Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Teste audiologice la copii

Testele audiologice evalueaza raspunsul copiilor la sunete pentru a determina daca aud sau nu (sufera de pierderea auzului).

De ce sunt importante testele de auz?

Pierderea auzului este cea mai frecventa tulburare de dezvoltare la nou-nascuti. Chiar si pierderea usoara a auzului poate interfera cu capacitatea copilului de a invata limbajul si abilitatile sociale. De indata ce pierderea de auz este depistata, medicii pot interveni pentru a imbunatati auzul copilului si pentru a-l ajuta sa-si dezvolte cat mai bine abilitatile de comunicare.

Cum este evaluat copilul?

Primul pas este un screening auditiv, care este facut de rutina in timpul controalelor anuale de sanatate. In timpul acestui test, medicul neonatolog sau pediatru va observa modul in care copilul raspunde la sunete. Daca se constata semne de pierdere a auzului, medicul va recomanda un consult la un medic specialist ORL-ist cu experienta in audiologie.

Inainte de evaluarea auzului copilului, audiologul va intreba despre istoricul medical, inclusiv despre istoricul de infectii la nivelul urechii sau despre o pierdere a auzului la unul dintre membrii familiei.

Sunt multe tipuri de teste care evalueaza auzul. Unele pot fi utilizate la copiii de orice varsta, in vreme ce altele sunt specifice, in functie de varsta copilului si de stadiul de dezvoltare.  

Teste de auz pentru nou-nascuti

Exista 2 tipuri principale de metode de examinare a auzului pentru nou-nascuti, care pot fi facute impreuna sau separat.

Potentiale evocate auditive de trunchi cerebral (Auditory Brainstem Response – ABR) – utilizeaza electrozi atasati cu un adeziv de scalpul copilului. Masoara activitatea cerebrala ca raspuns la sunete. Este un test nedureros si rapid.

Otoemisiuni acustice (otoacoustic emissions – OAE) – este un test care reflecta in mod obiectiv functionalitatea urechii interne. Conductul auditiv extern trebuie sa nu aiba dop de cerumen sau perforatie de timpan. Copilul trebuie sa fie in somn natural (testarea este bine de efectuat dupa masa copilului). Procedura este nedureroasa si dureaza aproximativ 5 minute. Se introduce o sonda de calibru corespunzator in ureche; sonda contine un difuzor miniatural si un microfon si se inregistreaza prezenta sau absenta otoemisiunilor acustice.

Teste de auz pentru sugari

Aceleasi teste folosite pentru nou-nascut, sunt utilizate si in cazul sugarilor. In plus, medicul ORL-ist poate utiliza un test comportamental. Copiii mici nu pot raspunde in acelasi mod precum adultii la stimulii sonori. Pentru a obtine informatii in ceea ce priveste nivelul auzului se foloseste un tip special de audiometrie  – cu intarire vizuala (pentru  varstele de 5 luni-36 luni).

Audiometria cu intarire vizuala – este un test utilizat in cazul sugarilor pentru a se observa comportamentul la sunete. In timpul testului, sunetele sunt prezentate copilului prin difuzoare sau casti, in timp ce copilul este tinut in poala parintelui. In cazul in care copilul aude si se intoarce spre sursa sonora, i se va prezenta o jucarie luminata si/sau animata, intarind astfel comportamentul. Este o procedura bazata pe un reflex conditionat.

Teste de auz pentru copii cu varsta intre 1 si 5 ani

Pentru varstele mai mari, pana la 5 ani se utilizeaza o alta metoda – audiometria conditionata prin joc.

Audiometria conditionata prin joc – este un test care foloseste o masina electrica pentru a transmite sunete in urechile copilului. De regula, copilul poarta un anumit tip de casti si joaca un joc cum ar fi aruncarea unei mingi intr-o galeata de fiecare data cand se aude sunetul. Acest joc se bazeaza pe cooperarea copilului.

Teste de auz pentru copiii mai mari

Audiometria tonala pura – este un test care utilizeaza un aparat denumit audiometru capabil sa sintetizeze tonuri auditive pure (asemanatoare notelor muzicale) de o intensitate precisa.  Copilul poarta casti si fie isi ridica mana, fie apasa pe un buton cand aude sunetul. Sunetele au o intensitate succesiv crescatoare, copilul trebuind sa semnalizeze cea mai mica intensitate la care aude sunetul. Rezultatul obtinut pentru fiecare frecventa (atat pentru cele acute, cat si pentru cele grave) este denumit prag auditiv si se noteazat pe un grafic (audiograma). Acest test necesita cooperarea copilului, care trebuie sa fie odihnic si capabil sa se concentreze sa auda sunetele in casca. Se efectueaza intr-o camera speciala, antifonata (insonora).

Timpanometria (denumita si imitanta acustica sau impedansmetria) este un test efectuat pentru a se determina cum functioneaza urechea medie si timpanul. Examinarea nu va arata daca copilul aude sau nu, dar ajuta la evaluarea variatiilor de presiune din urechea medie. Testul nu doare, dar trebuie ca micutul sa stea nemiscat. Durata examinarii este de 5 minute pentru fiecare ureche.   

Surse de informatie

  • www.cincinnatichildrens.org