Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa mananc ficat in sarcina?

Pot sa mananc ficat in sarcina?

Daca incerci sa ramai gravida sau esti insarcinata, nu ar trebui sa manaci ficat sau alte produse din ficat, cum sunt carnatii sau pateul.

Ficatul contine cantitati mari de retinol, un tip de vitamina A. Daca consumi o cantitate prea mare de retinol, acesta se poate acumula in organism si poate sa devina periculos pentru copilul care se dezvolta.

Intr-adevar, ai nevoie de o anumita cantitate de vitamin A pentru sanatatea pielii, ochilor si imunitate. Poti obtine asta avand o dieta sanatoasa echilibrata care include unt, oua, branza si peste gras. Aceste alimente contin o cantitate mai scazuta de retinol comparativ cu cea din ficat.

Daca iei suplimente de vitamine sau minerale, verifica daca contin vitamin A sub forma de retinol. Nu lua alte suplimente preparate din ficat, cum ar fi uleiul din ficat de cod, daca esti insarcinata.

Este bine sa cauti un supliment de vitamine special pentru femeile gravide, care contine vitamina A sub forma de betacaroten. Organismul va transforma betacarotenul in vitamina A, insa nu exista limite pentru betacaroten in sarcina.

In plus, legumele de tipul morcovilor si broccoli contin betacaroten, ceea ce va ajuta la dezvoltarea sistemului circulator, respirator si nervos al copilului.