Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Al doilea caz in lume: mama cu cancer de col uterin operata in sarcina a nascut o fetita perfect sanatoasa

Articol de Prof. Univ. Dr. Petre Cornel Bratila Profesor Obstetrica - ginecologie
Al doilea caz in lume: mama cu cancer de col uterin operata in sarcina a nascut o fetita perfect sanatoasa

Pentru Efremia Andra, o fetita care a venit pe lume tipand tare si mama ei Diana, Prof. Dr. Petre Bratila a fost singurul medic din Romania care le-a dat o sansa uriasa la viata. Alternativa oferita de alti medici ginecologi ar fi fost ca Diana sa faca avort in saptamana 13 de sarcina cand a fost diagnosticata cu cancer de col uterin. Insa Diana nu a vrut sa renunte la copil. Dorinta ei cea mai mare era sa fie bine. Si ea, si copilul.

Mama a pus mai presus de orice aceasta sarcina avand in vedere ca incerca de 5 ani sa ramana gravida si a riscat, intr-un fel. In ceea ce ma priveste nu am riscat. Nu este primul caz de acest gen. Am tratat 50 de femei cu cancer de col uterin in stadiu incipient prin tehnica de conservare a potentialului reproductiv, iar sase dintre ele au acum copii. Diana este intr-adevar prima femeie insarcinata din Romania care a nascut dupa operatia pentru cancer, tocmai pentru ca am reusit sa efectuam in timpul sarcinii o interventie complexa prin care tumora a fost eliminata, fara sa fie lezat fatul. Diana este al doilea astfel de caz in lume, alaturi de o pacienta din Japonia.”  – ne-a spus Prof. Dr. Petre Bratila, la scurt timp dupa ce fetita s-a nascut.

Intr-o dimineata cu ploaie de vara, fetita Efremia Andra a intampinat viata tipand zdravan. „Am auzit-o cum plangea, si am inceput sa plang si eu! Este foarte frumoasa, nu ma mai saturam s-o privesc.” – isi aminteste cu emotie mama prima intalnire cu fiica ei. Efremia s-a nascut in saptamana 36 de sarcina, avand 2550 grame si 51 centimetri si a luat „nota” 10!

Este o fetita cum trebuie sa fie, care si-a inceput viata de la linia de start, ca toti copiii normali.” – ne-a spus Dr. Alina Ilici, medicul specialist neonatolog care a ingrijit-o pe Efremia. Din grija noastra pentru situatia ei speciala, Diana a beneficiat de servicii medicale gratuite, operatia de tratament conservator pentru  cancerul de col uterin, urmarirea sarcinii si nasterea prin cezariana efectuandu-se pro-bono.

Mama si fiica s-au salvat reciproc. Parintii Efremiei stiu ca Dumnezeu le-a dat cel mai mare dar. Sansa ca Prof. Dr. Petre Bratila sa fie un doctor care practica medicina la standarde mondiale in tara lor. 

Citeste mai mult despre operatia care a salvat doua vieti - Operatia care a salvat doua vieti: tratamentul conservator al cancerului de col uterin la o tanara de 29 de ani insarcinata

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.