Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Programul de nutriţie şi dezvoltare personală

Plimbarea de dimineaţă cu câinele tău.
O salată colorată şi peşte la grătar pentru prânz.
Mers la sală de două ori pe săptămână.
Opt ore de somn în fiecare noapte.
Angajamentul pentru o viaţa fără să fumezi.

Alimentatie sanatoasa

Alegerile de zi cu zi sunt importante pentru sănătatea şi starea ta de bine  atât acum, cât şi în anii următori. A cunoaşte şi a alege să fii în formă implică să adopţi obiceiuri sănătoase şi să faci din prevenirea bolilor o prioritate în viaţa ta. Alimentele sănătoase, practicarea regulată a unei activităţi fizice şi a avea o stare emoţională bună sunt trei elemente esenţiale ale unui stil de viaţă sănătos.

De ce sunt obiceiurile de viaţă atât de importante?

A fi sedentar, a mânca la întâmplare şi a fi supraponderal, toate cresc riscul de a te îmbolnăvi. Cu cât greutatea ta este mai mare, cu atât este mai probabil să suferi de hipertensiune, boală de inimă, accident vascular cerebral, diabet şi anumite forme de cancer (uterin, mamar sau de colon).

Pe de altă parte, o  alimentaţie şi o greutate sănătoasă îţi aduc multe beneficii:  te ajută să reduci considerabil riscul de a dezvolta  aceste afecţiuni, ai mai multă energie  ca să te bucuri de viaţă şi te ajută să te simţi bine. Daca ai deja hipertensiune arterială sau colesterol mărit sau dacă eşti obez, a slăbi şi numai 10% din greutate şi a menţine apoi acea greutate, te ajută să controlezi  problemele de sănătate.

Românii cântăresc în prezent mai mult decât oricând: statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2010 spun că peste 8 milioane de români sunt supraponderali sau obezi. Cum s-a ajuns aici şi mult mai important, cum putem schimba asta?

Te putem ajuta! Programul de nutriţie şi dezvoltare personală

Dacă vrei să slăbeşti sau medicul ţi-a recomandat să-ţi schimbi dieta pentru a controla o anumită problemă de sănătate, sau doar vrei să înveţi ce înseamnă să mănânci sănătos, noi te putem ajuta.

Îţi oferim un program complet
Programul nostru de nutriţie şi dezvoltare personală nu este un simplu program de slăbit. Îţi oferim o abordare completă care integrează aspectele medicale cu cele nutriţionale şi cu modificările de comportament necesare susţinerii schimbării.

Ca medic nutriționist te voi ajuta să faci schimbări legate de modul în care îţi alegi alimentele şi mănânci, schimbări pe care să le menţii apoi toată viaţa. Vei deveni astfel  propriul tău nutriţionist.” explică Dna. Dr. Anda Avramescu. “Nu oferim diete rapide sau la modă, deoarece considerăm că singura dietă care funcţionează este aceea pe care o vei putea menţine pe termen lung. Împreuna vom face un meniu personalizat, care să se bazeze starea ta de sănătate şi nevoile tale şi care să corespundă cu programul tău zilnic. Vom discuta nu numai despre ceea ce mănânci, dar şi despre cât, când şi cum mănânci, deoarece aceste aspecte influențează nivelul de energie, greutatea şi metabolismul tău. Vei face  parte din  procesul de schimbare, ca urmare te voi implica în modificările pe care urmează să le faci, învățându-te în acelaşi timp care sunt metodele prin care poţi depăşi barierele.”   

Se ştie că obezitatea este o boală care afectează mai mult decât tensiunea arterială sau nivelul glucozei în sânge, putând contribui semnificativ la stima de sine scăzută, depresie sau dificultate în relaţionarea cu ceilalţi.

Unul din pacienţi ne-a declarat: “Cel mai greu a fost să fac faţă percepţiilor, gândurilor şi sentimentelor pe care le aveam legate de greutate şi de corpul meu. Îmi amintesc că am fost foarte timorat atunci când am mers pentru prima oară la sală. Aş fi vrut să fiu invizibil. Cu timpul însă, am realizat că şi alte persoane se aflau acolo pentru acelaşi motiv ca al meu, să slăbească.” Pentru o altă pacientă, bariera cea mai mare a constat în a recunoaşte şi a depăşi obiceiul de a mânca atunci când era stresată. “Când aveam o zi proastă, obişnuiam să mănânc pentru a mă simţi mai bine” ne-a explicat ea. “Acum, am înţeles că merit să fiu sănătoasă, iar acesta  a devenit motto-ul meu- Merit să fiu sănătoasă!” 

