Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Peeling-ul chimic – procedura dermatologica de infrumusetare


Un peeling chimic este o tehnica de infrumusetare, utilizata pentru a imbunatati aspectul pielii de pe fata, gat sau maini. Se aplica o solutie chimica pe piele, care conduce la exfolierea controlata a pielii, pentru a permite regenerarea acesteia. Rezultatul este un ten mai neted, cu mai putine riduri si un aspect vizibil mai sanatos

Peeling-ul chimic se foloseste in tratamentul:

•    Comedoanelor (puncte negre si albe)
•    Porilor dilatati
•    Hiperpigmentarilor (melasma, lentigine)
•    Ridurilor fine
•    Cicatricilor superficiale
•    Pentru ameliorarea texturii si luminozitatii pielii

In ce perioada a anului este recomandat peeling-ul chimic?

Deoarece dupa aplicarea peeling-ului chimic pielea este mai sensibila la lumina, pentru a evita hiperpigmentarile post-peeling cauzate de expunerea la razele ultraviolete, se recomanda realizarea acestei proceduri de infrumusetare in sezonul mai putin insorit, adica in perioada septembrie - mai.

Tipuri de peeling chimic

Nivelul de profunzime al peelingului - superficial, mediu, profund -  se alege in functie de problema tratata si de tipul pielii fiecarei persoane in parte. 
Exista 3 tipuri de peeling:
•    Peeling superficial. Se folosesc acizi alfa-hidroxi sau alti acizi slabi pentru a penetra doar stratul superficial al pielii cu scopul de a-l exfolia usor. Tratamentul este utilizat pentru a imbunatati aspectul tenului depigmentat sau al pielii aspre, precum si pentru a oferi un aspect mai tanar fatei, gatului, pieptului sau mainilor. Un peeling superficial este insotit de disconfort lejer in timpul procedurii, conduce la o descuamare fina ce poate dura  3-7 zile si permite reluarea activitatii in scurt timp. Pentru a obtine rezultate optime, procedeul se poate repeta la  intervale de 3-6 saptamani.
•    Peeling mediu. Sunt utilizate acidul glicolic sau acidul tricloracetic pentru a penetra atat stratul superficial, cat si stratul mijlociu al pielii, eliminand celulele deteriorate. Se apeleaza la acest tip de peeling pentru a trata petele de pe piele cauzate de procesul de imbatranire, liniile fine, ridurile, pistruii si decolorarea moderata a pielii. De asemenea, tehnica poate fi folosita pentru a netezi pielea aspra si pentru a trata anumite modificari precanceroase, ca de exemplu keratozele actinice.
•    Peeling profund. Tehnica presupune utilizarea acidului tricloracetic sau fenolului pentru a patrunde adanc in stratul mijlociu al pielii. Tratamentul elimina liniile moderate, petele cauzate de procesul de imbatranire, pistruii si cicatricile superficiale. Procedura este utilizata pe fata,  poate fi realizata o singura data si conduce la o imbunatatire importanta a aspectului pielii. 

Echipa de medici dermatologi din Campusul Medical Regina Maria din Iasi recomanda in special primele doua tipuri de peeling, deoarece sunt eficiente si interfera minim cu rutina zilnica a persoanelor.

Surse:
www.asds.net