Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Operat pentru hipospadias… din nou

Operat pentru hipospadias… din nou

Dupa 8 operatii nereusite efectuate in alta parte, Dr. Dan Cristea a efectuat o reconstructie complexa intr-un singur timp operator la un tanar de 18 ani cu hipospadias.

Nu de putine ori se intampla ca un copil care se naste cu hipospadias sa sufere mai multe operatii de-a lungul vietii in incercarea de a repara si re-repara ceea ce a rezultat ca urmare a primei interventii chirurgicale.

Insa dupa multe astfel de incercari nereusite complicate cu cicatrici semnificative si pierdere de tesut, multi parinti nu mai pot suporta sa-si vada copiii in suferinta.

Pe masura ce copilul creste, devenind adolescent si tanar adult, va invata sa accepte si sa tolereze operatiile esuate si complicatiile rezultate, insa calitatea vietii lui nu este deloc buna. 

Netratat, hipospadiasul poate avea implicatii functionale si psihologice:

  • Copilul nu va putea urina in picioare ca ceilalti baieti. Pentru a evita sa se ude, va fi nevoit sa urineze in pozitie sezanda, ceea ce va influenta dezvoltarea lui sociala
  • In plus, un penis drept este esential pentru functia sexuala si sanatatea reproductiva
  • Considerandu-se „diferiti” fata de ceilalti, frecvent acesti copii pot avea probleme emotionale

Eram deznadajduiti. Florin a avut probleme cand era copil, in special cand mergea in tabere sau in vacante si trebuia sa se fereasca sau sa se ascunda de ceilalti copii. Recent, desi si-a dorit foarte mult sa intre la Academia de Politie, urmand traditia in familia noastra, a fost respins din cauza problemelor medicale.” – ne-a spus tatal lui Florin, un tanar de 18 ani care a fost operat de 8 ori pana acum, fara un rezultat favorabil.

Pe de alta parte, corectarea cu succes a hipospadiasului ii permite unui tanar adult sa se poata concentra pe cariera, profesie, viata amoroasa, intemeierea unei familii si realizari. Calitatea vietii este una foarte buna deoarece se elimina stresul subconstient, teama si ingrijorarea cauzate de problemele de la nivelul organelor genitale.

Succesul operatiei de hipospadias

Hipospadias este o malformatie congenitala in care uretra, tubul prin care urina si sperma se elimina in exterior, nu se dezvolta complet. In consecinta, orificiul uretrei nu se deschide in varful penisului, putand fi localizat oriunde pe partea anterioara a acestuia, iar in unele cazuri severe, la nivelul scrotului sau perineului. 

Deoarece singurul tratament al hipospadiasului este cel chirurgical, gravitatea acestei malformatii se masoara in dificultatea corectarii chirurgicale.

Rata complicatiilor interventiei chirurgicale pentru hipospadias depinde de o serie de factori. In primul rand, de severitatea afectiunii. Astfel, operatiile pentru corectarea defectelor distale (in care orificiul uretrei este localizat aproape de pozitia normala, in varful penisului) au mai putine complicatii comparativ cu cele pentru forma proximala (in care orificiul uretral se deschide la mijlocul sau la baza penisului, la nivelul scrotului sau in perineu), considerate mai severe. De asemenea, pentru corectarea defectului se folosesc o multitudine de tehnici operatorii care au tipuri si rate diferite de complicatii. In plus, experienta chirurgului poate avea un impact important privind probabilitatea aparitei complicatiilor. Totusi, chiar si in cazul celor mai experimentati chirurgi urologi pediatri, ocazional pot sa apara complicatii.

Repararea hipospadiasului intr-un singur timp operator

Tinerii adulti cu hipospadias reprezinta un grup heterogen. Mai mult de jumatate din adultii care au complicatii au suferit multiple interventii chirurgicale si reprezinta una din provocarile la care este supus un medic urolog.

Chirurgia hipospadiasului ramane in continuare una din cele mai provocatoare probleme in chirurgia urologica pediatrica.” - a subliniat Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru specializat in chirurgia hipospadiasului primar si a hipospadiasului multiplu operat.

Cu toate acestea, in ultimul timp au fost inregistrate progrese semnificative in acest domeniu, ceea ne permite in prezent sa recreem uretra si sa redam aspectul estetic, aproape normal al penisului, intr-o singura intervenție. De asemenea, complicatiile pe termen lung ale operatiei sunt minimalizate prin modul in care alegem si executam tehnica chirurgicala adaptata fiecarui copil.” - a adaugat Dr. Cristea.

Chiar si in cazurile de reconstructii complexe pentru hipospadiasul multiplu operat, Dl. Dr. Cristea incearca sa efectueze repararea hipospadiasului intr-un singur moment operator.

Acum pot sa-mi indeplinesc visul de a fi politist!”

Desi le-a fost greu, parintii lui Florin au avut mare incredere in medicul Dan Cristea. „De data asta a fost altfel. Nu ma asteptam sa fie asa de bine, parea ca Florin nici nu a fost operat. Am fost placut surprins cand doar la o zi dupa operatie eram deja acasa. ” ne-a spus tatal lui Florin.

Operatia efectuata in cazul lui Florin a constat intr-o reconstructie majora efectuata intr-un singur timp operator. „Practic, nu am tinut cont de ceea ce s-a facut inainte. Am desfiintat tot tesutul cicatricial si in plus, am reconstruit glandul penisului, aspect neatins in operatiile anterioare, astfel incat acesta sa aiba acum un aspect estetic aproape de normal. Tehnicile pe care le-am folosit in acest caz au fost uretroplastia Snodgrass si glanduloplastie.” – ne-a spus Dr. Cristea.

Pentru tanarul Florin acesta este un nou inceput. „Sunt obligat sa mai incerc o data la Academia de Politie. Acum pot sa-mi indeplinesc visul de a fi politist!”

Dr. Dan Cristea este medic specialist chirurg pediatru. Preocupat permanent de pregatirea profesionala, Dr. Cristea a urmat cursuri postuniversitare in urologie pediatrica, ureteroscopie diagnostica si terapeutica, chirurgia hipospadiasului si chirurgia laparoscopica pediatrica. Dr. Cristea trateaza numeroase afectiuni urologice la nou-nascuti, sugari, copii mici si adolescenti.

Ariile de expertiza sunt: chirurgia hipospadiasului primar si a hipospadiasului multiplu operat, hernia inghinala si ombilicala, reimplantari ureterale pentru refluxul vezicoureteral, pieloplastia pentru sindromul obstructiv de jonctiune pieloureterala, hidrocel, varicocel, chist de cordon spermatic, testicul necoborat, etc.

Consultant: Dr. Dan Cristea, Medic Specialist Chirurg Pediatru

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.