Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

ASTMUL: 10 intrebari frecvente despre astm

ASTMUL: 10 intrebari frecvente despre astm

Astmul este o boala a cailor aeriene din plamani. Simptomele de astm se datoreaza inflamatiei, care face caile aeriene sa fie rosii si umflate, devenind astfel mai inguste si foarte sensibile la iritanti. Inflamatia duce la atacuri recurente de wheezing (respiratie suieratoare), la senzatia de lipsa de aer, de constrictie toracica si tuse. Atacurile usoare pot inceta fara tratament, insa tratamentul amelioreaza simtomele si grabeste procesul de vindecare. Tratamentul adecvat poate, de asemenea, reduce riscul atacurilor viitoare. Daca aveti un atac serios trebuie sa fiti vazut de urgenta de medic.

Astmul este o boala cronica. Desi nu poate fi vindecata, simptomele sale pot fi controlate. Modul in care boala se manifesta nu este constant de-a lungul timpului, fiecare persoana cu astm avand zile bune si zile rele. 

Astmul este o boala frecventa. Statisticile arata ca in jur de o persoana din zece va face astm la un anumit moment in viata. Unele persoane pot avea o forma usoara de astm, in timp ce altele pot avea un tip grav de astm, care interfereaza cu activitatile zilnice si care poate duce la un atac de astm ce poate pune viata in pericol.

Ce este inflamatia din caile aeriene?

Inflamatia este o reactie la infectie sau alti factori declansatori (triggeri) la nivelul invelisului cailor aeriene si tesutului subiacent. Din cauza inflamatiei, caile aeriene devin rosii si umflate, se ingusteaza si sunt foarte sensibile la factori iritanti.

Cum afecteaza inflamatia din caile aeriene astmul?

Inflamatia din caile aeriene determina simptomele de astm (wheezing, senzatia de lipsa de aer, de constrictie toracica si tuse), ca urmare a micsorarii sau limitarii fluxului de aer spre si din plamani. Acest lucru se produce din cauza:

  • Ingrosarii cailor aeriene, ceea ce le face mai inguste
  • Constrictiei muschilor care inconjoara caile aeriene (se numeste bronhoconstrictie), ceea ce le face si mai  inguste
  • Productiei unei cantitati mari de mucus, care poate bloca caile aeriene
  • Distrugerii de durata a peretelui cailor aeriene, fapt care impiedica deschiderea larga a acestora, asa cum se intampla in cazul cailor aeriene normale. 

Caile aeriene care sunt inflamate de mult timp devin foarte sensibile. Asta inseamna ca vor reactiona mai repede si mai puternic la diferiti factori declamsatori, cum ar fi alergenii, virusurile, praful, fumul si stresul.                 

Cine se imbolnaveste de astm?

Astmul tinde sa se transmita in familie, ceea ce inseamna ca este mult mai probabil sa faci astm daca cineva din familia ta are deja astm. Copiii cu eczeme sau alergii la alimente au sanse mai mari sa dezvolte astm. Alergia la polen, praf de casa sau animale, de asemenea, creste sansa de a face astm. In plus, expunerea la fumul de tigara, poluarea atmosferica sau alti iritanti inhalatori pot sa declanseze simptome de astm la persoanele care au o risc de astm.

La ce varsta apare astmul?

Astmul poate debuta la orice varsta, desi aproape jumatate din persoanele cu astm au avut primele simptome de astm in jurul varstei de 10 ani. De asemenea, multi copii cu astm au avut primul atac de astm inainte de varsta de 6 ani.

Care sunt cauzele astmului?

Cauza aparitiei astmului nu este pe deplin inteleasa. Cel mai probabil, boala este determinata de un cumul de factori ereditari (cu care te nasti) si factori din mediu, insa deocamdata nu se cunoaste pe deplin modul in care acesti factori actioneaza impreuna. Cele mai cunoscute cauze sunt alergenii din praful de casa sau animalele cu blana, insa boala poate fi cauzata de multi alti alergeni, cum ar fi polenul sau mucegaiul. Pe de alta parte, exista pacienti cu astm in cazul carora nu se cunosc exact alergenii care au produs boala.

De ce este greu sa identifici cauzele unui atac de astm?

In general, persoanele cu astm alergic pot identifica cu usurinta factorii declansatori ai bolii, cum ar fi polenul sau animalele de casa. Cu toate acestea, multe persoane cu astm bronsic netratat sau incomplet tratat prezinta o inflamatie permanenta a cailor aeriene de care nu sunt constienti. Aceste persoane vor reactiona rapid la o buna parte din factorii iritanti, alergeni sau infectii, astfel incat este greu sa identifici exact care este principalul declansator al atacului de astm.

Este astmul o boala cronica?

Da. Astmul este o boala cronica (de lunga durata) care determina inflamatia si ingustarea cailor aeriene. De obicei, un anumit grad de inflamatie este prezent chiar si atunci cand o persoana nu manifesta simptome. Astmul netratat conduce la atacuri repetate de astm. Atacurile usoare pot inceta fara tratament, insa tratamentul grabeste procesul de vindecare. Tratamentul adecvat poate, de asemenea, reduce riscul atacurilor viitoare. Daca ai un atac serios trebuie sa mergi urgent la medicul de familie sau la medicul pneumolog. Astmul nu se manifesta la fel de-a lungul timpului, ci are o evolutie schimbatoare. Cu toate acestea, daca este adecvat tratat, pot exista perioade lungi de timp fara simptome sau atacuri de astm.

Exista riscul ca astmul sa se agraveze de-a lungul timpului?

Da, acest risc trebuie luat in calcul. Astmul tratat necorespunzator se va inrautati cu timpul, iar plamanii persoanelor cu astm necontrolat vor functiona mai greu decat ai celor fara astm. 

Multi medici care trateaza astmul sunt siguri ca tratamentul preventiv, regulat, cu medicamente care controleaza astmul poate preveni inrautatirea bolii si ajuta la mentinerea functiei pulmonare. Cand astmul este bine controlat, caile aeriene sunt libere, iar aerul circula cu usurinta in interiorul si in afara plamanilor.

Este mai rau sa faci astm cand esti mai in varsta?

Nu neaparat, insa astmul este de obicei mai sever daca debuteaza la varste mai inaintate. Atacul de astm se trateaza mult mai greu la o persoana mai in varsta, care are si alte probleme medicale, decat la o persoana tanara. 

In anumite cazuri, ceea ce se numeste astm la persoanele in varsta este de fapt bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC). BPOC este un nume colectiv pentru bronsita cronica si emfizem, doua boli care sunt de cele mai multe ori cauzate de fumat. Multe din simptomele BPOC-ului sunt asemanatoare cu cele ale astmului (senzatia de lipsa de aer, wheezing, producerea de mucus in excces, tuse). BPOC este, in general, o boala mult mai serioasa decat astmul, deoarece modificarile produse la nivelul plamanilor sunt mult mai greu de tratat si, de obicei, are un prognostic mai rau. Din nefericire, BPOC poate determina o dizabilitate mai mare, de lunga durata si are un impact mai mare asupra inimii sau a altor sisteme decat astmul.

Este astmul o boala psihologica (psihosomatica)?

Nu, astmul nu este o conditie psihologica; este o boala inflamatorie cronica in care caile aeriene devin foarte sensibile si usor iritabile, in special daca nu este adecvat tratata. Cu toate acestea, stresul emotional poate declansa un atac de astm. De exemplu, problemele financiare, insatisfactia la locul de munca sau grija pentru familie pot declansa astmul.

Surse:
www.ginasthma.org
www.mayoclinic.org