Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Histerosalpingografia – investigatie imagistica pentru diagnosticarea infertilitatii feminine

Histerosalpingografia este o investigatie imagistica destinata in principal femeilor cu probleme de fertilitate. Prin acesta metoda se poate explora intr-un mod indirect interiorul cavitatii uterine, precum si permeabilitatea trompelor uterine, contribuind la stabilirea cauzei infertilitatii.

Acest lucru se face prin injectarea unei substante radio-opace la nivelul colului uterin, substanta care in mod obisnuit ar trebui sa umple cavitatea uterina si sa migreze prin trompele uterine permeabile pana cand ajunge in abdomen. In diferite momente ale injectarii se fac expuneri radiologice care obiectiveaza migrarea substantei de contrast.

Investigatia se desfasoara pe masa radiologica si consta in montarea la nivelul colului uterin a unui dispozitiv prin care se injecteaza substanta, aceasta manevra fiind efectuata de un ginecolog. Dupa injectare, se fac expunerile radiologice si filmele obtinute se interpreteaza pe loc, contribuind la stabilirea diagnosticului.

Manevra se desfasoara in ambulator, la indicatia medicului ginecolog si presupune ca pacienta sa aiba efectuate inainte un examen citologic Babes-Papanicolau, un examen bacteriologic al secretiei vaginale precum si o ecografie transvaginala.

Dr. Dragos Gradinaru, medic primar obstetrica-ginecologie

Competente in: ecografie obtetricala si ginecologica, colposcopie, histeroscopie, tehnici avansate de chirurgie laparoscopica ginecologica (Strasbourg, Franta)

Domenii de activitate:

  • Monitorizare sarcina si asistenta la nastere (naturala, in apa, Cezariana)
  • Interventii conservatoare si minim invazive la nivelul colului uterin
  • Interventii intrauterine histeroscopice
  • Operatii ginecologice efectuate pe cale clasica sau laparoscopica
  • Infertilitatea cuplului