Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Efectele negative ale stresului cronic

In mod intuitiv, reactia la stres are sens. Ne permite sa ne ridicam la inaltimea unor ocazii si evenimente care recompenseaza constientizarea accentuata si capacitatile. Auzi un trunchi de copac spintecat in timp ce te adapostesti de o furtuna si infuzia de epinefrina te ajuta sa fugi din calea sa mult mai rapid decat te-ai misca in mod normal. Hormonii de stres care s-au revarsat in fluxul tau sanguin si-au gasit modul de manifestare fizica perfecta.

Insa experienta ne arata ca pericolele evidente nu sunt singurele scenarii care genereaza reactia la stres. Orice situatie pe care o percepi drept un deranj sau o amenintare pentru bunastarea sa o poate declansa, de asemenea, in special daca o evaluare iute ca fulgerul sugereaza faptul ca nu ai resursele pentru a-i face fata. Si aici incep necazurile.

Corpul tau nu distinge prea bine intre evenimentele care iti ameninta viata si situatiile stresante din viata de zi cu zi. Furia sau anxietatea declansate de surse de stres mai putin importante, precum defectiunile unui computer sau blocajele in trafic nu se manifesta fizic cu rapiditate si tinde sa se acumuleze pe masura ce ziua avanseaza. La framantare se adauga si anticiparea posibilelor probleme atunci cand, de exemplu, se raspandesc zvonuri legate de concediere sau daca rezultatele analizelor medicale intarzie. Fara a-ti da seama, ai putea face presupuneri legate de faptul ca ai putea fi concediat sau cu privire la ce vor indica analizele, declansand un alt set de simptome fiziologice-precum un maxilar inclestat, un gat si umeri incordati si anxietate.

Atunci cand corpul tau experimenteaza in mod repetat reactia la stres sau atunci cand excitatia dupa o trauma teribila nu este niciodata complet stinsa, reactia la stres a corpului tau poate fi descrisa ca inadecvat adaptata sau nesanatoasa. In aceasta situatie, reactia de stres se declanseaza mai devreme sau mai frecvent decat este normal, crescand povara pe care corpul tau trebuie sa o gestioneze. Reactiile inadecvate de adaptare la stres pot duce la probleme de sanatate ingrijoratoare. Un exemplu de prima mana in acest sens este tensiunea arteriala ridicata sau hipertensiunea, care este un factor major de risc pentru boala arteriala coronariana. Un altul este suprimarea sistemului imunitar, care creste susceptibilitatea la raceli si alte boli comune.

Este imposibil sa eviti toate sursele de stres. Oricum, ai vrea sa faci acest lucru? Vietile noastre sunt pline de provocari fizice si fiziologice care adauga savoare vietii si uneori iti ofera recompense satisfacatoare. Insa, desi nu poti sterge cu usurinta toate sursele de stres, poti invata sa le percepi si sa le gestionezi in mod diferit.