Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Problemele de concentrare la scoala: Dislexia si Sindromul ADHD

Problemele de concentrare la scoala: Dislexia si Sindromul ADHD

Multi copii intampina probleme la efectuarea temelor, la un moment dat. De obicei, aceste probleme nu dureaza mult timp, deoarece situatia care le-a cauzat initial se amelioreaza (de exemplu, un copil se adapteaza la o noua scoala sau la un profesor nou sau isi revine dintr-o situatie familiala stresanta). Pe de alta parte, problemele de la scoala ar putea continua si pot fi un semn ca scolarul are o dizabilitate de invatare sau o alta problema care necesita o atentie speciala si ajutor suplimentar.

Semnele problemelor scolare

Aceste "stegulete rosii" pot insemna ca problemele copilului tau sunt importante si au nevoie de o atentie deosebita:

  • Obtine note mici, desi efortul de a-si face temele de acasa este mare
  • Este usor distras, isi pierde concentrarea atunci cand face temele si are dificultati in finalizarea acestora
  • Lucreaza din greu la toate disciplinele, dar este mai priceput la unele decat la altele
  • "Uita" sa aduca temele acasa
  • Nu pare sa ii pese de scoala
  • Se plange ca se plictiseste toata ziua la scoala

Cauzele problemelor scolare

Exista mai multe cauze ale problemelor la scoala. Problemele de vedere sau de auz pot ingreuna capacitatea unui copil de a citi, de a auzi profesorul sau de a-si face temele. Petrecand un timp prea mare practicand sporturi, hobby-uri sau activitati extracurriculare, un copil poate fi prea obosit sau poate sa nu aiba suficient timp pentru a-si face temele in mod corespunzator. Alte aspecte cum ar fi bolile cronice, anxietatea, depresia sau problemele de familie pot, de asemenea, interfera cu temele copilului. In cele din urma, un anumit handicap de invatare sau o problema de atentie, asa cum sunt descrise pe scurt mai jos, pot ingreuna capacitatea unui copil de a invata. 

Dislexia la copii

O dificultate de invatare reprezinta o problema de citire, scriere, calcul sau memorie la un copil care are de altfel inteligenta, oportunitatea si motivatia necesare pentru a invata. Una dintre cele mai frecvente dificultati de invatare la copii este dislexia. Copiii cu dislexie au probleme in a intelege cuvintele pe care le citesc, dar pot intelege, de obicei, aceleasi cuvinte, daca sunt citite cu voce tare de catre o alta persoana. Unii copii cu dislexie au tendinta de a inversa sau citi gresit literele sau cuvintele, dupa varsta la care este normal acest lucru, de obicei in clasa intai si a doua. Un copil cu un deficit de invatare nu este neaparat mai putin inteligent decat colegii lui, dar el va avea nevoie de ajutor suplimentar pentru teme si s-ar putea considera "prost". Spune-i copilului tau ca nu este prost si ca esti mandru de punctele lui forte si de realizarile lui.

Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

ADHD este una dintre cele mai frecvente tulburari de comportament ale copilariei care afecteaza aproximativ unul sau doi copii din fiecare clasa in Statele Unite ale Americii. Copiilor cu ADHD le este dificil sa stea linistiti si sa fie atenti, ingreunandu-le astfel invatatul la scoala sau terminarea temelor. De asemenea, ei pot fi impulsivi, pot tipa (sau vorbi fara sa se gandeasca) atunci cand raspund sau pot face comentarii nepotrivite la scoala.

Rolul parintelui

In cazul in care copilul tau are probleme la scoala, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face ca parinte este sa colaborezi cu profesorii copilului tau pentru a afla cauza problemelor si sa ajuti la realizarea unui plan pentru a le rezolva. Profesorii trebuie sa vada ca le respecti experienta profesionala si ca doresti sa te implici in a ajuta la rezolvarea problemelor copilului tau. Pune intrebari despre problema, de exemplu, cand se intampla? In cazul in care copilul tau este intotdeauna perturbator in timpul orei de matematica, se poate intampla pentru ca el este frustrat de o dificultate de invatare la matematica.

Cere scolii sa iti evalueze copilul. In Statele Unite ale Americii (SUA), prin lege, scolile publice trebuie sa ofere gratuit evaluare si tratament pentru copiii suspectati ca ar avea dificultati de invatare, probleme de comportament sau probleme emotionale care pot interfera cu procesul de invatare. De asemenea, scolile au obligatia de a implementa un Program de Educatie Individualizat, care include un plan pentru abordarea acestor probleme. Planul poate implica profesori si educatori specializati, consilier de orientare scolara, psiholog, medicul pediatru al copilului, alti profesionisti din domeniul sanatatii si, desigur, familia. In Romania, probabil ca trebuie sa apelezi la un psiholog cu pregatire si experienta in astfel de probleme.