Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nu este deloc usor, insa nu poti lasa cancerul sa castige!

Nu este deloc usor, insa nu poti lasa cancerul sa castige!

La scurt timp dupa ce a incetat s-o mai alapteze pe fiica ei, Ramona, in varsta de 36 de ani si mama a doi copii, a simtit un nodul la unul din sani. Nu i-a acordat de la inceput atentie crezand ca este urmarea opririi alaptarii, insa cum nodulul nu a disparut, si-a facut o ecografie de san unde s-a vazut ca acesta arata anormal. Punctia-biopsie mamara efectuata chiar a doua zi a evidentiat ca nodulul era de fapt un carcinom ductal in situ. Desi cancerul mamar nu era avansat, era prezent in mai multe regiuni ale sanului, ceea ce impunea extirparea in totalitate a acestuia (mastectomie).

Cand a venit verdictul ca este cancer, socul a fost extrem de mare. De ce eu? De ce mi se intampla mie toate astea? Am simtit nevoia sa le spun tuturor celor din jur despre ceea ce simteam, pentru ca ulterior sa incep sa neg totul. Practic, nu acceptam gandul ca la varsta mea am o boala atat de ingrozitoare. Tot ce-mi doream era sa fiu singura si sa pot sa plang.” – isi aminteste cu emotie Ramona.

Carcinomul ductal in situ

Carcinomul ductal in situ reprezinta stadiul 0 de cancer mamar si are o sansa foarte mare de a fi tratat. De multe ori este diagnosticat accidental cand pacienta se prezinta la medic cu diferite acuze cum ar fi durerea.Totusi, auto-examinarea sanilor si mai ales examenele periodice de screening – ecografia mamara incepand de la varste tinere si mamografia dupa 40 – 45 ani – pot determina diagnosticul precoce al cancerului mamar, atunci cand boala are cea mai mare sansa de vindecare.

Carcinomul ductal in situ este o tumora neinvaziva, in care celulele canceroase sunt localizate doar la nivelul ductelor glandei mamare si nu au invadat tesuturile mai profunde. Totusi, poate deveni invaziv, de aceea este important ca tratamentul sa nu fie amanat. Tratamentul este chirurgical sau o combinatie intre operatie si radioterapie. In acest stadiu precoce al cancerului, chimioterapia nu este parte din regimul de tratament.

Aveam nevoie de cel mai bun chirurg in cancerul de san si l-am gasit!

Interventia chirurgicala ramane o modalitate terapeutica esentiala in cancerul mamar indiferent de stadiul bolii. Reconstructia sanului se poate face imediat dupa mastectomie, in acelasi timp operator sau la distanta, dupa luni sau ani si are ca scop redarea unui aspect cat mai frumos al sanului operat.

Incetul cu incetul, am inteles ca nu mi-am terminat rostul pe pamant. Aveam nevoie sa stiu care sunt pasii urmatori, sa stiu incotro s-o iau. Pana la obtinerea rezultatului la examenul anatomopatologic am cautat in continuu pe internet. Trebuia sa aflu care este cel mai bun medic chirurg in cancerul de san si l-am gasit! Pentru mine, Dl. Prof. Alexandru Blidaru este un om cu suflet si maini de aur, este medicul in care am incredere deplina. Mi-a spus categoric ca in cazul meu era important sa fac operatia de mastectomie. Iar pentru mine, a fost important sa fac si reconstructia mamara, inca din acel moment!” - ne-a povestit Ramona.

Prof. Dr. Alexandru Blidaru este medic primar chirurg, specializat in chirurgie si ginecologie oncologica si chirurgie estetica si reconstructiva si are o experienta deosebita in chirurgia cancerului mamar.

Dr. Alexandru Blidaru este profesor universitar si seful Disciplinei de Chirurgie Oncologica din cadrul Departamentului de Chirurgie al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Din 2003 pana in prezent, Prof. Dr. Blidaru este seful sectiei Chirurgie Oncologica II la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucuresti. Este medic primar chirurgie generala, cu supraspecializare in chirurgie oncologica si ginecologie oncologica si medic specialist chirurgie plastica si reconstructiva. Profesorul Alexandru Blidaru este membru fondator si presedinte al Societatii Romane de Chirurgie a Sanului si Oncologie, membru fondator si fost vicepresedinte al Societatii de Chirurgie Oncologica din Romania, membru al Societatii Romane de Chirurgie si membru de onoare al Societatii Romane de Chirurgie Plastica.

“Am avut ocazia sa invat multa vreme de la Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu, personalitate deosebita si reputat medic specializat in cancer mamar, unul dintre cei mai buni medici chirurgi oncologi din tara. Impreuna cu medicii din echipa mea, tratam cazurile de cancer in Romania, la fel de bine cum se trateaza in cele mai bune centre specializate din lume; experienta dobandita este foarte mare si datorita numarului mare de interventii chirurgicale practicate. Conteaza foarte mult daca operezi 10-20 de cancere pe an sau cateva sute, ceea ce facem si noi.” – ne-a spus Prof. Dr. Alexandru Blidaru.

Experienta sa este impresionanta, chiar si pentru colegii lui din strainatate: “Operez 25-30 de pacienti pe saptamana. Cand vorbesc cu medici din alte tari si le spun cat am operat intr-o saptamana, ei cred ca ma exprim gresit in engleza si ca de fapt le spun cate operatii fac pe luna!

Pana in prezent, Prof. Dr. Alexandru Blidaru a efectuat mii de interventii chirurgicale oncologice.

Pentru tratarea cancerul de san, exista optiuni terapeutice!

Toate femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar ar trebui sa fie informate despre ce optiuni au si sa aiba oportunitatea sa stabileasca impreuna cu medicul lor care este cel mai potrivit plan de tratament in cazul lor.

