EDU.REGINAMARIA.RO

7 lucruri despre Testul Papanicolau pe care ar trebui sa le cunosti

7 lucruri despre Testul Papanicolau pe care ar trebui sa le cunosti

Atunci cand este efectuat regulat, testul Papanicolau identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.

Procedura a salvat milioane de vieti pana acum, permitand doctorilor sa trateze si sa indeparteze complet cancerul de col uterin inainte ca acesta sa se raspandeasca in tot corpul. De la descoperirea metodei de catre Dr. George Papanicolaou in anul 1928 si introducerea in practica curenta in urma cu 50 ani, utilizarea testului a redus numarul de decese datorate cancerului de col uterin cu peste 75%.

Testul Papanicolau conventional vs. in mediu lichid

Testul conventional presupune ca proba, odata recoltata in cabinetul medical, sa fie imediat plasata pe lama si fixata. In cazul examenului Papanicolau in mediu lichid, proba este introdusa intr-un flacon care contine un mediu special si trimisa la laborator pentru procesare, fara pierderea sau deteriorarea celulelor recoltate. Astfel, unul din avantajele testului Papanicolau in mediu lichid este ca reduce probabilitatea ca proba sa fie considerata nesatisfacatoare pentru interpretare si astfel sa fie nevoie de o noua recoltare. In plus, testul Pap in mediu lichid permite testarea concomitenta, din aceeasi proba, a prezentei tipurilor HPV (virusul papilloma uman) cu grad ridicat de risc. Totusi, abilitatea de a detecta celulele anormale este similara atat in cazul testului in mediu lichid, cat si in cel conventional.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru efectuarea testului Papanicolau?

Pentru ca interpretarea testului sa fie cat mai adecvata, se recomanda urmatoarele: 

  • Programeaza-te la distanta de menstruatie, de preferat intre zilele 10-14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei) 
  • Nu utiliza spalaturi vaginale, ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore inainte de recoltare 
  • Evita contactul sexual 48 de ore inainte de recoltare

7 lucruri despre Testul Papanicolau pe care ar trebui să le cunoști

Simptomele cancerului de col uterin sunt vagi

Cancerul de col uterin poate fi prezent fără să ai nici un simptom. De fapt, majoritatea persoanelor infectate cu HPV - cauza majoră a cancerului de col uterin - nu au simptome. Testul Papanicolau verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV ceea ce permite identificarea și tratarea celulele atipice cu mult înainte ca orice simptom să apară, motiv pentru care screening-ul este atât de important.

Atunci când se manifestă, simptomele cancerului de col uterin sunt confuze. Semnele de avertizare, cum ar fi sângerările sau scurgerile vaginale anormale sunt vagi și de altfel, multe femei confundă aceste manifestări cu alte condiții medicale comune. Dacă ai simptome între două testări Papanicolau (sângerare între menstruații, după actul sexual sau după instalarea menopauzei), mergi la medicul tău ginecolog.

Cu cât activitatea sexuală este mai diversificată, cu atât mai mult este nevoie de testarea Papanicolau.

Cu cât ești mai activă sexual și ai mai mulți parteneri, șansele să fii infectată cu HPV sunt mai mari. Din păcate, folosirea prezervativului nu oferă protecție 100%. HPV genital este transmis cu ușurință prin contact intim la nivelul pielii din zona genitală. Aceasta include și atingerea, sexul oral sau sexul cu un partener de același sex.

Este important să reții că a fi infectată cu HPV nu înseamnă automat că partenerul tău actual a fost infidel. Virusul poate rămâne nedetectat mulți ani, de aceea este dificil să cunoști cu exactitate momentul când ai fost infectată sau cine te-a infectat. Infecția cu HPV este foarte frecventă, 8 din 10 persoane vor fi infectate cândva în cursul vieții lor. De multe ori, virusul va fi eliminat natural de către organism.

Testul PAP încă este important, chiar dacă ai fost vaccinată împotriva HPV.

Vaccinul împotriva HPV previne infectarea cu anumite tulpini de virus, cunoscându-se că 70% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia persistentă cu aceste tipuri de virus. Ca urmare, dacă ți-ai făcut acest vaccin nu înseamnă că nu mai trebuie sa-ți faci regulat testul PAP.

Chiar dacă ești la menopauză, încă este important să-ți faci testul Papanicolau.

Ghidurile recomandă ca femeile care sunt la menopauză să-și facă în continuare testul PAP. Dacă ai peste 65 ani, vorbește cu medicul tău pentru a stabili dacă mai este nevoie să continui efectuarea procedurii, dacă ai cel puțin 3 teste negative și nu ai avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.

Un test anormal nu înseamă că ai cancer de col uterin

Testul Papanicolau se efectuează pentru a evidenţia precoce prezenţa modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecţia persistentă cu HPV. Testul PAP în mediu lichid îmbunătăţeşte considerabil identificarea leziunilor celulare.

Foarte rar însă un test anormal înseamnă că ai cancer cervical. Frecvent, semnificația anomaliilor celulare identificate este aceea că celule recoltate de la nivelul colului uterin arată diferit de celulele normale, atunci când sunt examinate la microscop. Dacă nu sunt tratate, aceste leziuni pot progresa în ani de zile spre cancer. Toate femeile cu un test anormal trebuie să fie supravegheate cu atenție de către medic. Împreună cu medicul ginecolog vei discuta măsurile necesare pentru prevenţia cancerului de col uterin.

Nu este recomandat să-ți faci testul Papanicolau când ești la menstruație

Pentru un rezultat cât mai precis, nu este bine să-ți faci testul PAP când ești la menstruație, cea mai indicată fiind perioada de mijloc a ciclului menstrual. De asemenea, este recomandat să nu te speli intravaginal, să folosești tampoane intravaginale sau să ai contact sexual cu 48 ore înaintea testului, deoarece toate aceste activități pot duce la pierderea sau deteriorarea celulelor de la nivelul colului uterin.

Testul PAP nu doare, însă poate fi inconfortabil. Află cum poți reduce disconfortul

Nu trebuie să nu-ți mai faci testul PAP din cauza senzației neplăcute pe care ai avut-o la examenele anterioare. Acest test îți poate salva viața. Știm că este dificil să te relaxezi înaintea procedurii, în special dacă este prima oară sau dacă ești îngrijorată de rezultate. Însă, dacă nu încerci să te relaxezi, îi va fi mult mai dificil medicului să introducă speculul din cauză că mușchii vaginali se contractă atunci cănd ți-e teamă sau ești anxioasă. Respiră profund de câteva ori și spune-ți că dacă te relaxezi, testul va fi recoltat mult mai rapid și ușor.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager