Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

AMD: o forma evitabila a pierderii vederii

Degenerarea maculara datorata varstei (AMD) poate fi oprita sau încetinita  daca este identificata suficient de devreme. Examenele oftalmologice regulate sunt cruciale în acest sens.

Degenerarea maculara datorata varstei (AMD), o cauza obisnuita a pierderii vederii în partea a doua a vietii, deterioreaza acea portiune a ochiului (macula) care asigura o vedere centrala clara. Constientizarea primelor simptome ale AMD si mergand în mod regulat la examene oftalmologice  poti identifica boala în fazele sale cele mai timpurii, permitand în unele cazuri tratamentul si modificarea stilului de viata în altele.

„Exercitiile fizice regulate, renuntarea la fumat  si respectarea unei diete bogate în legume verzi, cu frunze, sunt bune nu doar pentru ochii tai dar si pentru starea ta generala de sanatate”, explica Dr. Jeffrey Heier, instructor clinic în oftalmologie la Massachusetts Eye and Ear Infirmary afiliat Harvard si director al Retina Service în cadrul Ophthalmic Consultants of Boston.

Cel doua forme de AMD

Majoritatea persoanelor cu AMD (90%) dezvolta forma „uscata” a bolii, care erodeaza si subtiaza retina— portiunea ochiului care simte lumina. Cele mai timpurii simptome de AMD sunt distorsionarea si încetosarea centrala, si pot varia de la forme usoare la cele severe.

Doctorii nu pot prezice boala carui pacient se va înrautati sau cat de repede, dar una din 10 persoane cu AMD uscat evolueaza în AMD „umeda”, marcat de vase de sange anormale si cu scurgeri pe retina. „Majoritatea persoanelor nu vor ajunge niciodata la faza umeda, dar acestia sunt cei despre care auzi adesea”, spune Dr. Heier. Desi mai rara, AMD umeda este cauza principala a pierderii vederii la persoanele în varsta.

Examinarea ochilor dilatati

Într-o examinare a ochilor dilatati, doctorul iti pune picaturi în ochi care maresc (dilata) irisul si îi permit sa vada bine interiorul. Doctorul va cauta zone galbui sub retina, denumite drusen, si alte schimbari anormale. În faza intermediara a AMD, schimbarile încep sa afecteze vederea într-o proportie observabila. Multe persoane încep sa mearga la oftalmolog pe la 40 de ani ca parte a unei evaluari pentru ochelari. Aceasta furnizeaza linia de baza pentru comparatii viitoare. American Academy of Ophthalmology recomanda ca persoanele cu varsta peste 65 de ani sa faca examinari ale ochilor dilatati la fiecare doi ani. În functie de constatari, doctorul va recomanda cand sa revii pentru o noua investigatie.

Vitamine pentru ochi daca suferi de AMD uscat

Identificata în faza intermediara, AMD uscata poate fi încetinita sau stopata cu un cocktail cu doze mari de „vitamine pentru ochi.” Reteta include vitaminele A, C si E, plus zinc si cupru. „Vitaminele pentru ochi te vor ajuta sa încetinesti sau sa împiedici evolutia la aproximativ 25% din persoane,” spune Dr. Heier.

„Examenul poate stabili daca vei beneficia de vitamine.”

Trebuie sa începi sa iei vitamine pentru ochi chiar daca nu ai AMD în faza intermediara? Dr. Heier recomanda sa nu faci asta. Nu exista dovezi solide ca vitaminele pentru ochi previn AMD la ochii sanatosi. Si în ultimii ani, s-a constatat ca doze mari din anumite vitamine, precum vitamina E, pot de fapt face rau. În schimb, îmbogateste-ti dieta. Legumele cu frunze verzi precum spanacul, varza furajera si varza kale sunt surse bune de nutrienti sanatosi pentru ochi. Nu uita de exercitii si lasa-te de fumat daca esti fumator; acesta este un risc major de AMD. „Nu exista partea proasta la spanac si nici la exercitii atat timp cat acestea sunt aprobate de medicul tau de familie” , spune Dr. Heier.

Terapie medicamentoasa pentru AMD umeda

Medicamentele pentru AMD umeda denumite inhibitori VEGF „au revolutionat modul în care tratam AMD”,spune Dr. Heier. „În linii mari 80% din pacienti nu continua sa îsi piarda vederea, iar o treime îsi recapata vederea semnificativ”. Medicamentele VEGF trebuie injectate în ochi cel putin o data pe luna. Injectiile sunt însotite de un risc mic de infectie. Unele cercetari sugereaza ca tratamentul VEGF poate creste usor riscul de atac cerebral, dar înca nu se stie clar daca asa este si în ce masura.

Totusi, în fata alegerii riscurilor neconfirmate sau a posibilitatii reale de pierdere a vederii, majoritatea persoanelor aleg medicatia.