Dictionar de analize

Intoleranta la lactoza

Descriere

Testele de toleranta la lactoza masoara hidrogenul in respiratie sau modificarile nivelului de glucoza din sange dupa ce o persoana ingera o cantitate standard de lactoza, determinand astfel digestia adecvata a lactozei.

Lactoza este un zahar cu o structura complexa (o dizaharida). Se gaseste in lapte si multe alte produse lactate. Inainte de a fi absorbita si utilizata de catre organism, ea trebuie impartita in doua tipuri de zaharuri simple, glucoza si galactoza (monozaharide).

Aproximativ 65-70% din populatia lumii dezvolta un anumit grad de intoleranta la lactoza pana la varsta adulta.

Exista doua tipuri diferite de teste de toleranta la lactoza (test de respiratie cu hidrogen si test de sange pe baza de glucoza). In ambele cazuri, persoanei testate i se administreaza un lichid care contine o cantitate standard de lactoza.

Testul de repiratie cu hidrogen

Este utilizat mai frecvent pentru detectarea si diagnosticarea intolerantei la lactoza. Acest test masoara hidrogenul gazos in probele de respiratie prelevate inainte si dupa ingestia lichidului cu lactoza. In cazul intolerantei la lactoza, lactoza nedigerata ajunge in intestinal gros si este defalcata de bacterii, producand exces de hidrogen gazos. Gazul de hidrogen intra in circulatie si in cele din urma este expirat de plamani si poate fi masurat in respiratie.

Testul de sange pe baza de glucoza

Acest test alternativ utilizat pentru detectarea si diagnosticarea intolerantei la lactoza. Acest test masoara nivelul glucozei din probele de sange prelevate imediat si dupa ingestia de lactoza.

Indicatii

Pentru a ajuta la diagnosticarea intolerantei la lactoza la persoanele care au probleme cu digerarea produselor lactate, sau uneori ca parte a unei  investigatii de malabsorbtie.

Interpretari

  • Testul de respiratie cu hidrogen - daca gazul din respiratia unei persoane creste semnificativ fata de momentul initial, atunci este probabil ca persoana are intoleranta la lactoza.
  • Daca probele de respiratie sunt negative sau scazute, atunci este mai putin probabil ca persoana sa aiba intoleranta la lactoza.
  • Testul de sange pe baza de glucoza - cresterea nivelurilor de glucoza din sange pe parcursul testului indica faptul ca semnele si simptomele sunt putin probabile din cauza intolerantei la lactoza.