Dictionar de analize

Parathyroid hormone – Related Peptide

Descriere

PTHrP este un peptid produs de unele tumori localizate in plamâni, sân, cap, gât, vezică urinară, tract gastro-intestinal, ovare, precum și leucemia și limfomul. Nivelurile ridicate de PTHrP ar putea fi cauza creșterii anormale a calciului seric în organismul mai multor pacienți oncologici.

PTHrP are, de asemenea, multiple roluri în organism, intervenind în reglarea calcemiei în timpul dezvoltării materno-fetale, în transferul intraplacentar al calciului la făt, în reglarea lactației, erupției dentare, relaxării musculare și în dezvoltarea celulelor epiteliale.

Indicatii

  • Pacienți oncologici cu hipercalcemie
  • Poate fi monitorizat ca marker tumoral în timpul evoluției bolii canceroase
  • De asemenea, se afla în studiu posibilitatea administrării PTHrP ca tratament pentru unele boli, cum ar fi cancerul de sân, diabetul și osteoporoza.

Interpretari

Deși încă în studiu, de mai mult de 20-25 de ani, rolul PTHrP, de abia acum incepe a fi cu adevărat înțeles. PTHrP este distribuit în multe țesuturi din organism și intervine în funcțiile sistemelor endocrine, paracrine și intracrine, care reglează o multitudine de condiții psihologice și patologice și având rol primordial de-a lungul procesului organogenezei.

Principalul efect indus de creșterea PTHrP este hipercalcemia. De aceea, hipercalcemia din boala malignă, este corelată cu evaluarea nivelurilor de PTHrP.