Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

CE ESTE NOU: Legatura dintre bauturile carbogazoase si cancerul endometrial

Femeile care beau in mod regulat bauturi carbogazoase si alte bauturi dulci au un risc mai mare de a dezvolta cel mai frecvent tip de cancer endometrial (cancer uterin), afirma un studiu publicat online pe 22 noiembrie 2013 in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Studiul a analizat consumul de bauturi indulcite cu zahar in randul a peste 23.000 de femei dupa menopauza. Cu cat cantitatea de bauturi dulci (cu exceptia sucului de fructe) a fost mai mare, cu atat riscul de cancer a fost mai crescut. Femeile care au baut cantitatea cea mai mare de bauturi indulcite cu zahar au avut un risc cu 72% mai mare de a dezvolta cancer endometrial de tip I - un tip de cancer uterin cauzat de estrogenul in exces - comparativ cu femeile care au consumat cea mai mica cantitate de astfel de bauturi.

Bauturile fara zahar nu par sa influenteze riscul de cancer endometrial.

Totusi, acesta este singurul studiu care a analizat legatura dintre bauturile indulcite cu zahar si cancerul endometrial, astfel incat mai trebuie efectuate numeroase cercetari pana a se dovedi legatura cauza-efect. Dar rezultatul nu este surprinzator, dat fiind faptul ca acest tip de cancer este asociat cu obezitatea, iar bauturile dulci sunt printre principalele elemente ce contribuie la cresterea in greutate. Acest studiu ofera un motiv in plus sa renuntam la bauturile carbogazoase indulcite cu zahar.