Dictionar de analize

Index imunoglobulinic (index IgG)

172.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Cresterea nivelurilor de IgG in lichidul cefalorahidian la pacientii cu boli inflamatorii ale sistemului nervos central (scleroza multipla, neurosifilis, poliradiculoneuropatie inflamatorie acuta, pannencefalita sclerozanta subacuta) se datoreaza sintezei locale a IgG a sistemului nervos central.

Pentru diagnosticul diferential al diverselor afectiuni neurologice este esential sa se cunoasca daca proteinele din LCR sunt transudate din ser sau sunt sintetizate local. In acest scop sunt determinate simultan in LCR si ser albumina si imunoglobulina G, iar pentru interpretarea rezultatelor obtinute sunt utilizate anumite rapoarte, indici si diagrame.

IgG index din Lichidul cefalorahidian este pozitiv (crescut) la aproximativ 80% dintre pacientii cu scleroza multipla, insa modificarea nu este caracteristica acestei boli, fiind intalnita si in alte afctiuni inflamatorii ale sistemulu nervos central (polineuropatie, neurosifilis, etc.)

Indicele este independent de activiatea procesului de demielinizare.

Indicatii

Determinarea indexului imunoglobulinic este indicata in diagnosticul sclerozei multiple.

Interpretari

Indicele lichidului cefalorahidian poate fi crescut la alte afectiuni demielinizante inflamatorii cum ar fi: neurosifilis, poliradiculoneuropatie inflamatorie acuta,panencefalita sclerozanta subacuta.

In mod obisnuit scleroza multipla nu se asociaza cu o crestere a albuminei in LCR.

Aceasta modificare se inregistreaza in afectiunile insotite de perturbarea barierei hemato-encefalice:

  • Procese tumorale de la nivelul sistemului nervos central
  • Meningita bacteriana
  • Sindrom Guillain-Barre
  • Infectii severe
  • Leziuni ale plexului coroid