Ca urmare, includerea unui psiholog în program este esenţială. Rolul unui astfel de specialist este extrem de valoros:  te va ajuta să stabileşti aşteptări realiste, să-ţi schimbi atitudinea şi obiceiurile, să-ţi dezvolţi o imagine de sine sănătoasă şi să creşti stima de sine. De asemenea, te va învăţa cum sa depășești barierele, care sunt alternativele pentru mâncatul emoţional sau de stres, cum să te auto-monitorizezi sau să previi recăderile.

Îţi oferim un program personalizat
Şi pentru că nu există  doi oameni la fel, noi nu oferim un remediu care să se potrivească tuturor. Deoarece credem în abordarea personală atunci când este vorba de scăderea în greutate sau alegerea unui stil de viaţă sănătos, îţi oferim mai multe programe care să se potrivească nevoilor tale şi care să te ajute sa îţi atingi obiectivele.

Slăbeşte sănătos!

  • Programul de management al greutăţii: este un program cu durată de trei  sau şase  luni, de-a lungul cărora te vei întâlni regulat cu medicul nutriţionist, psihologul şi dieticianul pentru  a te motiva să faci schimbările în stilul tău de viaţă şi să înfăptuieşti ceea ce ţi-ai propus.
  • Grupul de nutriţie şi dezvoltare personală: este un program cu durată de  şase  luni  care oferă un mediu mai dinamic şi mai încurajator în care te poţi întâlni cu alte persoane care au obiective asemănătoare. Fiecare întâlnire se va concentra pe “Tema săptămânii” legată de alimentaţie, controlul greutăţii şi schimbarea comportamentelor de viaţă. 
  • Terapie nutriţională: dacă doreşti să-ţi se evalueze dieta şi aportul de nutrienţi şi să fii ajutat să înţelegi ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă şi cum s-o încorporezi în viaţa ta, atunci acest serviciu este pentru tine.
  • Consiliere psihologică: dacă doreşti să primeşti un sfat specializat pentru schimbarea comportamentului alimentar, pentru dezvoltarea personală şi a stimei de sine sau  pentru managementul stresului, atunci acest serviciu te poate ajuta.
  • Analiza compoziţiei tisulare: cu ajutorul unui cântar specializat se măsoară greutatea corporală (pâna la 270 kg), masa de grăsime, inclusiv grăsimea viscerală, cantitatea de apa corporală, masa musculară, indicele de masă corporală, rata metabolică bazală, vârsta metabolică şi masa osoasă prezisă.

Controlează-ţi boala printr-o alimentaţie sănătoasă! Programul de dietetică

Tocmai ai fost diagnosticat cu hipertensiune şi medicul ţi-a recomandat să mănânci mai puţin sărat şi nu ştii exact ce înseamnă asta. Programul nostru te poate ajuta: o asistentă-dietetician te va învăța cum să faci modificările în alimentaţie dacă suferi de diabet, colesterol sau trigliceride mărite, sau dacă ai hipertensiune arterială, litiaza renală, gută, anemie sau anumite boli digestive cum ar fi sindromul de intestin iritabil, diverticuloză, boală celiacă sau boală Crohn.

Vrei să afli mai multe?

Dacă eşti gata să faci schimbări în viaţa ta sau dacă vrei să afli mai multe despre programul de nutriţie şi dezvoltare personală, vino în clinică să vorbeşti cu specialiştii noştri.

 

dr. Anda Avramescu, medic nutritionist

 

Dr. Anda Avramescu
Medic nutriţionist
Arii de interes medical: nutriţie, dietetică, educaţie pentru sănătate, prevenţie

Text Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultanţi: Dr. Ruxandra Avramescu, medic nutriţionist şi psiholog Laura Cucu

Surse de informatii:
WHO Obesity, site accesat septembrie 2011, http://www.who.int/topics/obesity/en/
American Heart Association, site accesat septembrie 2011, http://www.heart.org
Facts About Healthy Weight, National Heart, Lung, and Blood Institute, site accesat septembrie 2011, http://www.nhlbi.nih.gov