Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce sa fac un control medical anual?

Dr. William Kormos, Editor Sef Harvard Medical Publications

Intrebare:

Merg la medicul meu in fiecare an pentru un examen fizic anual. De curand am auzit ca persoanele care sunt examinate fizic in fiecare an nu traiesc cu adevarat mai mult. Sa mai merg atunci la consultul preventiv?

Raspuns:

Cred ca merita sa mergi, dar nu din motivele la care te-ai astepta. O analiza recenta a studiilor anterioare a descoperit ca examinarile anuale nu reduc decesele datorate cancerului sau bolilor cardiace, care reprezinta principala cauza a deceselor. Pe de alta parte, multe dintre studiile revizuite dateaza de mai multi ani, cand accesul la serviciile preventive era mai redus, ceea ce ar putea explica de ce oamenii au beneficiat mai putin de acestea.

Dar chiar si daca controalele de rutina nu promit o viata mai lunga, exista alte beneficii importante. Vizitele la cabinet te ajuta sa stabilesti o legatura cu medicul tau curant. Ele ii permit acestuia sa inteleaga modul in care preferi sa abordezi problemele legate de sanatate, aspect important atunci cand  alege cel mai bun tratament pentru tine. In plus, o relatie consolidata si de incredere este esentiala atunci cand te confrunti cu o problema majora de sanatate. Un consult anual stabileste si starea ta „initiala” de sanatate. Desi este putin probabil ca studiile medicale sa iti demonstreze modul in care ajuta acest consult, majoritatea medicilor iti vor confirma ca existenta unor valori initiale ii ajuta la diagnosticarea unei noi probleme atunci cand aceasta apare.

Dar exista anumite elemente pe care le poti omite daca tu crezi ca esti sanatos si medicul tau nu identifica astfel nicio neliniste din partea ta. Testele anuale de sange si electrocardiograma nu sunt considerate necesare la adultii sanatosi. Radiografia de rutina si testul la efort trebuie, de asemenea, evitate. Sfatul meu este sa profiti de aceste vizite regulate, ca fiind o ocazie de a-ti implica medicul si de a face inventarul starii tale actuale de sanatate.