Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa tin o dieta saraca in carbohidrati in sarcina?

Pot sa tin o dieta saraca in carbohidrati in sarcina?

Nu ar trebui sa tii o dieta saraca in carbohidrati sau sa urmezi o dieta restrictiva de slabire, daca esti insarcinata.

Dieta saraca in carbohidrati poate sa afecteze greutatea copilului tau si modul in care se dezvolta. De asemenea, va preveni asigurarea cu nutrienti de care atat tu, cat si copilul tau aveti nevoie pentru a fi sanatosi. Reducerea drastica sau, din contra, luarea in greutate semnificativa in sarcina va creste probabilitatea ca, pe masura ce creste, copilul tau sa aiba probleme legate de greutate.

Dietele sarace in carbohidrati, cum ar fi dieta Atkins sau Dukan, pot creste nivelul de ketone in sange. Acesti acizi se acumuleaza cand organismul arde propriile grasimi. Acelasi lucru se intampla cu orice dieta care elimina un anumit grup de alimente.

Aceste diete sunt bogate in grasimi si restrictioneaza cantitatea de fructe, vegetale si fibre pe care le consumi. Astfel, atat tu, cat si copilul tau veti fi deprivati de vitamine si minerale importante, cum ar fi acidul folic si calciu. De asemenea, este putin probabil sa poti sa mentii aceasta dieta pe termen lung.

Adeptii dietei sarace in carbohidrati sustin ca dulciurile ingrasa. Insa in aceeasi cantitate, carbohidratii contin mai putin de jumatate din caloriile din grasimi. In plus, dieta fara carbohidrati contine multe proteine, ceea ce are ca efect oboseala si respiratia mirositoare, precum si cresterea riscului de a face calculi renali.

Specialistii in nutritie sunt de comun acord ca mesele principale trebuie sa contina alimente bogate in amidon, o treime din farfurie fiind carbohidrati. Atunci cand poti, alege carbohidrati din cereale integrale, cum ar fi pastele si orezul integral si painea integrala. Cerealele integrale sunt o sursa buna de energie, fibre, calciu, fier si vitamina B, care sunt toate foarte importante in sarcina. In plus, alimentele bogate in fibre pot sa te ajute sa previi sau sa tratezi constipatia, care este o manifestare frecventa in sarcina. De asemenea, te pot ajuta sa ai senzatia de satietate o perioada mai lunga, deoarece sunt digerate mai lent decat varianta alba, astfel incat vei avea un nivel mult mai constant de energie pe parcursul zilei.

Desi zaharul este o alta forma de carbohidrati, nu este o sursa buna de nutrienti. Alimentele care contin zahar, cum ar fi prajiturile, contin, de asemenea, si grasimi saturate. Incearca sa nu consumi in sarcina astfel de alimente sau bauturi cu un continut mare in grasimi si zahar. Poti lua astfel prea mult in greutate.