Dictionar de analize

Test Papanicolau in mediu lichid

170.00 Lei Contacteaza-ne

Testul Babes Papanicolau in mediu lichid reprezinta o modalitate mult imbunatatita de a face testul Papanicolau, comparativ cu citologia conventionala. Prin aceasta metoda precizia rezultatului creste exponential, deoarece este eliminata posibilitatea de pierdere sau deteriorare a celulelor, precum si posibilitatea de suprapunere a acestora pe lama, cum s-ar putea intampla in cazul citologiei conventionale.  

Proba recoltata, care contine celule de la nivelul colului uterin, se introduce imediat dupa prelevare intr-un tub ce contine un mediu lichid special. Ulterior, este preparat in laborator frotiul microscopic din proba, reusindu-se etalarea “in monostrat” a celulelor dispersate din lichid, fara artefacte si celule suprapuse. Lama este ulterior colorata si transmisa medicului anatomopatolog, pentru interpretare.

O proba care contine celule suprapuse prezinta riscul ca exact celulele cu modificari maligne si premaligne sa fie trecute cu vederea, existand posibilitatea ca ele sa ramana „acoperite” pe lama de celule sanatoase.

Cui se recomanda?

Ghidurile actuale indica utilizarea testarii citologice (testul Babes Papanicolau) ca metoda de screening a cancerului de col uterin pentru toate femeile care si-au inceput viata sexuala:

  • la fiecare 3 ani incepand cu varsta de 21 de ani pana la varsta de 29 de ani.
  • la fiecare 5 ani pentru femeile cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani, combinat cu un test HPV (Human Papilloma Virus).

Daca ai anumiti factori de risc, medicul  iti poate recomanda examene Papanicolau mai frecvente, indiferent de varsta ta. Acesti factori de risc includ:

  • Un diagnostic de cancer de col uterin sau un frotiu Papanicolau care a evidentiat celule precanceroase
  • Expunerea la dietilstilbestrol (DES) inainte de nastere
  • Infectie cu HIV
  • Sistem imunitar slabit din cauza transplantului de organe, chimioterapiei sau utilizarii cronice de corticosteroizi
  • Istoric de fumat

De ce sa faci testul?

Avantajele citologiei Babes-Papanicolau in mediu lichid fata de metoda clasica:

  • procedura de screening pentru cancer sau alte anomalii celulare ale colului uterin,  simpla si rapida de recoltare
  • reduce semnificativ rezultatele fals negative si frotiurile nesatisfacatoare examinarii (frotiu intens inflamator, cu elemente celulare suprapuse)
  • permite separarea celulelor de sange, mucus, detritusuri celulare
  • sunt eliminate inconvenientele examenului citologic clasic: artefacte, fixare incompleta, frotiu etalat necorespunzator
  • sensibilitate crescuta pentru detectia ASC-US, LSIL,HSIL (tipuri de celule aflate la risc)

In concluzie, detectarea precoce a cancerului de col uterin cu un frotiu Papanicolau cu mediu lichid iti ofera o sansa mai mare de vindecare.

Un frotiu Papanicolau poate detecta, de asemenea, modificari ale celulelor cervicale care sugereaza ca o forma de cancer se poate dezvolta in viitor. Detectarea precoce a acestor celule anormale cu un frotiu Papanicolau cu precizie ridicata este primul pas in stoparea posibilei dezvoltari a cancerului de col uterin.

Cum se recolteaza testul Papanicolau

Pregatirea pentru recoltare

Recoltarea probelor se face in afara perioadei menstruale si este nevoie ca inainte cu 48 ore de recoltarea probei sa eviti:

  • contactele sexuale,
  • dusurile intravaginale,
  • orice produs intravaginal (geluri, creme, ovule, contraceptive, dezinfectante, spermicide, lubrifianti)
  • orice manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginala

Mod de recoltare

  • Recoltarea probei se face pe masa ginecologica de catre medic.
  • Se introduce usor un specul vaginal lubrefiat in vagin pentru indepartarea peretilor vaginali si evidentierea colului uterin. Dupa indepartarea mucusului de la nivelul colului se introduce usor o periuta moale sau dispozitivul special de recoltare (spatula) in canalul endocervical, se roteste 360 de grade in sensul acelor de ceasornic de cateva ori pentru a obtine elementele celulare pentru proba si se extrage dispozitivul de recoltare, cu atentie, din vagin. Procedura este nedureroasa.
  • Se descarca imediat continutul periutei sau dispozitivului de recoltare in solutia din flaconul special de recoltare. Se agita bine peria in lichidul fixator pentru a elibera in lichid toate celulele adunate de perii periutei.
  • Recipientul inchis si etichetat si fisa corespunzatoare se trimit la laborator. Important: in cazul in care se doreste si testarea HPV, este posibila efectuarea acesteia din aceeasi proba. Proba se poate pastra pana la 30 de zile in flacon.

In functie de tipul de testare Papanicolau la care esti supusa, medicul transfera proba de celule colectata din colul uterin intr-un recipient care contine un lichid special pentru a pastra proba (test Papanicolau pe baza de lichid) sau pe o lama de sticla (test Papanicolau conventional).

