Dictionar de analize

Periodontita - Test de apreciere a riscului

Descriere

Periodontita reprezinta un set de boli inflamatorii care afecteaza periodontiul, tesutul care inconjoara si sustine dintii. Implica pierderea progresiva a osului alveolar din jurul dintilor, iar daca este lasata netratata poate conduce la pierderea dintilor.

Simptomele timpurii ale bolii sunt: sangerarea gingiilor, edemul si eritemul acestora si respiratia neplacuta.

Testele presimptomatice genetice completeaza testarea ADN-ului  bacterian, oferind o perspectiva asupra predispozitiei genetice a pacientului, asupra bolii parodontale inainte de aparitia simptomelor sau cand boala este deja prezenta. Testarea ADN-PCR a salivei poate aduce informatii pentru a furniza un diagnostic mai timpuriu si mai specific al bolii.

Primul este un test bacterian, folosit pentru a detecta boala parodontala, in special bacteriile patogene. Acest lucru ajuta la ghidarea tratamentului pe baza agentilor cauzatori si nu pe observatia subiectiva. Dupa terminarea tratamentului, un esantion de monitorizare va ajuta la monitorizarea eficacitatii tratamentului si va determina daca sunt necesare masuri suplimentare.

Al doilea test se bazeaza pe raspunsul genetic al individului la inflamatie si se efectueaza o singura data in timpul vietii pacientului. Intervalul de interleukina 6 ( k-6 ) in ADN-ul pacientului este o indicatie a unei predispozitii pentru supraexprimarea mediatorilor inflamatori. Supraexpresia mediatorilor inflamatori poate creste riscul de activitate a bolii parodontale. Rezultatul va fi fie pozitiv, fie negativ, iar cunoasterea acestor informatii va ajuta la determinarea riscului genetic inainte de terapia extensiva si poate ajuta la luarea deciziilor terapeutice.

Indicatii

  • Aprecierea riscului parodontic si recunoasterea precoce a recidivelor
  • Alegerea antibioticului adecvat
  • Evaluarea riscului de implant nereusit inaintea tratamentului

Interpretari

In cazul detectiilor ADN pozitive, pentru fiecare bacterie patogena se va prezenta antibiograma. Pentru orientarea medicului stomatolog vor fi prezentate cateva scheme posibile de tratament antibiotic in functie de patogenii identificati.