Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul pulmonar si rolul radiologiei in depistarea sa

Articol de Dr. Cristina Deacu
Cancerul pulmonar si rolul radiologiei in depistarea sa

Cancerul pulmonar este principala cauza a deceselor provocate de cancer la nivel mondial. In fiecare an, din cauza cancerului pulmonar mor mai mult de 1,6 milioane de oameni; mai mult decât din cauza cancerelor de san, colon si prostata la un loc.

Medicii gasesc adesea cancerul in stadii avansate, cand este mai putin tratabil. Rata de supravietuire la 5 ani pentru pacientii cu boala avansata este de doar 4%. Depistat precoce,  rata de supravietuire la 5 ani poate creste pana la 75%, multe din tipurile de cancer pulmonar putand fi curabile, daca sunt identificate intr-o etapa de dezvoltare timpurie. La momentul actual, pentru a creste sansele de vindecare a acestei afectiuni, progresele din medicina se refera la screeningul cancerului pulmonar, depistarea la timp si terapiile personalizate.

Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este termenul utilizat pentru a descrie o crestere anormala a celulelor la nivelul plamanului. Aceste celule se divid si cresc cu rata mult mai rapida decat cele normale. Celulele tumorale se unesc si formeaza o masa, acesta reprezentand tumora. Daca celulele canceroase au inceput sa creasca prima data in plaman, aceasta se numeste tumora primara. Daca celulele se desprind si se deplaseaza prin vasele de sange, ele pot ajunge in orice organ si pot incepe sa creasca in acel loc, ceea ce se numeste metastaza sau tumora secundara.

Sunt doua mari tipuri de cancer pulmonar: cancer pulmonar cu celule mari (85% din cazuri) si cu celule mici. Tipurile histologice majore ale cancerului pulmonar cu celule mari sunt adenocarcinomul, carcinomul scuamos si carcinomul cu celule mari, dar sunt si alte subtipuri. Cel mai frecvent tip de cancer este adenocarcinomul, reprezentand 40%, urmat fiind de carcinomul scuamos, in 30% din cazuri.

Factori de risc
Fumatul ramane cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar. Riscul creste cu numarul de tigari fumate in fiecare zi si numarul de ani de fumat (pachete-an). Renuntarea la orice varsta poate reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar. Nu doar fumatorii fac cancer pulmonar. De exemplu, in Statele Unite, 31.000 oameni mor in fiecare an fiind fumatori pasivi (acelasi numar ca cei care mor de cancer de prostata).

Un alt factor de risc important este expunerea profesionala la azbest sau alte chimicale (precum arsenic, crom sau nichel).

Expunerea la radon la persoanele neexpuse profesional, este a doua cauza de cancer pulmonar dupa fumat. Radonul este un gaz radioactiv inodor si incolor, produs de uraniul din sol, devenind parte a aerului respirat in locuinte. Cei mai afectati sunt locuitorii blocurilor de la parter si cei ce locuiesc la casa. Niveluri periculoase de radon se pot acumula in orice locuinta. Exista detectori de radon care pot fi procurati. Masurile pe care le putem lua sunt: aerisirea frecventa a camerelor, folosirea aerului conditionat si etansarea podelelor. Cand se contruieste o casa, e bine sa avem in vedere o placa de baza din beton de cel putin 20 cm pe fundatia alveolara, pentru a reduce trecerea radonului din sol catre locuinta.

Daca aveti in istoricul familiei persoane ce au suferit de cancer pulmonar, aveti, de asemenea, un risc mai crescut de a dezvolta aceasta boala.

Uzul de alcool in exces este, de asemenea, un factor de risc important in aparitia cancerului pulmonar.

Simptome

  • Tuse persistenta, care devine din ce in ce mai intensa
  • Durere la nivelul toracelui, umarului sau de spate, fara legatura cu durerea din timpul tusei
  • Schimbarea culorii sau volumului sputei
  • Dispee (lipsa de aer)
  • Schimbari ale vocii (raguseala)
  • Stridor (zgomote la inspir produse de trecerea aerului prin caile aeriene)
  • Bronsite si pneumonii recurente
  • Hemoptizie (eliminarea de sange de pe cale respiratorie)

Rolul radiologului in detectarea cancerului pulmonar

CT low-dose reprezinta acea examinare la care se utilizeaza o doza de iradiere efectiva la nivelul plamanilor de 1.5 mSv, fata de o scanare CT clasica, unde doza de iradiere poate ajunge pana la 8 mSv. Trebuie stiut ca doar aparatele CT de noua generatie (minim 128 detectori) pot obtine imagini diagnostice cu o doza de iradiere atat de redusa.

Ultimele studii efectuate arata ca screening-ul cu CT low-dose efectuat pe fumatorii de 30 pachete-an, poate reduce mortalitatea prin cancer pulmonar cu 20%, comparativ cu radiografia pulmonara.

Astfel rolul radiografiei pulmonare se afla clar pe locul 2, informatiile obtinute fiind putine, datorita suprapunerii de planuri si lipsei vizualizarii 3D, pe care o ofera computerul tomograf.

Centrul medical Pozimed deține un aparat computer tomograf de inalta rezoluție, care permite evaluarea pulmonara inframilimetrica (deci efectuează secțiuni mai mici de 1 mm) si, foarte important, softul de noua generație ajuta radiologul sa obtina imagini diagnostice cu cea mai mica doza de iradiere existenta pe piata. Pacientul beneficiază de interpretari bazate pe ultimele ghiduri internaționale si determinari volumetrice pentru caracterizarea ratei de crestere a nodulilor pulmonari, care pot reprezenta primul semn de cancer pulmonar. Nodulii pulmonari se vor evalua prin repetarea examinarii CT low-dose in functie de gradul de suspiciune la 3, 6 luni sau anual.Pentru screening-ul persoanelor cu risc crescut, se recomanda controlul CT pulmonar low-dose anual.