Parvovirus B19 ADN

Descriere

Testul pentru Parvovirusul B19 este folosit pentru a detecta o infectie curenta sau pentru a determina starea imunitara a organismului la persoanele cu risc crescut de a face complicatii, cum ar fi pacientii cu siclemie (anemia cu celule in forma de secera).

Indicatii

Testele care vizeaza anticorpii IgG si IgM pot fi recomandate atunci cand o femeie gravida prezinta simptome asemanatoare gripei si/sau a fost expusa la contactul cu cineva care are o infectie activa cu parvovirus B19, pentru a stabili daca aceasta are o infectie activa, a avut o infectie recenta sau a fost expusa in trecut.

Testarea anticorpilor si/sau testarea ADN-ului poate fi recomandata atunci cand cineva are anemie acuta sau persistenta sau dureri articulare suspecte, iar medicul suspecteaza ca acestea ar putea fi cauzate de o infectie cu parvovirus B19.

Testarea ADN-ului este efectuata, de regula, atunci cand persoana afectata este imuno-compromisa. Testul poate fi repetat de mai multe ori, daca rezultatul initial este negativ, dar medicul inca suspecteaza prezenta infectiei cu parvovirus sau atunci cand doreste evaluarea modificarilor concentratiilor de anticorpi in timp.

Interpretari

  • Daca sunt prezenti ambii anticorpi parvovirus B19 IgG si IgM, este probabil ca persoana testata sa aiba infectie activa sau a avut o infectie recenta cu parvovirus.
  • Acest lucru poate fi confirmat prin repetarea masurarii nivelului IgG dupa 2 - 3 saptamani. Daca exista o crestere de 4 ori a anticorpilor de tip IgG intre primul si al doilea test, inseamna ca pacientul are o infectie activa sau a avut o infectie foarte recenta.
  • In cazul in care sunt prezenti doar anticorpi IgM, cel mai probabil, pacientul a fost infectat foarte recent cu parvovirusul B19.
  • In cazul in care sunt prezenti doar anticorpii IgG, pacientul a avut o infectie cu parvovirus la un moment dat in trecut si acum prezinta protectie impotriva acestui virus.

Daca testele pentru anticorpi dau rezultat negativ, persoana testata nu a avut infectie si nici nu are imunitate. Daca o femeie insarcinata nu are imunitate fata de acest virus si a fost expusa la o posibila infectie, ea va fi monitorizata indeaproape de catre medicul curant.

Daca o persoana este simptomatica, dar are un nivel scazut sau nedetectabil de IgG si/sau IgM, aceasta poate insemna ca fie are o alta afectiune decat parvovirusul B19, fie ca sistemul imunitar nu reactioneaza in mod normal, nu produce o cantitate adecvata de anticorpi, chiar daca parvovirusul este prezent in organism. Acest lucru poate fi valabil si pentru persoanele imunocompromise, in acest caz putand fi necesara testarea ADN.