Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Durerile de cap la copii — Ce trebuie sa stie parintii

Durerile de cap ii sperie pe parinti. Ei gandesc simplu. In momentul in care copilul lor le spune ca are o durere de cap, incep sa se gandeasca "Copilul are o tumora pe creier." Sau ceva la fel de ingrozitor. Insa durerile de cap la copii sunt rareori un semn pentru ceva atat de teribil.

Durerile de cap sunt foarte frecvente la copii. Pana la varsta de 18 ani, intre 60% si 90% dintre copii vor avea cel putin o durere de cap. Iar 20% dintre copii au dureri de cap severe sau frecvente. Asta inseamna multi copii. 

Durerile de cap pot fi impartite in doua grupe: secundare  si primare.

Durerile de cap secundare sunt dureri de cap cauzate de altceva – spre exemplu o tumora cerebrala. Insa de obicei, nu tumora este cea care provoaca o durere de cap secundara.  De cele mai multe cauza este o raceala puternica sau o sinuzita, un cucui la cap sau un efect secundar al unui medicament. Durerile de cap secundare sunt cele mai frecvente dureri de cap la copii.

Durerile de cap primare sunt durerile de cap care nu sunt provocate de o alta afectiune. Sunt pur si simplu dureri de cap si nimic mai mult.

Cel mai frecvent tip de durere de cap primara este migrena. Aceste dureri de cap vin si trec. Migrenele pot fi insotite de greata, varsaturi sau sensibilitate la lumina sau zgomot. Uneori oamenii stiu ca in curand vor avea o migrena, deoarece inainte au tulburari de vedere, numite aura. Adesea, migrenele sunt ereditare.  Medicamentele ca ibuprofenul si acetaminofenul pot ajuta, insa cel mai bun tratament impotriva migrenelor este de obicei prevenirea lor. Somnul suficient, rutina in a manca si bea si reducerea stresului, pot ajuta de cele mai multe ori la prevenirea aparitiei migrenelor.

Durerile de cap de tensiune sunt al doilea tip de durere de cap cel mai frecvent la copii. Simptomele sunt foarte asemanatoare cu cele ale migrenelor si pot fi greu de deosebit. Pot fi provocate de stres, atat fizic cat si emotional.

Durerile de cap „in ciorchine” sunt mai putin frecvente inainte de varsta de 10 ani. Durerile de cap se succed mai multe zile sau saptamani. Durerea (care poate fi severa) este, de obicei, resimtita in spatele unui ochi si se poate insoti de roseata sau lacrimare la nivelul ochiului respectiv. 

Daca copilul tau are dureri de cap frecvente, tine un jurnal al acestora. Acest lucru este foarte util pentru medici. Noteaza: 

 • Cand apar
 • Alte simptome de care se plange copilul, precum greata sau modificari ale vederii
 • Cat timp dureaza
 • Cat sunt de dureroase

Intotdeauna credem ca ne vom aminti aceste detalii, insa cand ajungem la doctor, frecvent le-am uitat! Aceste informatii il vor ajuta pe medic sa isi dea seama care ar putea fi cauza durerilor de cap – si cum il poate ajuta mai bine pe copilul tau.

Exista cateva semne de alarma care ii ingrijoreaza pe medici in ceea ce priveste durerile de cap. In cazul in care copilul tau prezinta unul dintre acestea, trebuie sa iti suni doctorul:

 • Febra mare
 • Rigiditate la nivelul gatului copilului
 • Eruptie rosu inchis care nu dispare atunci cand apesi pe zona respectiva
 • Durere puternica, in special daca apare brusc
 • Convulsii
 • Probleme la mers, vorbit sau orice alte activitati normale
 • Durere care trezeste copilul din somn sau care este prezenta imediat ce s-a sculat
 • Durere in partea din spate a capului
 • Durere care se agraveaza, se schimba sau nu raspunde la tratamente

Din fericire, toate acestea se intampla rar.

Daca copilul tau are durere de cap, lasa-l sa se odihneasca in liniste intr-o camera intunecata. Inchide televizorul si jocurile video. Administreaza-i ibuprofen sau acetaminofen. Intreaba doctorul care este doza corecta pentru greutatea lui. Daca copilul nu a mancat de ceva timp, o gustare usoara ar fi o idee buna. Este bine sa-i dai sa bea ceva. Scaderea glicemiei sau deshidratarea pot provoca o durere de cap. De asemenea, a-l tine in brate poate fi reconfortant pentru amandoi.

Si sunt sanse ca in cel mai scurt timp, copilul tau sa scape de durere si sa revina la normal.