Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Creativitate, productivitate si timp liber

Presiunea unor liste lungi zilnice de lucruri de facut, care iti afecteaza nervii pot absorbi energia. Gandul de a adauga mai multe lucruri pe lista te poate umple mai degraba de groaza decat de incantare, chiar daca elementul adaugat este relaxarea, creativitatea sau timpul petrecut cu persoana iubita. Insa atunci cand te reimprospatezi in moduri semnificative, adaugi la rezerva ta de energie si bucurie.

Ce inseamna „creativitatea” pentru tine? Sa scrii o scurta povestire? Sa modelezi lut? Sa proiectezi un loc de retragere? Sa pictezi? Sa dansezi prin camera? Sa construiesti o punte? Sa gatesti un festin? Sa amenajezi peisajul unei gradini?

Daca ai un vis pe care nu l-ai explorat niciodata, gasesti moduri mai mici si mai mari de a merge mai departe. Canta la dus, ia lectii de la un profesionist sau mergi la o seara de karaoke pentru a incerca niste melodii. Nu trebuie sa te prezinti la auditia pentru „The Voice” decat daca este visul tau.

Daca nu ai nicio idee incotro sa te indrepti, cauta online sau inscrie-te la lectii care crezi ca ti-ar face placere. Ofera-ti ocazia de a incerca o varietate de optiuni. Nu renunta daca prima nu te captiveaza sau daca rezultatele efortului tai nu iti indeplineasc asteptarile. Descopera ce activitatea creativa iti place si realizeaz-o.

Activitatea productiva creeaza legaturi intre tine si lume si confera o insemnatate vietii. Nu conteaza prea mult daca sarcinile sunt realizate printr-o activitatea platita sau voluntara sau in timp ce sapi in gradina. Acestea ofera placere si uneori sansa de a fi creativ.

Daca esti pensionat sau consideri ca activitatea din care iti platesti facturile iti ofera putine ocazii de satisfactie, raspunde partii tale productive in alt mod. Cea mai simpla sarcina, precum taierea legumelor pentru cina sau frecarea unei podele pot fi mai putin plictisitoare si mai plina de bucurie daca le abordezi in mod constient. Slujbele care implica alti oameni pot da nastere unor legaturi care te hranesc in alt mod. Activitatea care ajuta alte persoane ofera adease satisfactii speciale. Astfel de oportunitati de voluntariat abunda pentru persoanele de orice varsta si capacitate. Verifica online sau suna la organizatiile locale de voluntariat pentru sarcini care se potrivesc talentelor tale si timpului disponibil. Activitatea care ni se pare

multora cea mai dificila este sa rezervi timp pentru actiunile definite ca timp liber. Sa citesti un roman, sa joci un meci de tenis, sa te cufunzi intr-o baie fierbinte sau sa petreci o jumatate de ora meditand poate parea egoist atunci cand o lunga lista de lucruri de facut te cheama. Actiunile productive si chiar cele creative au o probabilitate mai mare de a fi intampinate cu semne de aprobare. Insa joaca aduce bucuria inapoi in viata ta. Si acceptarea unor astfel de ocazii de relaxare iti intareste „fluxul”, o stare descrisa de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi in care substantele creative sunt eliberate si exprimarea lor deplina este indreptata catre toate actiunile. Deci, intinde-te intr-un hamac pentru a atipi. Bucura-te de un masaj. 

Rezerva intre 10 si 20 de minute in timpul unei zile ocupate pentru concentrarea respiratiei sau o scanare a corpului. Inconjoara-te de sunetele muzicii pe care o consideri calmanta sau revigoranta sau pur si simplu placuta. Rezervarea acestui timp pentru tine te ajuta sa eviti oboseala si epuizarea, permitandu-ti sa te concentrezi cu mai multe atentie si mai putine resentimente asupra sarcinilor din timpul zilei tale. Considera acest lucru un cadou pentru tine care in cele din urma este benefic pentru altii.