Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intrebari frecvente - copil in varsta de 10 ani

Intrebari frecvente - copil in varsta de 10 ani

Cand il pot lasa pe copilul meu singur acasa?

Desi poate fi dificil sa gasesti o persoana accesibila in grija careia sa iti lasi copilul in conditii de siguranta, in general se recomanda ca niciun copil mai mic de 10 ani sa nu fie lasat acasa singur. 

In jurul varstei de 11 sau 12 ani, unii copii pot sta singuri acasa in conditii de siguranta pana la cateva ore, dar tine minte ca fiecare copil se maturizeaza intr-un ritm diferit. Prin urmare, nu doar varsta conteaza in luarea deciziilor tale. Pentru a ramane singur acasa in conditii de siguranta, un copil trebuie sa fie suficient de matur sa faca fata oricarei potentiale situatii de urgenta sau stresante care poate aparea. Asigura-te ca el se simte in siguranta si sigur pe sine in a vrea sa stea acasa singur. In plus, ar trebui sa fie in masura sa inteleaga si sa urmeze instructiunile esentiale in caz de urgenta, fara a uita nimic.

Copilului meu nu-i place laptele. Ar trebui sa-i dau suplimente de calciu?

Este important ca toti copiii sa primeasca suficient calciu care este esential pentru intarirea oaselor, dintilor si a altor parti ale scheletului nostru. Fara o cantitate suficienta de calciu in timpul copilariei si in perioada de adult tanar, copiii nu vor creste adecvat, iar oasele lor vor deveni fragile mai tarziu in viata (osteoporoza), ceea ce inseamna un risc mai mare de fracturi ale oaselor.

Doza recomandata pentru copiii cu varsta intre 9 si 18 ani  este de cel putin 1.300 de miligrame de calciu in fiecare zi. Unele dintre cele mai bune surse de calciu sunt produsele lactate. Cu toate acestea, calciul se gaseste, de asemenea, in mod natural in multe alimente non-lactate sau adaugat la alte alimente, cum ar fi unele sucuri, cereale si paine. In plus, exista multe alte produse lactate in afara de lapte care sunt bogate in calciu. Iaurtul, de exemplu, este o excelenta sursa de calciu si poate fi consumat de catre cei mai multi oameni care nu reusesc sa bea lapte (au intoleranta la lactoza).

Cu o planificare atenta, majoritatea copiilor scolari vor consuma suficient calciu in dieta lor zilnica, chiar daca nu beau lapte. Cu toate acestea, daca consideri ca nu consuma suficient calciu, ia in considerare administrarea de suplimente de calciu, insa discuta mai intai cu medicul lui pediatru. Carbonatul de calciu si citratul de calciu sunt cele mai frecvente tipuri de suplimente de calciu; un alt tip, fosfatul de calciu tribazic, este de asemenea disponibil. De fapt, multe antiacide obisnuite contin si calciu. Evita orice suplimente de calciu care provin din faina de oase, coaja de stridii sau dolomita , deoarece acestea pot contine ingrediente toxice cum ar fi plumbul. Pentru absorbtia maxima de calciu, este recomandat sa ia suplimentele de calciu intre mese, sa nu ia mai mult de 500 de miligrame de calciu o data si sa nu le administreze in acelasi timp cu suplimentele de fier.

Cand ar trebui sa incep sa-i vorbesc copilului meu despre pubertate?

Pubertatea este acel moment din viata unui copil cand organismul trece prin schimbari pentru a deveni adult. Este important (si pe termen lung, incurajator pentru un copil) ca parintii sa discute cu copilul lor despre pubertate, inainte de a incepe aceste schimbari. Daca un copil nu este pregatit pentru aceste schimbari fizice, poate fi speriat de ele si se poate intreba daca este ceva in neregula cu corpul sau. Copiii trebuie sa stie la ce sa se astepte si, de asemenea, ca aceste modificari sunt perfect normale.

Parintii ar trebui sa discute cu copilul lor despre pubertate  sau cel putin sa mentioneze asta) inainte de varsta de 8 sau 9 ani. De obicei, pubertatea incepe mai devreme la fete decat la baieti - intre 8 si 13 ani pentru fete si 9 si 14 ani pentru baieti. Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau si varsta reala pentru fiecare copil in parte variaza in functie de mai multi factori, inclusiv de sex, istoricul familial si originea etnica. Chiar daca primele semne de pubertate nu au aparut inca la copilul tau, unii din prietenii lui ar putea sa se fi schimbat deja si probabil copilul va avea intrebari despre schimbarile pe care le vede.