Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Al treilea stadiu al travaliului: delivrenta (expulzia) placentei

Al treilea stadiu al travaliului: delivrenta (expulzia) placentei

Acesta este cel mai scurt stadiu, durand aproximativ 5-30 de minute si urmeaza dupa nasterea copilului. In acest stadiu se elimina placenta.

La ce sa te astepti si ce sa faci:

Imediat dupa nastere, pulsatiile cordonului ombilical inceteaza dupa cateva minute. Medicul va pensa si va sectiona cordonul ombilical, aplicand o clama sterila si va astepta pana cand vor incepe mici contractii uterine, slabe ca intensitate; este semnalul ca placenta se separa de peretele uterului si este gata pentru a fi expulzata. Din cateva contractii, cu sustinerea cordonului ombilical, placenta se expulzeaza, impreuna cu sacul membranos in care a stat fatul. Apoi, dupa ce placenta este eliminata, uterul se va contracta si va ramane ferm pentru a preveni hemoragia.

Medicul va controla cavitatea uterina pentru a se asigura ca nu mai sunt resturi placentare sau membranare in uter si va verifica apoi partile moi, adica tesuturile pe unde a trecut copilul - perineul, vaginul si colul - pentru a constata daca sunt rupturi care trebuie cusute (suturate).

Medicul te va supraveghea pentru urmatoarele ore pentru a se asigura ca uterul continua sa se contracte si ca sangerarea nu este excesiva.

Felicitari! Ai incheiat cele trei stadii ale travaliului. Acum te poti relaxa si bucura de minunea ta!