Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand folosim pompa de san?

Articol de Consultant Anisoara Mihai Asistent medical Consiliere alaptare
Cand folosim pompa de san?

Nu este o regula ca la nasterea naturala laptele sa vina mai usor decat la cezariana. Tine doar de organism si de modul in care se produce stimularea dupa nastere. Exista paciente care nasc natural si pleaca acasa fara lactatie declansata, si paciente care nasc prin cezariana si pleaca acasa cu lactatia declansata. Nu exista un tipar general variabil.

Pragul normal pentru declansarea lactatiei este de 48 pana la 72 de ore de la nastere. In primele doua, trei zile este normal ca bebelusul sa fie hranit cu colostru, dar, in momentul in care mama nu reuseste sa declanseze lactatia, se poate ca bebelusul sa primeasca suplimentul alimentar sub forma de lapte praf.

La mamele care nasc a doua sau a treia oara, lactatia se declanseaza mai repede. In primele zile, bebelusul poate fi hranit exclusiv cu colostru. Daca lactatia nu este declansata la 72 de ore de la nastere, copilul va avea nevoie de suplimentarea meselor. De asemenea, daca avem situatii in care mama nu are colostru, evident ca acel copil trebuie hranit. Nu se pune problema sa tinem copilul infometat, doar ca sa il hranim exclusiv cu lapte matern.

Pentru a te asigura ca stimulezi procesul de lactatie, pune bebelusul cat mai des la san. Incercarile lui de a suge sunt un declansator bun al laptelui. In plus, in primele zile de la nastere el are nevoie de alaptare o data la doua ore, deci este un proces natural, atat pentru tine cat si pentru puiul tau. In aceste prime zile, functioneaza principiul de alaptare la cerere. Cu alte cuvinte, da-i bebelusului lapte atunci cand ii este foame. Atentie, totusi, se recomada sa treaca minimum o ora si jumatate sau doua intre alaptari, aceasta perioada urmand sa creasca in urmatoarele saptamani.

Pompa de san se foloseste doar in anumite imprejurari: pentru stimularea lactatiei, dupa nastere. Bebelusul nu este capabil sa suga eficient sau deloc, daca, de exemplu, copilul este foarte mic, se naste prematur si nu poate fi pus la san. Daca din alte motive medicale punem copilul la san, dar suge foarte putin sau ineficient, nu putem sa il tinem mai mult, pentru ca oboseste si are probleme respiratorii. In astfel de cazuri folosim pompa.

Foloseste pompa si atunci cand se declanseaza lactatia si esti predispusa la o hiperlactatie. Se Intampla ca bebelusul sa manance eficient si sa se sature, dar sanul sa ramana plin, angorjat. In astfel de cazuri, sanul mai trebuie detensionat. Atentie! Nu golit, pentru ca pot aparea inflamatii si de acolo ar putea aparea alte complicatii. Pompa se foloseste ca sa scoati laptele pana simti ca acel san este detensionat. Pompa se poate folosi pana cand lactatia se regleaza si se tempereaza.

De multe ori se intampla ca atunci cand lactatia este insuficienta, copilul sa fie demotivat si sa suga ineficient. Ca sa golesti eficient sanul, cat mai des si cat mai mult, te poti folosi de pompa de san. De asemenea, atunci cand vrei sa colectezi laptele, cand ai o afectiune sau iei medicamente care nu permit alaptarea o perioada de timp si ca sa menti lactatia, folosesti pompa de san pana cand este permis sa intorci copilul la san.

Odata colectat, laptele poate fi mentinut la temperatura camerei pana la 4 ore. In frigider putem sa il tinem patru zile, iar in congelator – maximum sase luni. Dupa decongelare si incalzire, laptele poate fi mentinut la temperatura camerei aproximativ doua ore, in frigider cel mult o zi si in nici un caz nu se recongeleaza.