Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Pot sa mananc sushi sau fructe de mare in sarcina?

Fructele de mare proaspate, crude nu sunt sigure pentru a le consuma in sarcina deoarece pot contine paraziti, cum ar fi tenia. Daca mananci intr-un restaurant japonez, cere sa gateasca sushi bine. Fii atenta ca in bucataria japoneza pestele este usor rumenit la exterior, fiind servit crud in interior. In general, poti manca sushi din supermarket. Chiar daca contine peste crud, acesta a fost congelat in prealabil ceea ce a dus la distrugerea parazitilor.

Daca preferi stridiile, midiile sau alte crustacee crude, ar trebui sa eviti sa le mai consumi in timpul sarcinii. Acestea pot fi contaminate cu bacterii care pot provoca toxiinfectii alimentare. Esti mult mai susceptibila la astfel de infectii digestive pe timpul sarcinii.

Atunci cand gatesti fructe de mare acasa, urmeaza instructiunile de mai jos pentru a te asigura ca le pregatesti in siguranta:

  • Daca gatesti peste intreg sau file de peste verifica cu un cutit daca este gata: introdu varful ascutit al cutitului si da la o parte o bucata de peste. Carnea trebuie sa fie opaca, cu bucati mari care incep sa se separe
  • Odata ce ai luat pestele din cuptor, lasa-l sa mai stea inca 3-4 minute pentru finalizarea gatitului
  • Crevetii si homarii se coloreaza in rosu cand sunt gata, iar carnea devine alb-perlata
  • Scoicile gatite devin alb-laptoase sau opace si ferme
  • Scoicile, midiile si stridiile sunt pregatite atunci cand cochilia se desprinde. Arunca orice crustacee care ramane inchisa dupa gatire
  • Cand gatesti la microunde fructele de mare, verifica in mai multe puncte pentru a te asigura ca au fost preparate adecvat. Ai putea folosi un termometru de bucatarie pentru a verifica daca temperatura a ajuns la 63oC, ceea ce inseamna ca preparatul este gata pentru a fi consumat.      

Afla mai multe despre consumul de peste in sarcina.