Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa mananc pizza in sarcina?

Pot sa mananc pizza in sarcina?

Pizza este sigura, atata timp cat este gatita adecvat si servita fierbinte.

Totusi, fii precauta cu pizza care are un topping din branza moale cu mucegai, cum ar fi brie sau Camembert sau cu mucegai albastru. Aceste branzeturi pot contine Listeria mai mult decat alte tipuri de branza.

Daca te infectezi cu bacteria Listeria, poti face listerioza, o boala relativ rara care determina simptome asemanatoare cu gripa, care apar frecvent la cateva luni dupa ce ai fost expusa. Desi listerioza este o boala putin severa la tine, poate determina probleme serioase de sanatate copilului tau. Daca poftesti sa mananci o astfel de pizza, incalzeste-o la temperaturi foarte mari, pana devine fierbinte, ceea ce va omora bacteriile. Odata ce s-a racit, bacteria poate incepe sa creasca din nou, asa incat nu manca pizza rece.

Similar, pizza cu toppingul din fructe de mare, cum ar fi crevetii, midiile sau scoicile, trebuie gatita corespunzator.

Specialistii considera ca este sigur sa mananci in sarcina mezeluri sarate, cum ar fi pepperoni, sunca de Parma si salam, deoarece riscul de listerioza este mic. Insa si in acest caz, cel mai sigur este sa consumi pizza care este gatita complet si servita fierbinte.

O optiune sanatoasa ar fi toppingul din legume, care iti va asigura necesarul de fibre, vitamine si substante nutritive.