Masuri de siguranta in Spitalul Euroclinic dupa data de 15 Mai 2020

Siguranta pacientilor si personalului sunt prioritatile noastre

Spitalul Euroclinic isi reia integral activitatea, in conditii de maxima siguranta dupa data de 15 mai, cand se incheie oficial starea de urgenta instituita in tara noastra, in contextul actualei pandemii COVID-19. Vom mentine masurile si protocoalele de siguranta, intrucat siguranta pacientilor si a personalului medical si non-medical reprezinta prioritatea noastra.

Siguranta pacientilor in Euroclinic

Efectuam riguros triajul pacientilor, testam toti pacientii internati, am creat circuite dedicate pacientilor suspecti COVID-19 si am implementat reguli stricte pentru igienizarea spatiilor. Acest cumul de masuri ne-a permis sa nu avem niciun pacient confirmat cu infectie cu noul coronavirus.

Siguranta personalului Euroclinic

Suntem mandri ca niciun medic si niciun alt membru al personalului din spital nu a fost infectat cu noul coronavirus. Acest lucru se datoreaza masurilor luate inca de la declansarea pandemiei COVID-19. Personalul medical si non-medical este testat periodic si dispune de echipamente de protectie conform standardelor actuale.

“Inca de la declansarea pandemiei COVID-19, am implementat o serie de masuri de protectie care ne-au permis sa protejam atat pacientii, cat si personalul medical. Pana acum, in Spitalul Euroclinic nu am avut niciun pacient sau medic infectat. Vom lua in continuare toate masurile necesare, pentru a proteja atat pacientii, cat si membrii personalului medical si non-medical.”

Prof. univ. dr. Petre Bratila, medic primar Obstetrica-Ginecologie si director medical al Spitalului Euroclinic

 1. Triaj epidemiologic la intrarea in spital. Fiecarei persoane care intra in spital i se ia temperatura si completeaza formularalul standard pentru identificarea posibilelor cazuri suspecte. Zilnic, si membrii personalului medical si non-medical trec printr-un triaj epidemiologic.
 2. Pacientii sunt rugati sa vina in spital la ora programata si nu mai devreme, pentru a nu aglomera sala de asteptare. De asemenea, rugam toti pacientii sa vina neinsotiti la consultatii si investigatii. O exceptie o reprezinta minorii, care pot si trebuie sa fie insotiti de un singur adult.
 3. Toti pacientii care necesita internare in spital pentru proceduri si interventii chirurgicale sunt testati pentru noul coronavirus cu 24-48 de ore inainte de internare
 4. Personalul Spitalului Euroclinic este testat periodic pentru depistarea precoce a infectiei cu noul coronavirus.
 5. Avem stabilite circuite separate pentru pacientii cu suspiciune de COVID-19 si pentru pacientii non COVID-19.
 6. Avem rezerve alocate strict pacientilor suspecti COVID-19 sau pacientilor care au avut nevoie de internare in spital inaintea testarii pentru COVID-19. De asemenea, avem alocata o sala de operatii numai acestor pacienti.
 7. Distanta sociala recomandata de 1.5 m este obligatorie.
 8. Masca de protectie este obligatorie, atat pentru pacienti, cat si pentru membrii personalului medical si non-medical
 9. Igiena mainilor este regula de aur in limitarea infectiilor, inclusiv infectia COVID-19. Incurajam pacientii sa se spele des pe maini, cu apa si sapun, timp de 20 de secunde.
 10. Asiguram igiena riguroasa a tuturor spatiilor.
 11. Asiguram dezinfectia rapida si corecta a spatiilor cu substante speciale pentru igiena medicala.
 12. Asiguram echipamente de protectie customizat pentru personal in functie de zona de risc
 13. Indrumam telefonic pacientii cu simptome, posibili suspecti, catre apelul de urgenta 112, conform procedurilor transmise de autoritati.
 14. Respectam si implementam toate masurile recomandate de autoritati si pastram permanent legatura cu acestea.
 15. Actualizam constant protocoalele pe baza recomandarilor Institutului National de Sanatate Publica (INSP)
 16. Luam masuri de informare atat pentru personal, cat si pentru pacienti. Ne asiguram ca se respecta regulile de igiena respiratorie, igiena mainilor si regulile de izolare.

