Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa beau alcool atunci cand sunt gravida?

Pot sa beau alcool atunci cand sunt gravida?

Atunci cand bei alcool in timpul sarcinii, si copilul tau va bea. Aceeasi cantitate de alcool din sangele tau se va gasi si in sangele copilului tau, deoarece alcoolul consumat va trece cu usurinta bariera placentara si va ajunge la copil prin vasele din cordonul ombilical.

Desi ficatul tau este capabil sa metabolizeze alcoolul din sange, ficatul bebelusului tau se va dezvolta complet doar spre mijlocul sarcinii, astfel incat acesta va procesa cu greutate cantitatea de alcool prezenta in sangele lui. Copilul este astfel expus la o cantitate prea mare de alcool, ceea ce va avea ca urmare afectarea permanenta a celulelor unui fat in continua crestere.

Mama poate sa piarda sarcina sau copilul poate sa se nască prematur. Prea mult alcool poate schimba felul în care fata, creierul, inima, rinichii si alte organe ale copilului se vor dezvolta. Poate sa afecteze sistemul nervos al acestuia, de aceea acesti copii vor avea dificultati de invatare si  tulburari de coordonare a miscarilor, care sa dureze toata viata.

Termenul folosit pentru toate aceste probleme este Spectrul Tulburarilor Alcoolice Fetale, care este un termen umbrela, aceste probleme putandu-se manifesta de la dificultati usoare de invatare, pana la anomalii cu care se va naste copilul.

Sindromul Alcoolic Fetal este manifestarea extrema a acestui spectru larg de tulburari. Copiii care se nasc cu aceasta afectiune au o anumita fizionomie a fetei, sunt mici de statura pentru varsta lor, vor avea probleme de învatare si coordonare a miscarilor, retard mental si probleme comportamentale carora trebuie sa le faca fata tot restul vietii lor.

Ce pot sa fac pentru a-mi expune cat mai putin copilul?

Ii dorești copilului tau cea mai buna sansa la viata. Daca unui bebelus de doua luni nu-i dai sa bea un pahar de vin, atunci de ce sa bei tu un pahar de vin cat timp esti insarcinata?

Daca te gandesti sa ramai gravida sau esti deja insarcinata, atunci nu mai bea alcool. Alcoolul inseamnă vin, cocktail, lichior sau bere. Nici o cantitate de alcool nu s-a dovedit a fi sigura.

Este posibil sa cunosti mame care au baut regulat in timpul sarcinii si care au copii aparent sanatosi. Ai putea, de asemenea, sa fi aflat despre mame care desi au baut doar foarte putin cand erau insarcinate, copiii lor au probleme serioase de sanatate. Fiecare sarcina este diferita. Consumul de alcool poate sa aibă un efect diferit de la un fat la altul. Ca sa fii sigura ca vei naste un copil sanatos nu consuma deloc alcool, de fiecare data cand esti insarcinata.

Daca ai baut ocazional inainte sa stii ca esti gravida, sansele sunt, probabil, sa nu fi fost afectat copilul. Insa este foarte important sa incetezi sa mai consumi alcool de indata ce banuiesti ca ai ramas insarcinata. Cu cat mai timpuriu in sarcina nu mai bei alcool, cu atat va fi mai bine pentru tine si copilul tau. De asemenea, mergi regulat la controalele de urmarire ale sarcinii si discuta cu medicul tau despre orice preocupare privind starea ta de sanatate sau a bebelusului tau.