Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

CE ESTE NOU: Statinele pot determina leziuni musculare

Persoanele care iau medicamente pe baza de statina pentru scaderea colesterolului sunt mai predispuse la leziuni si intinderi musculare, conform unui studiu din JAMA Internal Medicine.

Cercetatorii au examinat dosarele medicale ale 46.000 de persoane inscrise intr-un plan de asigurare militar si au descoperit ca cei care au folosit statina au fost tratati mai des pentru leziuni si intinderi musculare. Noul studiu este primul care leaga aceste medicamente de leziunile ale muschilor, dar este important sa se inteleaga limitele studiului. In primul rand, este doar o observatie ca persoanele din acest grup care iau statine au raportat mai des leziuni musculare; dar aceasta nu este o dovada ca numai statina a cauzat acest fenomen. De asemenea, inregistrarile privind sanatatea folosite pentru acesta comparatie nu au dat informatii care sa explice diferenta dintre persoanele care au utilizat si cele care nu au utilizat statine.

Daca folosesti o statina si suferi de dureri musculare, slabiciune sau alte probleme, discuta cu medicul tau despre aceasta in loc sa intrerupi brusc administrarea acestui medicament.