Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Analize de ultima ora pentru viitoarele mamici: depistarea preeclampsiei

Din ce in ce mai multe viitoare mame dau o importanta deosebita testelor din timpul sarcinii prin care pot evalua si intampina problemele de sanatate ale bebelusului. Unele dintre testele foarte moderne sunt markerii pentru depistarea precoce a preeclampsiei si markerii pentru evaluare riscului de malformatii fetale in prima parte a sarcinii, reunite sub denumirea Dublu test de sarcina prin metoda Nicolaides.

Depistarea Preeclampsiei, o boala periculoasa atat pentru mama cat si pentru copil

Preeclampsia apare in perioada de sarcina si reprezinta un sindrom care se poate instala in orice moment dupa saptamana 20 de sarcina si pana la 6 saptamani dupa nastere. Boala se manifesta prin creşterea tensiunii arteriale (hipertensiune arteriala indusa de sarcina) in asociatie cu prezenta unor cantitati mari de  proteine in urina si edeme. Pana la 5% din sarcini pot fi afectate de preemclampsie, anumite femei gravide avand un risc mai mare decat altele de a face aceasta boala: sunt insarcinate pentru prima oara, au avut preeclamsie şi la sarcinile anterioare, au un istoric de hipertensiune arteriala, au peste 35 ani, sarcina este gemelara sau cu mai multi feti, au anumite afectiuni cronice cum ar fi diabetul zaharat sau boli de rinichi, sunt obeze sau au anumite boli imune cum ar fi lupusul eritematos sau anumite afectiuni hematologice.

Preeclampsia afecteaza atat mama cat si fatul, manifestarile clinice putand varia de la forme usoare la forme severe. Asupra fatului, poate avea un efect negativ deoarece reduce fluxul de sange la nivelul vaselor sangvine  uterine, privand fatul de oxigen si nutrienti. Ca urmare, se modifica dezvoltarea intrauterina a fatului. De asemenea, preeclampsia poate avea un impact serios asupra organelor mamei. De exemplu, poate afecta rinichii, ceea ce are ca efect creşterea cantitatii de proteine in urina. Cand preeclampsia devine severa, asociaza convulsiile si se numeste eclampsie cind  pot fii afectate inima, ficatul, creierul si ochii.
Boala are un potential sever. De aceea cu cat medicul curant ginecolog stie mai din timp despre aceasta boala cu atat poate lua niste decizii terapeutice mai eficiente, adica corecte si in timp util. In scop diagnostic, rezultatele ar trebui intotdeauna evaluate impreuna cu istoricul medical al pacientului, examenul clinic şi alte constatari.

Pe langa analizele standard folosite in mod obisnuit pentru depistarea bolii de catre medicii ginecologi, respectiv hemoleucograma, analize pentru investigarea functii ficatului si rinichilor, analiza urinei, Divizia de laboratoare REGINA MARIA ofera un nou set de teste care se efectueaza din sangele matern, markeri Preeclamsie, teste care imbunatatesc posibilitatea de diagnosticare a acestei afectiuni.Investigarea se poate realiza la solicitarea gravidei sau la recomandarea medicului ginecolog.