Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nasterea in cazul sarcinii gemelare

Nu neaparat. Daca vei naste vaginal sau prin cezariana depinde foarte mult de prezenatia copiilor, adica de cum sunt ei pozitionati in uter.

Multi medici recomanda nasterea vaginala daca:

 • Ambii copii sunt cu capul in jos (ceea ce reprezinta aproape 40% din sarcinile gemelare)
 • Atat tu, cat si copiii nu aveti vreo problema care sa impuna operatia cezariana

Pe de alta parte, vei avea o operatie cezariana programata daca primul din gemeni (ceea ce inseamna primul copil care este pozitionat mai jos in uter si care se va naste primul) nu este cu capul in jos, daca gemenii au acelasi sac amniotic sau daca ai mai mult de doi copii.

Nu exista un acord unamim in ceea ce priveste situatia in care primul geaman este cu capul in jos, in timp ce celalalt nu este.

De asemenea, trebuie sa stii ca desi poti reusi sa nasti vaginal primul copil, cel de-al doilea ar putea sa se nasca prin cezariana. Aceasta situatie se intampla in 10% din cazuri si este si mai frecventa cand doar copilul de jos este cu capul inainte.

Presupunand ca voi naste vaginal, prin ce se vor diferentia travaliul si nasterea?

Comparativ cu o femeie cu o sarcina cu un singur copil, riscul de a avea complicatii in timpul travaliului si al nasterii este crescut:

 • Risc crescut de prolaps de cordon ombilical cand membranele se rup
 • Placenta abruption (in special dupa nasterea primului copil)
 • Hemoragie postpartum, atat dupa nasterea vaginala, cat si cezariana

Din aceste motive, va trebui sa-ti iei cateva masuri de precautie:

 • Sa alegi un medic obstetrician care sa aiba experienta in nasterea gemenilor, atat vaginal, cat si prin cezariana. Medicul trebuie sa fie afiliat cu un spital care are echipa medicala disponibila pe toata perioada travaliului si o sectie de terapie intensiva nou-nascuti pentru prematuri, deoarece multi gemeni se nasc un pic mai devreme
 • Cand vei ajunge la spital, ti se fa face o ecografie care sa confirme pozitia copiilor si ti se va monta o linie intravenoasa, iar fiecare copil va fi monitorizati electronic continuu pe toata durata travaliului
 • Daca vei dori medicatie pentru durere in timpul travaliului, cea  mai indicata este anestezia epidurala, care poate fi folosita si ulterior daca medicul va trebui sa manipuleze cel de-al doilea copil in interiorul uterului sau daca va fi nevoie de o operatie cezariana
 • Echipa medicala care te va asista este formata din unul sau doi medici obstetricieni, o moasa (daca ai optat deja), un medic anestezist (daca va fi nevoie de cezariana), cel putin doua asistente si doi neonatologi (unul pentru fiecare copil)
 • Dupa nasterea primului copil, medicul va aprecia abdominal si vaginal, si posibil si ecografic, pozitia celui de-al doilea copil
 • Cum se va desfasura nasterea in continuare depinde de pozitia celui de-al doilea copil. Daca acesta are capul jos in canalul vaginal, medicul va rupe sacul amniotic si va continua sa monitorizeze bataile cordului fetal
 • Contractile vor incepe din nou la scurt timp dupa nasterea primului copil si vei impinge chiar mai mult acum, desi este posibil sa nu trebuiasca sa faci prea mult efort din partea ta
 • Cel de-al doilea copil se va naste la scurt timp dupa primul, in decurs de cateva minute, pana la o jumatate de ora sau chiar mai mult. Daca inima copilului nu bate normal sau daca apar alte complicatii, cel de-al doilea copil se va naste prompt prin cezariana.

Ce se intampla daca voi naste prin cezariana?

Operatia cezariana va decurge asemanator cu interventia normala, cu cateva mici diferente. In sala de operatie va fi mai mult personal medical - doi medici obstetricieni, un medic anestezist, cel putin doua asistente si doi neonatologi (unul pentru fiecare copil) sau un neonatolog si doua asistente (cate una pentru fiecare copil). De exemplu daca ai tripleti, in sala pot fi pana la 11 cadre medicale.

De asemenea, pentru fiecare copil va fi un aparat care va mentine temperatura normala a corpului si va fi pregatit echipamentul de resuscitare.

In functie de pozitia si marimea copiilor, este posibil sa ai nevoie de o incizie mai mare.

Cum va fi recuperarea dupa nastere?

Recuperarea dupa nastere depinde daca ai avut o nastere vaginala sau o operatie cezariana si daca ai avut complicatii, cum ar fi o hemoragie postpartum. Daca totul a decurs normal, probabil ca te vei externa dupa 2 zile de la nasterea vaginala, respectiv 4 zile dupa cezariana.

Toate mamele au nevoie de ajutor dupa ce au nascut, iar acest lucru este cu atat mai important cand ai gemeni. Asigura-te ca vei avea cat mai mult suport acasa.

Unii copii nu vor putea merge acasa imediat si vor mai ramane un timp in sectia de terapie intensiva nou-nascuti. Aceasta se intampla in 25% in cazul gemenilor, 75% in cazul tripletilor si aproape in toate cazurile daca au fost patru sau mai multi copii.

Daca copilul este in sectia de terapie intensiva si nu poate fi alimentat pe cale orala, va trebui sa te mulgi si sa strangi laptele pentru viitor.