Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa mananc ou crud sau fiert moale in sarcina?

Pot sa mananc ou crud sau fiert moale in sarcina?

Ouale crude sau fierte moi pot contine Salmonella, o bacterie care poate determina toxiinfectie alimentara cu varsaturi si diaree severa, dureri abdominale, cefalee si febra. Pentru a distruge Salmonella, ouale trebuie gatite astfel incat atat albusul, cat si galbenusul sa devina solide:

  • Fierbe oul cu coaja cel putin 7 minute (pentru un ou de de marime medie)
  • Prajeste oul pe ambele parti
  • Fierbe oul fara coaja pana cand albusul devine complet opac, iar galbenusul ferm (aproximativ 5 minute pentru un ou de marime medie)

Daca mananci in oras sau faci cumparaturi din piata, fii precauta cand cumperi serbet, inghetata, bezele, mousse, maioneza sau tiramisu. Aceste preparate contin frecvent oua crude despre care nu stii de unde provin. Maioneza cumparata din supermarket este in general preparata din oua pasteurizate, astfel incat este sigura pentru a fi mancata. Verifica eticheta sau intreaba daca nu esti sigura.

Daca gatesti ceva acasa din oua crude, poti folosi oua pasteurizate. Prin pasteurizare oul este incalzit astfel incat bacteriile sunt omorate.

Pastreaza ouale in siguranta:

  • In frigider
  • Fara sa vina in contact cu alte alimente. Tine-le in sertarul special sau in cofrajul in care le-ai cumparat
  • Nu folosi oua cu coaja ciobita sau murdara
  • Nu pastra in frigider ouale fierte tari mai mult de trei zile

Cand gatesti sau prepari ouale:

  • Nu imprastia oul crud peste alimente, ustensile sau masa de gatit
  • Spala-te si sterge-te pe maini cu atentie dupa ce ai atins sau gatit oua. Bacteria se poate gasi uneori atat in coaja, cat si in interior
  • Spala toate ustensilele cu apa fierbinte si detergent
  • Spala blatul de lucru cu apa fierbinte si detergent sau foloseste o solutie dezinfectanta si o carpa umeda curata

Afla totul despre alimentele pe care trebuie sa le eviti in timpul sarcinii