Diferentele intre testarea conventionala si cea in mediu lichid

Recoltarea si transferul probei

In testul Papanicolau conventional celulele sunt colectate si etalate direct pe lamele de sticla si trebuie fixate imediat; de obicei, folosind un fixativ spray. Problemele cu aceasta abordare sunt ca nu toate celulele sunt transferate pe lame, celulele nu sunt intr-un singur strat, lamele pot fi sparte in timpul transportului si celulele pot fi deteriorate pana cand ajung la laborator.

In testul Papanicolau in mediu lichid, celulele sunt plasate in totalitate in flacon cu un conservant, care le pastreaza saptamani intregi si le protejeaza de deteriorare in timpul transportului la laborator. Lama, cu celulele intr-un singur strat, este pregatita in laborator si nu de catre medic sau asistenta.

Adecvarea probei

In testul Papanicolau conventional, probele cu mult sange, mucus si celule inflamatorii sunt de obicei considerate „nesatisfacatoare pentru interpretare” si, ca urmare, pacientii sunt adesea rechemati.

Testul Papanicolau in mediu lichid permite dispersarea celulelor ceea ce ajuta la obtinerea unor frotiuri adecvate fara a fi nevoie de repetarea recoltarii.

Claritatea frotiurilor

Frotiurile conventionale nu prezinta un fundal clar si nu organizeaza celulele intr-un singur strat. Aceste limitari fac mai dificila gasirea anomaliilor, ceea ce poate afecta acuratetea rezultatelor si creste ponderea rezultatelor fals negative.

Flexibilitate

Cu testul Papanicolau conventional nu pot fi efectuate teste moleculare si biomarkeri suplimentari, pe cand recoltarea in mediu lichid permite prezervarea probei si recoltarea suplimentara a altor markeri, inclusiv HPV, la nevoie.

Rezultate si interpretare

Un frotiu Papanicolau poate alerta medicul cu privire la prezenta celulelor suspecte care necesita teste suplimentare.

Rezultate normale

Daca doar celulele cervicale normale au fost descoperite in timpul testului Papanicolau se considera ca ai un rezultat negativ. Nu vei avea nevoie de niciun tratament sau analiza suplimentara.

Rezultate anormale

Daca in timpul testului Papanicolau au fost descoperite celule anormale sau neobisnuite se considera ca ai un rezultat pozitiv. Un rezultat pozitiv nu inseamna ca ai cancer de col uterin.

Iata cativa termeni pe care medicul i-ar putea folosi si care ar putea fi urmatorul curs de actiune:

Celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata (ASCUS)

Celulele scuamoase sunt subtiri si plate si cresc pe suprafata unui col uterin sanatos. In cazul ASCUS, frotiul Papanicolau releva celule scuamoase usor anormale, dar modificarile nu sugereaza in mod clar ca sunt prezente celule precanceroase.

Cu testul pe baza de lichid medicul tau poate reanaliza proba pentru a verifica prezenta virusurilor cunoscute pentru a promova dezvoltarea cancerului, cum ar fi unele tipuri de papilomavirus uman (HPV). Daca nu sunt prezenti virusi cu risc ridicat, celulele anormale gasite in urma testului nu sunt de mare ingrijorare. Daca sunt prezenti virusi ingrijoratori, vei avea nevoie de teste suplimentare.

Leziune intraepiteliala scuamoasa

Acest termen indica faptul ca celulele colectate din testul Papanicolau pot fi precanceroase.

Daca modificarile sunt de grad scazut (LSIL), inseamna ca dimensiunea, forma si alte caracteristici ale celulelor sugereaza ca, daca este prezenta o leziune precanceroasa, este probabil sa fie la ani distanta de a deveni cancer.

Daca modificarile sunt de grad inalt (HSIL) exista o sansa mai mare ca leziunea sa devina cancer mult mai devreme. Sunt necesare teste de diagnostic suplimentare.

Celule glandulare atipice

Celulele glandulare produc mucus si cresc in endocol si in uter. Celulele glandulare atipice par usor anormale, dar nu este clar daca sunt canceroase. Sunt necesare teste suplimentare pentru a determina sursa celulelor anormale si semnificatia acestora.

Cancer cu celule scuamoase sau celule de adenocarcinom

Acest rezultat inseamna ca celulele colectate pentru frotiul Papanicolau par atat de anormale incat patologul este aproape sigur ca este prezent un cancer.

  • „Cancerul cu celule scuamoase” se refera la cancerele care apar in celulele de suprafata ale vaginului sau colului uterin.
  • „Adenocarcinomul” se refera la cancerele care apar in celulele glandulare. Daca se gasesc astfel de celule, medicul va recomanda o evaluare prompta.

Daca frotiul Papanicolau este anormal, medicul poate efectua o procedura numita colposcopie folosind un instrument special de marire (colposcop) pentru a examina tesuturile colului uterin, vaginului si vulvei.

De asemenea, medicul poate preleva o proba de tesut (biopsie) din orice zone care par anormale. Proba de tesut este apoi trimisa la un laborator pentru analiza si diagnostic definitiv.

Unde se efectueaza recoltarea

La toate cabinetele de ginecologie din Reteaua Regina Maria.

Durata pana la obtinerea rezultatelor

Maxim 10 zile lucratoare de la prelevarea probei.

 

Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.