Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Înțelege rata de succes

Cum se calculează rata de success a unui centru FIV?

Una dintre cele mai dificile întrebări este cea legată de rata de succes a centrului de fertilitate pe care îl alegeţi. Este una dintre cele mai importante întrebări şi totuşi de ce este atât de greu de obţinut un răspuns concret? Răspunsul sincer este că mai mulţi pacienţi nu vor obţine o sarcină, comparativ cu cei care vor reuşi!

Problema apare deoarece există atât de multe moduri de a prezenta datele: calcularea ratei de sarcină (apreciată ca număr de teste de sarcină pozitive sau de detectare a cordului fetal prin ecografie) se poate face in moduri diferite, fiecare cu altă semnificaţie: per ciclu de stimulare, per recoltare de ovocite sau per transfer de embrioni.

De ex.: din 200 de cicluri FIV soldate cu 35 de naşteri

150 embriotransferuri 

arrows

 

arrows

arrow

arrows

175 recoltări de ovocite

  

arrows

   

200 cicluri FIV

arrows

     
 

17%

23%

23%

27%

30%

33%

35 naşteri

arrow-ivf

arrow-ivf

    

40 sarcini avansate

  

arrow-ivf

arrow-ivf

  

45 sarcini clinice

    

arrow-ivf

 

50 teste de sarcină pozitive

     

arrow-ivf

 Un alt punct care trebuie să fie luat în considerare este politica centrului şi populaţia de pacienţi a unităţii FIV:

  • Selecţia pacienţilor
    Probabilitatea de sarcină a cuplurilor variază, iar centrele care tratează un număr mai mare de femei de peste 38 de ani, de exemplu, vor avea o rată mai scăzută de succes.
  • Anularea
    Prin anularea ciclurilor de FIV la pacientele cu răspuns ovarian slab, va creşte rata totală de sarcină a centrului respectiv.
  • Numărul de embrioni transferaţi
    Numărul de embrioni “proaspeţi” transferaţi este unul dintre cele mai simple moduri de a creşte rata sarcinii. Cu fiecare embrion transferat în plus, creşte rata de sarcină, dar şi incidenţa sarcinilor multiple.

Nu ar trebui să fie scopul mass-media de a raporta progrese mari în medicina reproductivă, deoarece informaţia poate fi greşit interpretată şi poate duce la speranţe false. Cel mai adesea o nouă metodă este aplicabilă doar unei mici populaţii de pacienţi selectaţi.

Raportul HFEA (UK) naşteri prin FIV la nivel naţional în perioada 2000-2001:

  

toate vârstele

FIV / ICSI toate ciclurile începute

25.1%

  21.8%

FIV + ICSI cu transfer de embrioni

28.9%

  25.4%

Transfer de  embrioni congelaţi

16.9%

  14.7%

Recent, în mass-media transferul de embrioni la stadiul de blastocist a fost raportat ca având rate ridicate de succes, dar acest lucru nu se aplică la toţi pacienţii. Unii pacienţi, după ce aleg să facă transfer de blastocişti, constată că niciun embrion nu a ajuns la acest stadiu de dezvoltare şi nu mai au ce embrioni să transfere!

Nr. pacienţi

Embrio-transferuri

Teste de sarcină pozitive

Rata de sarcină

Adevărata rată de sarcină

100

100

40

40%(40/100)

40%

100

60

40

66%(40/60)

40%

Este recomandabil să discuţi oportunitatea transferului de blastocişti. Multe unităţi îţi pot recomanda acest lucru în cazul în care au fost recoltate multe ovocite sau dacă ai trecut prin încercări de FIV anterioare eşuate, dar cu embrioni de bună calitate. Un cuplu care a suferit mai multe încercări nereuşite de FIV poate accepta mai uşor eventualitatea unui FIV fără transfer de embrioni, la sfârşitul tratamentului.

Rapoartele din literatura de specialitate arată o rată de naştere de 20% şi se ştie faptul că succesul FIV depinde în mare măsură de vârstă femeii. Rata de naştere scade după vârsta de 40 de ani, la mai puţin de 5%.