Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa folosesc indulcitori artificiali in sarcina?

Pot sa folosesc indulcitori artificiali in sarcina?

Da, indulcitorii artificiali sunt siguri in sarcina, insa incearca sa consumi cantitati moderate de alimente sau bauturi care contin astfel de substante. Acestia sunt folositi fie ca inlocuitori de zahar, fie in combinatie cu zaharul.

Anumite alimente sau bauturi indulcite artificial, cum ar fi iaurturile dietetice, sucurile de fructe, milkshake-urile furnizeaza substante nutritive importante in sarcina. Deoarece contin mai putine calorii comparativ cu preparatele cu continut de zahar, te pot ajuta sa controlezi greutatea in sarcina.

Totusi, ideal ar fi sa consumi aceste produse neindulcite. Poti adauga bucatele de capsuni sau banana la iaurtul simplu, pentru indulcirea naturala sau poti sa faci piure din fructe proaspate.

Litera E urmata de un numar inseamna ca indulcitorul a fost testat si este sigur pentru a fi folosit in Uniunea Europeana. Indulcitorii frecvent utilizati sunt:

  • Xylitol, adaugat la guma de mestecat pentru a preveni cariile dentare
  • Aspartam (E951)
  • Zaharina (E954)
  • Sorbitol (E420)
  • Sucraloza
  • Stevia

Desi aceste substante sunt sigure, unele pot determina reactii adverse. Sorbitolul se gaseste in anumite produse dietetice si guma de mestecat si, deoarece este absorbit lent la nivelul intestinului, poate provoca balonare. Balonarea si eliminarea de gaze sunt simptome frecvente in sarcina, astfel incat nu-ti doresti ca aceste simptome sa se agraveze. Daca suferi de sindromul de intestin iritabil, sorbitolul ar putea sa agraveze simptomele si sa cauzeze diaree.