Sanul este un organ simbol al feminitatii si aspectul lui este foarte important din toate punctele de vedere- psihologic, sexual, afectiv. De fiecare data incercam sa intelegem care sunt lucrurile care conteaza pentru fiecare femeie in parte. Ii este frica mai mult de o deformare a corpului sau de un risc mai crescut de reaparitie a bolii? Fiecare dintre noi este diferit, boala este diferita, asteptarile, dorintele noastre nu sunt aceleasi si optiunile terapeutice sunt si ele diferite. Stim sa facem diverse tipuri de interventii si stim sa ne adaptam la situatia data si la pacienta din fata noastra, si acesta este un lucru bun. Este bine ca avem optiuni terapeutice si ca putem alege interventia chirurgicala care este cea mai indicata pentru pacienta.” – a subliniat Prof. Dr. Alexandru Blidaru.

Combinarea tehnicilor chirurgiei oncologice cu cele ale chirurgiei plastice, asa-numita chirurgie oncoplastica, permite realizarea unei interventii chirurgicale pentru cancer care sa asigure un risc cat mai mic de reaparitie a bolii (recidiva), concomitent cu o interventie de chirurgie plastica care face ca rezultatul estetic sa fie unul foarte bun pentru pacienta. Astfel, se obtine un tratament sigur al cancerului mamar concomitent cu un rezultat estetic bun. Sunt cazuri in care, prin asocierea acestor tehnici de chirurgie oncologica cu tehnicile de chirurgie plastica, sanii pacientei arata chiar mai bine dupa operatie.

Profesorul Alexandru Blidaru a realizat in anul 1998 primele interventii chirurgicale de mastectomie cu reconstructie mamara imediata.

Este posibil sa ai o imagine de sine pozitiva dupa mastectomie

Sentimente de detasare fata de propriul corp si de diminuare a feminitatii sunt stari de suferinta emotionala impartasite de multe din pacientele cu cancer de san la care s-a practicat mastectomia. Studiile au aratat ca reconstructia mamara imbunatateste imaginea corporala si starea de bine, iar pacientele care discuta cu medicul lor despre aceasta optiune, aleg frecvent posibilitatea de reconstructie in acelasi timp operator cu mastectomia.

"Succesul reconstructiei sanului necesita o indicatie corecta si o atenta apreciere si planificare a pasilor care trebuie urmati. Cand e posibil, efectuam operatia de mastectomie cu conservarea areolei, mamelonului si tegumentelor sanului.". – a explicat Prof. Dr. Alexandru Blidaru.

Cel mai bun rezultat cosmetic al reconstructiei mamare se obtine in urma mastectomiei cu conservarea mamelonului si areolei. Aceasta tehnica a fost realizata si in cazul Ramonei si a permis indepartarea in intregime a tesutului mamar si reconstructia sanului in cadrul aceeasi operatii. Interventia chirurgicala a fost efectuata de catre Prof. Dr. Alexandru Blidaru in Spitalul Euroclinic.

Ma simt normal si vreau sa arat normal!

Scopul reconstructiei mamare este acela de a crea un nou san care sa arate cat mai natural posibil si care sa se potriveasca cu marimea, forma si pozitia celuilalt san. Cu toate acestea, chiar si in cazul obtinerii celui mai bun rezultat, este posibil sa existe diferente intre cei doi sani, ceea ce va face necesara o operatie ulterioara de simetrizare a sanilor. Si in cazul Ramonei, sanul operat era mai frumos decat celalalt, ceea ce a determinat o dorinta fireasca de a mari si celalalt san folosindu-se o proteza mamara.

“Acum, dupa 11 luni de la prima interventie, prietenele ma intreaba de ce vreau sa trec printr-o noua operatie, cea de augumentare a celuilalt san. Raspunsul este simplu: pentru mine, orice om, indiferent daca este bolnav sau sanatos, este inainte de toate un om. Atunci cand ma uit in oglinda, vad ca mainile sunt la locul lor, ca ochii sunt la locul lor. De ce sanii nu ar fi la locul lor? Ma simt normal si vreau sa arat normal!” – ne-a spus Ramona, cu cateva ore inainte de operatia de simetrizare care a fost efectuata pro bono de catre Prof. Dr. Alexandru Blidaru in Spitalul Euroclinic.

Exista viata dupa cancerul de san

„Ma impresioneaza foarte mult femeile care, desi trec prin momente foarte grele, lupta fara sa exteriorizeze prea tare suferinta si incearca sa treaca peste boala, peste acea perioada ingrozitoare din viata lor - investigatii, diagnostic, interventie chirurgicala, radioterapie si chimioterapie. Sunt femei care reusesc sa faca din perioada in care sunt bolnave o „paranteza” in viata lor. Si la capatul acelei perioade, inchid paranteza si isi urmeaza drumul lor. Ma bucura foarte mult sa vad ca aceste femei revin la normal si se bucura de viata, uneori parca mai mult decat inainte. – a concluzionat Prof. Dr. Alexandru Blidaru.

Iar Ramona confirma spusele domnului doctor: „Arat asa cum nu am sperat vreodata sa arat, ma simt minunat si sunt fericita. Sa am cancer de san a fost o experienta care mi-a intarit increderea si credinta. Insa ceea ce s-a schimbat radical este modul in care de atunci imi traiesc viata, modul in care acum ma bucur de lucrurile simple. Dupa o astfel de experienta nu poti sa nu gandesti altfel, sa nu realizezi ca de fapt de tine depinde ce fel de viata ai. Vreau sa traiesc pentru ca mai am lucruri neterminate in viata, mai am lucruri de facut in viata mea!”

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.