Toti pacientii care necesita o interventie chirurgicala sunt testati pentru COVID-19 cu 24-48 de ore inainte de realizarea operatiei.

Testarea COVID-19 se face cu 1-2 zile inainte de operatie, in cazul interventiilor programate si in ziua internarii in cazul interventiilor urgente. Testarea este obligatorie pentru toti pacientii care se interneaza in Spitalul Euroclinic, precum si pentru pacientii programati pentru endoscopie si colonoscopie.

Avem rezerve alocate strict pacientilor suspecti COVID-19 sau pacientilor care au avut nevoie de internare in spital inaintea testarii pentru COVID-19. De asemenea, avem alocata o sala de operatii numai acestor pacienti. Nu am avut pana acum niciun pacient sau membru al personalului medical diagnosticat cu noul coronavirus, dar suntem pregatiti sa facem fata unui astfel de caz.

Pacientii vor efectua screeningul infectios (MRSA si BLSE) anterior internarii. In momentul internarii, este de preferat ca pacientul sa aiba rezultatele diferitelor teste si analize recomandate de medicul curant, astfel incat medicii sa initieze rapid tratamentul chirurgical necesar.  Screeningului infectios (MRSA si MLSE) este in valoare de 56 de lei si se va achita la receptia spitalului, in ziua programarii.

Testarea COVID-19 este decontata de catre DSPMB in baza declaratiei pe propria raspundere a pacientului pentru categoriile de pacienti care indeplinesc criteriile din Metodologia INSP, si anume:

 • Pacientii care se incadreaza in definitiile cazurilor suspecte de COVID 19 (episod de tuse, febra sau tahipnee in ultima perioada)
 • Pacientii oncologici asimtomatici

Accesul apartinatorilor si al vizitatorilor ramane restrictionat si dupa incetarea starii de urgenta. Contextul actual generat de pandemia COVID-19 nu ne permite deocamdata sa relaxam masurile de siguranta pe care le-am luat si care pana in prezent au dat rezultatele foarte bune: zero infectii in randul pacientilor si personalului din spital.

Pacientii oncologici sunt testati periodic pentru COVID-19, la recomandarea medicului oncolog.
Pacientii oncologici beneficieaza de decontarea testarii pentru COVID-19, deoarece se incadreaza in categoriile de pacienti care indeplinesc criteriile din Metodologia INSP si pentru care costul testarii RT-PCR se deconteaza de catre DSPMB. Este vorba despre urmatoarele categorii de pacienti:

 • Pacientii oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie si/sau radioterapie
 • Pacientii oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare
 • Pacientii oncologici asimptomatici aflati in curs de radioterapie – inainte de prima sedinta si apoi la 14 zile, pana la terminarea curei
 • Pacientii oncologici asimptomatici inainte de interventii operatorii sau manevre invazive, cu maximum 48 de ore inaintea interventiei-manoperei

Deoarece stim ca pacientii oncologici sunt mai vulnerabili infectiilor, inclusiv infectia COVID-19, pe sectia de Oncologie a Spitalului Euroclinic are acces doar personalul sectiei.

Accesul apartinatorilor si al vizitatorilor ramane restrictionat si dupa incetarea starii de urgenta. Contextul actual generat de pandemia COVID-19 nu ne permite deocamdata sa relaxam masurile de siguranta pe care le-am luat si care pana in prezent au dat rezultatele foarte bune: zero infectii in randul pacientilor si personalului din spital.

Procedurile si masurile de siguranta sunt valabile la data publicarii materialului (15 Mai 2020) si pot fi oricand adaptate, in functie de evolutia pandemiei cu COVID 19 si recomandarile autoritatilor sanitare. Spitalul Euroclinic va lua toate masurile de siguranta pe care le considera necesare in orice moment.