Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

5 simptome ale artrozei pe care sa nu le ignori


Artroza mai este denumita osteoartrita si reprezinta unul dintre cele mai frecvente tipuri de artrita, termenul general pentru o serie de afectiuni care determina inflamatie la nivelul articulatiilor. Artroza este determinata in mod uzual de o supra-solicitare, de un efort la care este supusa articulatia. Efortul suplimentar, precum greutatea in plus, caratul greutatilor, traumatismele, pot sa afecteze cartilajul, tesutul care protejeaza capetele oaselor care compun articulatia si care usureaza alunecarea, fara frecare, a acestora. Deteriorarea cartilajului duce la situatia in care oasele se ating intre ele direct in timpul miscarii si se deterioreaza, la randul lor. Uzura cartilajului si oaselor determina  functionarea incorecta a articulatiei respective.

Riscul de a fi afectat de artroza este mai mare in urmatoarele situatii:

 • Daca esti femeie si esti in varsta
 • Daca suferi de  obezitate
 • Daca ai avut deja articulatia traumatizata (fracturi, leziuni de menisc, rupturi ligamentare)
 • Daca ai slabiciune musculara sau leziuni ale nervilor de la nivelul mainilor sau membrelor inferioare
 • Desfasori activitati care presupun efort suplimentar al unor articulatii (de exemplu, ridicarea obiectelor grele)
 • Daca ai membri ai familiei care sunt afectati de artroza

Artroza afecteaza cu preponderenta articulatiile mainilor, gatului, genunchilor si soldurilor.

Desi simptomele pot fi in general gestionate, afectarea articulatiilor nu este reversibila. Un stil de viata activ, o greutate optima si anumite tratatmente pot incetini progresia boli si ameliora durerea si functia articulara.

Simptomele artrozei apar lent si se agraveaza in timp, iar recunoasterea lor inca de la debut poate sa te indrepte sa cauti ajutor din vreme, astfel incat sa se poata incetini procesul degenerativ.

Iata care sunt simptomele artrozei pe care sa nu le ignori:

 1. Durerea. Articulatiile afectate pot sa doara in timpul miscarii sau dupa miscare. Durerea este resimtita si cand aplici presiune pe articulatia afectata sau in zona respectiva, sau atunci cand articulatia este supusa unui efort suplimentar (de exemplu, trebuie sa sustina greutatea corpului atunci cand te ridici in picioare).

Daca este afectata articulatia genunchiului, chiar daca intial va fi afectat doar unul dintre genunchi, cu timpul va fi afectat si genunchiul celalalt (exceptand situatia in care artroza apare ca urmare a unui traumatism care a afectat doar un genunchi). Durerea apare mai ales atunci cand te ridici in picioare, cand incepi sa mergi sau cand urci sau cobori scarile.

Daca este afectat soldul atunci durerea se inrautateste atunci cand se mobilizeaza articulatia, dar poate sa te afecteze si in timpul somnului sau perioadelor de relaxare.

 1. Rigiditatea. Intepenirea articulatiilor este frecventa indeosebi la trezire sau dupa o perioada in care nu faci miscare (perioada de inactivitate). De obicei, rigiditatea articulara dispare la aproximativ 30 de minute de activitate fizica.

Artroza la nivelul soldului afecteaza capacitatea de a face miscari uzuale, s-ar putea sa gasesti dificil sa iti pui pantofii sau sa te urci si sa cobori din masina.

 1. Lipsa flexibilitatii. Nu iti poti misca articulatia optim in timpul miscarii care solicita articulatia respectiva Se observa mai ales dupa perioade de neutilizare a articulatiei respective.
 2. Cracmente. Poti simti ca articulatia “pocneste” si “trosneste” in timpul miscarii.
 3. Inflamarea articulatiei. Aceasta poate fi determinata de inflamatia tesutul moale care inconjoara articulatia.

Este important sa te adresezi medicului la primele semne pe care le observi, pentru ca poti sa beneficiezi de abordari modern in tratamentul acestei afectiuni, in functie de stadiul sau.

In cadrul Centrului de Excelenta in Ortopedie din cadrul Ponderas  Academic Hospital sunt disponibile cele main oi metode de diagnostic si tratament. Astfel, poti beneficia de la Infiltratiile cu PRP in cazul leziunilor aflate in stadiul de debut, pana la  cele mai moderne tehnici  operatorii de osteotomii sau  protezare personalizata a articulatiilor afectate.

Surse de informatie:

www.healthline.com

www.mayoclinic.org

Consultant: Sef Lucrari dr. Vlad Petrescumedic primar Ortopedie şi Traumatologie si Doctor in Stiinţe Medicale, este Coordonatorul Sectiei de Ortopedie si Traumatologie sportiva din Ponderas Academic Hospital. Medicul are la activ 800 de intervenții chirurgicale ortopedice pe an:

 • 350 artroscopii de genunghi si ligamentoplastii
 • 30 artroscopii alte articulatii
 • 250 artroplastii totale de sold si genunchi
 • 20 revizii de sold si genunchi
 • 30 reconstructii de cartilaj si infiltratii de plasma proaspata (PRP) pentru regenerarea cartilajului
 • 50 osteosinteze fracturi membru inferior si superior

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate