Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gripa: fa cunostinta cu virusurile gripale!

Gripa: fa cunostinta cu virusurile gripale!

Exista patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D. Virusurile gripale A si B provoca epidemii sezoniere in fiecare an, in timp ce virusul gripal C nu provoaca epidemii, ci o forma usoara de boala. In ceea ce priveste virusul gripal D, acesta nu afecteaza omul, ci bovinele.

Aparitia unui nou virus A, foarte diferit de cele existente in prezent, poate provoca o pandemie de gripa, informeaza Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC - Centre for Disease Prevention and Control).  

Virusurile gripale A
Sunt impartite in subtipuri pe baza a doua proteine aflate pe suprafata virusului: hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N). Exista 18 subtipuri diferite de hemaglutinina (de la H1 la H18) si 11 subtipuri diferite de neuraminidaza (de la N1 la N11). De asemenea, virusurile gripale A pot avea mai multe tulpini diferite. Subtipurile actuale ale virusurilor gripale A intalnite la oameni sunt virusurile gripale A (H1N1) si A (H3N2). 

In primavara anului 2009, a aparut un nou virus gripal A (H1N1), care a fost foarte diferit de virusurile gripale umane A (H1N1), care circulau la acel moment. Noul virus a provocat prima pandemie de gripa din ultimii 47 de ani, cunoscuta si sub denumirea de “gripa porcina”, deoarece contine gene de la virusurile gripale umane, porcine si aviare, conform expertilor de la Institutul National de Boli Infectionase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti.

Virusurile gripale B 
Acestea nu sunt impartite in subtipuri, dar se pot divide in linii si tulpini gripale. In prezent, circula in randul populatiei virusurile gripale B care apartin uneia dintre cele doua linii: B / Yamagata si B / Victoria.

Virusurile gripale - denumite dupa o conventie internationala

CDC urmeaza o conventie acceptata pe plan international pentru denumirea virusurilor gripale. Conventia a fost acceptata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in 1979 si publicata in februarie 1980. Sistemul foloseste urmatoarele componente:

  • Tipul de antigen cheie: A, B, C
  • Gazda initiala: porcine, cabaline, pui, etc. Pentru virusurile de origine umana,  nu este desemnata nicio gazda initiala
  • Localizarea geografica: Denver, Taiwan, etc.
  • Numarul de tulpini gripale: 15, 7, etc.
  • Anul izolarii: 1957, 2009, etc.

Pentru virusurile gripale A, descrierea antigenului celor doua proteine - hemaglutinina si neuraminidaza – este trecuta in paranteze: A (H1N1), A (H5N1)

Componenta vaccinului gripal

Virusurile gripale A (H1N1), A (H3N2) si unul sau doua virusuri gripale B (in functie de vaccin) sunt incluse in componenta vaccinului antigripal in fiecare an. 

Vaccinul gripal poate proteja impotriva virusurilor gripale care fac parte din componenta vaccinului sau a celor asemanatoare cu acestea. 

Vaccinul impotriva gripei sezoniere nu ofera protectie impotriva virusurilor gripale C. De asemenea, vaccinul nu protejeaza impotriva infectiei si a bolilor cauzate de alte virusuri, care pot provoca simptome asemanatoare gripei, cum sunt virusurile care provoaca racelile. Exista mai multe alte virusuri non-gripale care pot declansa boli asemanatoare gripei si care se raspandesc in timpul sezonului de gripa.

Surse:
www.cdc.gov
www.mateibals.ro

Afla tot ce trebuie sa stii despre gripa – simptome, tratament, masuri de preventie, categoriile de persoane vulnerabile, cum se raspandeste gripa, eficienta si siguranta vaccinului - din sectiunea Totul despre gripa!

 

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.