Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Naștere după cancer de col


Premieră națională la Spitalul Euroclinic - prima naștere după operație de col uterin

Prima femeie cu operație conservativă pentru cancer de col uterin a născut miercuri 31 martie în Spitalul Euroclinic. Pacienta cu cancer în stadiul 1 a fost operată în 2006 printr-o metodă folosită doar la Euroclinic și care permite păstrarea fertilității.

Pacienta a fost operată în anul 2006, prin cea mai modernă metodă conservativă care permite păstrarea funcției de reproducere. În anul 2010 a născut prin operație cezariană, fiind îngrijită de aceeași echipă.

Nastere operatie col

În prezent, din cele 800-900 de cazuri operate în lume, 22 de românce au beneficiat de această tehnică chirurgicală chiar aici în țară, la Spitalul Euroclinic.

România se situează pe locul 2 în Europa ca frecvență a cancerului de col uterin. De aceea există o preocupare intensă pentru depistarea precoce a acestuia încă din stadiul 1, stadiu perfect operabil și cu reale șanse de supraviețuire.

În cazul depistării bolii în stadiul 1, tratamentul clasic în România constă în administrarea curei de radioterapie și operația clasică de extirpare pe cale abdominală a organelor genitale: uterul, trompele, ovarele, conexiunile interioare cu pereții pelvisului și ganglionii limfatici (HISTERECTOMIE RADICALĂ).

La Spitalul Euroclinic se folosește metoda conservativă de tratare a cancerului de col prin îmbinarea a 2 abordări foarte moderne și mai puțin invazive: pe cale laparoscopică sunt identificați și extirpați ganglionii limfatici neinvadați de celule canceroase, apoi operația continuă transvaginal prin extirparea colului uterin (TRACHELECTOMIE), a parametrelor și porțiunii superioare a vaginului.

Astfel uterul și ovarele rămân funcționale permițând pacientei să conserve funcția menstruală și reproductivă. Cu alte cuvinte să poată deveni mai târziu mamă.

Rezultatele obținute prin metoda conservativă de intervenție pentru tumori aflate în stadiul IA2 - IB1 sunt comparabile cu cele obținute prin metoda clasică, și anume șanse de supraviețuire de 5 ani pentru peste 85% dintre cazuri.

 

 

Tratamentul clasic
IRADIERE ȘI HISTERECTOMIE RADICALĂ
Tratament conservativ
LIMFADENECTOMIE LAPAROSCOPICĂ
ȘI TRACHELECTOMIE RADICALĂ

Reacții adverse la iradiere

Fără iradiere

Operație pe cale abdominală

Pe cale laparoscopică și transvaginală

Terapie intensivă după operație (ATI)

Pacienta nu e dusă la terapie intensivă după operație

Spitalizare 5-7 zile

Spitalizare de 2 zile

Refacere greoaie

Refacere rapidă

Complicații: pierderea unui rinichi, pierderea de urină prin vagin

Complicații minimizate

Pacienta nu poate mânca și umblă decât după 3 zile

Pacienta poate umbla și mânca încă din prima zi

Reintegrare socială mai lentă

Reintegrare socială rapidă

Pacienta activă sexual în 6-8 luni, uneori însă niciodată datorită traumei psihice

Pacienta activă sexual în 2 luni. Dacă dorește pacienta poate avea o sarcină după 1 an.

Menopauza indusă de tratamentul operator

Menopauza va apărea în mod natural

 

Metoda aplicată în Spitalul Euroclinic este mai puțin invazivă, necesită spitalizare mai scurtă, de maxim 48 de ore, refacerea pacientei este mult mai rapidă și ceea ce este cel mai important, oferă șansa de a avea o viață normală și de a deveni mamă.