Eşti aici

Chirurgie generala

Chirurgie laparoscopică

În urmă cu mai bine de 20 ani, chirurgia laparoscopică devenea o metoda chirurgicală inovatoare, minim invazivă, care permitea efectuarea unor operaţii majore, cu  incizii minime.

Este remarcabil cum progresează ştiinţa şi tehnologia medicală. Astăzi, intervenţii chirurgicale majore se pot face cu un traumatism minim pentru pacient.” ne-a declarat Dr. BARTA BOGDAN, medic specialist chirurgie generală.

Metodele operatorii minim invazive sunt posibile ca urmare a progresului tehnologic care a permis dezvoltarea unor echipamente şi instrumente endoscopice care pot fi introduse în organism prin incizii mici şi care furnizează o imagine mărită a cavităţii examinate şi permit efectuarea operaţiei.

Cel mai utilizat echipament endoscopic pentru chirurgie este compus din telescop – un tub optic cu diametru mic (5-10 milimetri), conectat cu o cameră video şi o sursă de lumină. Datorită dimensiunii mici, acesta poate fi manevrat în zone care ar fi dificil sau imposibil de explorat în chirurgia clasică. În plus, chirurgul poate vizualiza o imagine mărită a organelor şi a interiorului cavităţii  pe un monitor special, ceea ce îi va permite să vadă structurile mult mai clar decât este posibil în operaţia “deschisă”.

Faţă de operaţia clasică, realizată printr-o incizie mare, în intervenţiile laparoscopice, instrumentarul chirurgical este introdus prin trei până la cinci tăieturi mici, având ca rezultat mai puţine complicaţii, un timp de vindecare mai rapid, dureri mai puţine şi cicatrici mai mici.

Secţia de chirurgie:

 • 2 săli de operații pentru intervenții chirurgicale curente
 • O sală pentru intervențiile chirurgicale septice
 • Echipamente state-of-the-art:  laparoscop “high definition”, aparate de  electrochirurgie de înaltă frecvență
 • 12 rezerve standard de un pat
 • 2 rezerve VIP

Afecţiuni tratate

Întreaga gama de intervenţii chirurgicale laparoscopice:

 • colecistectomie
 • apendicectomie
 • cura defectelor parietale abdominale: hernie inghinală, ombilicală, incizională şi eventraţii
 • chirurgia colorectală
 • chirurgia laparoscopică a joncţiunii eso-gastrice: achalazie, hernie gastrică transhiatală
 • histerectomie
 • splenectomie
 • suprarenalectomie

Intervenţii moderne:

 • Chirurgie prin incizie unică prin ombilic
 • Procedura pentru prolaps şi hemoroizi
 • Cura herniilor prin procedeu extraperitoneal
Chirurgie toracica

Tratamentul chirurgical minim-invaziv al hiperhidrozei

În Spitalul Euroclinic, Dr. POPA VASILE, medic primar chirurg toracic, efectuează o intervenţie chirurgicală minim-invazivă pentru hidroză.

Hiperhidroza sau transpiraţia excesivă poate fi primară sau secundarăForma primară apare timpuriu în copilărie, se agravează la pubertate şi se atenuează cu vârsta. Este determinată de stimuli termici sau emoționali și este mediată de sistemul nervos vegetativ simpatic. Apare cu preponderență în anumite zone ale corpului: hiperhidroză palmară, axilară, facială și plantară.Hiperhidroza secundară este generalizată la nivelul corpului și apare ca urmare a unei alte afecțiuni: tuberculoză, diabet, hipertiroidism, feocromocitom, tumori carcinoide, leucemii etc. Hiperhidroza poate fi asociată cu tulburări circulatorii la nivelul membrelor superioare (sindromul Raynaud), roșeata feței sau diverse fobii sociale.

Este o boală determinată de funcționarea anormală a sistemului nervos vegetativ simpatic – glandele sudoripare

sunt normale la acești pacienți. De aici și esența tratamentului care se adresează cauzei, sistemului nervos simpatic și nu efectului, hipersecreția glandelor sudoripare. Tratamentul chirurgical este indicat în special formei palmare, urmată de cea axilară și facială.

În principiu, în special în cazul hiperhidrozei palmare, este bine ca această afecțiune să fie rezolvată cât mai timpuriu (dupa 10 ani) dacă această patologie are impact asupra activității zilnice a școlarului, cum ar fi  dificultatea efectuării temelor sau participăriea la teze și/sau concursuri, “murdărirea” neintenționată a lucrării, etc. În plus, există și o componentă socială: datorită mâinilor umede și reci acești copii tind să se izoleze și să-și reducă interacțiunea firească cu colegii. În cazul hiperhidrozei axilare poate apărea mirosul neplăcut al transpirației ca urmare a activității bacteriene de la acest nivel. Aceasta determină odată în plus izolarea copiilor sau adolescenților.

Metoda de tratament se numeşte simpatectomie şi se efectuează prin chirurgie toracică video asistată (CTVA). Tipul simpatectomiei toracoscopice diferă în funcție de tipul hiperhidrozei. Există 4 modalități diferite de tratament în cadrul aceleiași forme de hiperhidroză. Din acest motiv, este absolut necesar ca înaintea deciziei asupra efectuării tratamentului chirurgical pacientul să beneficieze de o consultație în care să i se explice toate riscurile și beneficiile fiecărui tip de tratament în parte, astfel încât, acesta să poată lua o decizie informată asupra tipului de tratament pe care și-l alege.

