologie interventionala ajuta in tratamentul tuturor patologiilor vasculare intra-cerebrale: anevrismul intra-cerebral, fistula durala arterio-venoasa - DAVF si malformatia arterio-venoasa cerebrala - MAV- ul cerebral. Cu ajutorul acestor tehnici medicii previn atat sindromul de moarte subita, cat si sechelele neurologice grave pe care ruptura/sangerarea intracerebrala a acestora o pot provoca. 

Tratamentul acestor trei patologii deosebit de periculoase se poate efectua cu ajutorul materialelor implantabile neuro-endovasculare a caror evolutie tehnica in ultimii 10 ani a permis un salt calitativ fabulos, astfel incat a devenit principala metoda de tratament in tarile Europei de Vest. Un al doilea argument in favoarea sigurantei si preciziei acestor proceduri este dat de dotarea angiografului cu multiple softuri de postprocesare a imaginii rotationala (Xper CT, Vaso CT, Xper Guide, 3DRA) ceea ce permite in definitiv o capacitate crescuta de diagnostic si vizualizare a materialelor implantate (stent-uri, spirale detasabile, etc).

Tratamentul interventional al anevrismului intra-cerebral

Din punct de vedere al incidentei, pe primul loc se situeaza anevrismul intra-cerebral cu o frecventa de 3%, iar tratamentul prin embolizare conduce la excluderea angiografica a sacului anevrismal din circulatia sanguina. La momentul actual exista patru metode terapeutice de tratament al anevrismului cerebral:

  • plasarea de spirale de platina detasabile in sacul anevrismal cu sau fara ajutorul balonului intracerebral de remodelare;
  • plasarea de spirale detasabile asistata de stentul intracerebral plasat in vasul portor al anevrismului; 
  • plasarea de end-proteze intra-saculare in interiorul sacului anevrismal;
  • plasarea de stent tip flow-diverter in vasul portor al anevrismului.

Toate aceste metode terapeutice au avantajul tratamentului minim invaziv cu riscuri extrem de mici (evaluate la 0,5-1%) in comparatie cu riscul tratamentului neurochirurgical deschis (5-7%), perioada de internare fiind de circa 2-3 zile.

Tratamentul interventional al fistulei durale arerio-venoase

Fistula durala arterio-venoasa (DAVF) reprezinta o comunicare patologica intre o artera cerebrala si o vena cerebrala ce are ca si principal risc sangerarea intracerebrala uneori cu consecinte fatale. Inchiderea unei astfel de fistule se realizeaza cu ajutorul unor copolimeri speciali dedicati acestui tip de patologie si reprezinta la momentul actual tratamentul de electie pentru aceasta patologie.

Tratamentul intrventional al malformatiei arterio-venoase cerebrale

Malformatia arterio-venoasa cerebrala (MAV-ul cerebral) este o patologie congenitala complexa reprezentata de o retea malformativa de vase foarte fragile numita “nidus" cu care pacientul se naste si care are indicatie de embolizare doar in cazul in care exista un prim eveniment hemoragic sau in cazul unor elemente angio-arhitecturale de risc (anevrisme intra-nidale, anevrisme de hiper-debit, stenoze pe traiectul venelor de drenaj). Principiul tratamentului este acelasi ca si in cazul fistulei DAVF, adica ocluderea nidusului prin injectarea unor substante polimerizate speciale numite lichide embolice cu ajutorul unui micro-caterer cu varf detasabil cu un diametru foarte mic (de cca 0,25-0,33 mm) plasat pe traiectul vaselor ce alimenteaza malformatia cerebrala. In cazul MAV-urilor de dimensiuni peste 2,5 cm este posibil ca tratamentul complet sa necesite doua, trei sau chiar patru sesiuni de embolizare distantate la un interval de 3-4 luni interval intre ele. 

Tratamentul interventional al stenozei de artera carotida

Stenoza de artera carotida interna (ingustarea cu peste 60-70% a lumenului circulant datorat unei placi de aterom) poate fi tratata atat chirurgical (clasic prin chirurgie deschisa la nivelul regiunii cervicale - end-arterectomia carotidiana) sau prin metoda minim invaziva de plasare a unui stent carotidian cu sau fara angioplastie cu balon sub protectie distala sau proximala pentru prevenirea complicatiilor embolice per-procedurale. Acest tip de procedura este destinata pacientilor cu stenoza de artera carotida interna pentru preventia unui accident vascular cerebral ischemic acut, care se produce in momentul inchiderii acestei stenoze sau fragmentarea unei placi de aterom si migrarea ei in circulatia intracerebrala. Acest tip de procedura are avantajul faptului ca fiind minim invaziva spitalizarea pacientului este de circa 24-48 ore.

Tratamentul interventional al tumorilor benigne si maligne

Un alt domeniu in continua expansiune la nivel mondial este embolizarea (devascularizarea prin injectare fie de micro-sfere sau lichide embolice) preoperatorie a unor tumori benigne sau maligne hiper-vasculare situate la nivelul organelor parenchimatoase (renal, hepatic, splenic), la nivel osos (metastaze de neoplasm renal situate la nivelul corpilor vertebrali  sau alte localizari) sau la nivel cerebral (meningiomul cerebral de mari dimensiuni alimentat de ramuri din artera carotida externa). In cazul acestor patologii colaborarea inter-disciplinara este cheia succesului tratamentului.  

Toate procedurile de neuroradiologie interventionala si unele dintre procedurile de radiologie interventionala descrise mai sus se desfasoara in Spitalul Premiere sub anestezie generala pentru siguranta si confortului pacientului si in general dureaza intre 1 ora si 4-5 ore in cazul procedurilor complexe. 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.