Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copilul meu va primi suficiente substante nutritive daca am suferit o operatie pentru obezitate in trecut?

Copilul meu va primi suficiente substante nutritive daca am suferit o operatie pentru obezitate in trecut?

Este posibil sa ai o sarcina sanatoasa si sigura chiar daca ai fost operata pentru obezitate. De altfel, specialistii considera ca o astfel de sarcina este mai sigura atat pentru tine, cat si pentru copilul tau decat sarcina in care pot apare complicatii cauzate de obezitate, cum ar fi diabetul gestational, hipertensiunea arteriala sau preeclampsia – cresterea tensiunii arteriale combinate cu prezenta in exces a proteinelor in urina, o afectiune care apare dupa saptamana 20 de sarcina.

Totusi, intervalul de timp intre interventia chirurgicala si sarcina este important. Este bine sa eviti sa ramai insarcinata dupa operatie atata timp cat greutatea nu s-a stabilizat – frecvent acest lucru se obtine in aproximativ 12 luni de la interventia chirurgicala. O scadere in greutate rapida sau persistenta poate depriva copilul de nutrienti, ceea ce va cauza o greutate mica la nastere.

Daca ai avut o operatie pentru obezitate si intentionezi sa ramai insarcinata, vorbeste cu medicul ginecolog pentru planificarea preconceptionala. In functie de tipul de interventie de chirurgie bariatrica si de nevoile specifice de nutrienti, medicul ar putea sa-ti prescrie anumite suplimente nutritionale – cum ar fi acid folic, vitamina B12, vitamina D, fier sau calciu, in plus fata de doza zilnica din vitaminele prenatale atat inainte, cat si in timpul sarcinii.

De asemenea, ai putea sa consulti un nutritionist pentru a te sfatui despre alimentatia sanatoasa si cresterea in greutate in timpul sarcinii in cazul tau.