Rata de reușită în cazul intervenţiilor efectuate de Dr. POPA VASILE pentru hiperhidroza palmară este de 99% (față de o medie de 92,5% în literatura de specialitate), iar în cazul hiperhidrozei axilare de 92% (față de 82% în aceeași literatură).

Ginecologie

În Spitalul Euroclinic afecţiunile ginecologie sunt rezolvate în mare parte prin chirurgia video-asistată minim invazivă, prin tehnici de chirurgie laparoscopică și chirurgia ginecologică pe cale vaginală.

Abordăm întreaga patologie, pornind de la afecțiunile benigne, respectiv fibroamele uterine. Medicii noştri au experienţă deosebită în miomectomia laparoscopică pe care o practică chiar și în cazul nodulilor fibromatoși de dimensiuni mari. Pacientele care au un nodul fibromatos și doresc să își păstreze fertilitatea sau care doresc să rămână însărcinate iar din acest motiv nu reușesc, pot beneficia de această intervenție, cu refacere foarte rapidă după operație și cu o posibilitate mult mai mare de a rămâne însărcinate.

Histerectomiile totale sunt efectuate pe cale abdominală, vaginală, sau combinat, vaginal asistat laparoscopic sau doar laparoscopic.

În cele mai multe dintre cazuri, rezolvăm pe cale laparoscopică și patologia anexială, chisturile ovariene, intervenind pe cale clasică, conform protocoalelor în vigoare, numai când există suspiciunea unui cancer ovarian.

Sarcina extrauterină este operată tot pe cale laparoscopică, chiar dacă este ruptă, complicată cu hemoperitoneu, o procedură care în alte spitale nu se face de rutină.

Patologia uterină de tipul polipilor endometriali şi a fibroamelor intracavitare este excizată prin intervenții minim invazive de tipul histeroscopiei intervenționale.

Femeile în vârstă, dar și cele cu vârsta de 45-50 de ani care suferă de probleme de incontinență urinară pot fi tratate cu succes prin tehnici moderne utilizate peste tot în lume şi care s-au dovedit a avea o rată de succes mult mai mare decât intervenția clasică.

Majoritatea intervențiilor necesită spitalizare de maxim două zile și doar în cazul intervențiilor mai complicate de tipul unei histerectomii laparoscopice pacienta trebuie urmărită post-operator timp de 48 de ore. În cazul unui chist ovarian operat laparoscopic spitalizarea durează mai puțin, doar 24 de ore. La fel se întâmplă și în cazul histeroscopiilor sau a intervențiilor minore unde externarea se face a doua zi.

Medicii nostri

Dr. BARTA BOGDAN, medic specialist chirurgie generală

Domenii de interes medical: chirurgie laparoscopică prin incizie unică transombilicală, cura chirugicală a hemoroizilor cu stapler, procedeu Longo/PPH, chirurgie laparoscopică colo-rectală

Dr. ARNĂUTU OCTAVIAN , medic specialist chirurgie generală

Domenii de interes medical: cura herniilor şi eventraţiilor prin procedeu total extraperitoneal, chirurgie apendiculară, biliară, colo-rectală, montare camere implantabile pentru chimioterapie (port-a-cath)

Dr. POPA VASILE, Medic Primar Chirurgie Toracică

Domenii de interes medical: simpatectomia toracoscopică pentru tratamentul hiperhidrozei palmare şi axilare

Dr. PATRASCOIU SORINMedic Primar Urolog competenta in ecografie abdominala

Stagii de supraspecializare:

- Urooncologie si litiaza aparatului urinar – Stadtisches Klinikum - Braunschweig University Germania– 2009 ( Prof. Peter  Hammerer ) – Bursa a Asociatiei Germane de Urologie (DGU)
- Urooncologie, chirurgie robotica si laparoscopie, uroginecologie - Hopital Henri Mondor Creteil/Paris Franta -2010 (  Prof. Claude Abbou ) – Bursa a Asociatiei Europene de Urologie (EAU Fellowship)

 • Premii:
  • Premiul III Carl Storz - “Best Poster Presentation” - “MULTIMODAL SALVAGE THERAPY FOR YOUNG PATIENTS WITH PENILE CARCINOMA AND LYMPH NODE METASTASES”, Al VII-lea Congres Central European al EAU, Zagreb, Croaţia, 26-17.10.2007
  • Premiul “Second Karl Storz Prize”: PRIMARY CARCINOMA OF THE MALE URETHRA – DIAGNOSIS AND TREATMENT, EAU 11th CEM, Timișoara, 28-29 Oct. 2011

Dr. PERŞU CRISTIAN, Medic Specialist Urologie, Doctor în Ştiinţe Medicale

Competenţe în: Ecografie Generală şi Litotriţie Extracorporală (ESWL) pentru litiaza urinară

Arii de interes medical: patologia prostatei, litiaza renală, cancerul urogenital, prolapsul urogenital şi incontinenţa urinară, vezica hiperactivă, aspecte urologice şi urodinamice la femeie.

Dr. STOICA LISCAN GEORGETA, Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

Competenţe în: Ecografie obstetricală şi ginecologică, Colposcopie, Histeroscopie