Eşti aici

Chirurgie generala

Principalul nostru obiectiv este sa oferim pacientilor cele mai avansate tehnici chirurgicale posibile. Folosind chirurgia minim invaziva ori de cate ori este indicata, putem efectua operatii majore cu incizii minime, ceea ce are ca rezultat mai putine complicatii, un timp de vindecare mai rapid, dureri minime si cicatrici mai mici.

Succesul laparoscopiei ca medoda chirurgicala rezida in faptul ca medicul poate sa vada si sa opereze in interiorul abdomenului pacientului prin intermediul a trei incizii mici, de doar 5-10 milimetri, prin care este introdus tot instrumentarul chirurgical. Chirurgia efectuata printr-o astfel de tehnica minim-invaziva este mai putin traumatica, necesita o spitalizare mai redusa si permite o recuperare mai rapida.” - Dr. Bogdan Barta, Medic Primar Chirurgie Generala, Sef Sectie Chirurgie Generala Spital Euroclinic

ECHIPA DE MEDICI:

DE CE SA ALEGII SA FII OPERAT IN SPITALUL EUROCLINIC?

 

Chirurgii nostri sunt specializati în chirurgia laparoscopica pentru o gama mare de boli 

Fara indoiala, chirurgia laparoscopica a revolutionat medicina. Astazi, interventiile minim-invazive laparoscopice sunt tratamentul standard pentru majoritatea bolilor care anterior erau operate printr-o abordare “deschisa”, in care chirurgul opera printr-o incizie mare, de cativa centimetri.

Chirurgii nostri sunt specializati în chirurgia laparoscopica minim-invaziva pentru o gama foarte mare de boli ale întregului sistem gastrointestinal, de la afectiuni ale esofagului, stomacului, colonului, rectului si anusului, pana la boli ale ficatului, vezicii biliare, splinei, precum si afectiuni genitale, urologice si ale glandelor suprarenale.

Chirurgie laparoscopica standard si avansata:

 • Colecistectomie
 • Apendicectomie
 • Cura defectelor parietale abdominale: hernii si eventratii
 • Chirurgia laparoscopica colorectala
 • Chirurgia laparoscopica a jonctiunii eso-gastrice: achalazie, hernie gastrica transhiatala, reflux gastro-esofagian
 • Splenectomie
 • Tratamentul laparoscopic al chistului hidatic hepatic
 • Suprarenalectomie
 • Histerectomie

Ce este chirurgia minim-invaziva video-asistata laparoscopica

Chirurgia minim invaziva se refera la acele operatii care se efectueaza complet sub ghidaj endoscopic, fara sa mai fie nevoie de practicarea unor incizii mari pentru a patrunde într-o cavitate a corpului. Cu aceasta metoda, chirurgii pot inspecta în întregime zona respectiva si efectua o serie de manevre chirurgicale prin trei sau patru incizii mici, de aproximativ 0.5–1 cm. 

In trecut, de exemplu, operatia clasica de îndepartare a colecistului (colecistectomia) se realiza printr-o taietura la nivelul peretelui abdominal de 10-25 centimetri, dureroasa, care impunea o spitalizare si o perioada de recuperare lunga. În prezent, prin patru mici incizii de doar 5-10 milimetri se deruleaza “clasica” deja colecistectomie laparoscopica.

Metodele operatorii minim-invazive sunt posibile ca urmare a progresului tehnologic care a permis dezvoltarea unor echipamente si instrumente endoscopice care pot fi introduse în organism prin incizii mici si care furnizeaza o imagine marita a cavitatii examinate si permit efectuarea operatiei. Cel mai utilizat echiament endoscopic pentru chirurgie este compus din telescop – un tub optic cu diametru mic (5-10 milimetri), conectat cu o camera video si o sursa de lumina.

Datorita dimensiunii mici, acesta poate fi manevrat în zone care ar fi dificil sau imposibil de explorat în chirurgia clasica. În plus, chirurgul poate vizualiza o imagine marita de 10 ori a organelor si a interiorului cavitatii pe un monitor special, ceea ce îi va permite sa vada structurile mult mai clar decat este posibil în operatia “deschisa”.

In Spitalul Euroclinic chirurgii folosesc tehnologie moderna - laparoscopia 3D

Probabil ca fiecare dintre noi am vazut la un moment dat un film 3D. Experienta pe care o ai este aceea ca te afli in cadrul scenei pe care o privesti, deoarece ai perceptia reala a adancimii si raportului dintre obiecte. Spre deoasebire de asta, daca am privi acelasi film pe un monitor 2D, senzatia ar fi aceea ca vedem din afara ceea ce se intampla pe ecran.

Laparoscopie moderna: de la 2D la 3D

Spre deosebire de ochelarii rosii sau albastri pe care ii primim la intrarea in sala de cinematograf, chirurgul va folosi ochelari medicali 3D, care seamana mai degraba cu ochelarii negri de soare. Atunci cand priveste monitorul prin acesti ochelari, chirurgul va vedea ceea ce opereaza sub forma unei imagini stereo reale, cu posibilitatea de a aprecia distanta corecta dintre structuri.

Astfel, un sistem 3D de laparoscopie „aduce” chirurgul in interiorul partii de corp unde opereaza, ceea ce ii permite sa obtina o imagine in timp real a campului operator, mai buna si mai apropiata de realitate. Chirurgul va stii exact unde se afla varful instrumentarului, va putea apuca mai bine si va diseca cu precizie mai mare, aspecte esentiale in special in cazul structurilor delicate, cum sunt ganglionii, vasele si nervii.

In Spitalul Euroclinic, chirurgii nostri folosesc laparoscopia 3D pentru a opera o gama larga de conditii medicale si in special, pentru a efectua operatii complexe sau care necesita o foarte buna vizibilitate:

 • Chirurgie generala (colecistectomie, apendicectomie, etc.)
 • Chirurgia colorectala (rezectii de colon, limfodisectii)
 • Chirurgia polului gastric superior (tratamentul chirurgical in hernia hiatala, acalazie, reflux gastro-esofagian, etc.)
 • Chirurgia ginecologica oncologica
 • Chirurgia ginecologica ablativa de tip histerectomie (histerectomia subtotala, histerectomia radicala, etc.)
 • Chirurgia ginecologica (miomectomie, adenoliza, tratamentul chirurgical al endometriozei, etc.)
 • Chirurgia reconstructiva a pelvisului
 • Uroginecologia

Urgentele chirurgicale abdominale sunt operate laparoscopic in Spitalul Euroclinic

Daca initial operatiile laparoscopice se adresau patologiilor necomplicate, in ultimii ani urgentele chirurgicale abdominale tind sa fie tot mai mult abordate in aceasta varianta:

 • Colecistita acuta datorata litiazei biliare - efectuata prin SILS - incizie unica ombilicala
 • Apendicita acuta cu sau fara peritonita
 • Ulcerul gastro-duodenal perforat 
 • Peritonitele de orice natura
 • Ocluziile intestinale inalte si tumorile de colon 
 • Excizia aderentelor postoperatorii 
 • Patologia ginecologica de urgenta - chistele ovariene rupte in cavitatea abdominala, pelviperitonitele, abcesele tubare, sarcina extrauterina - de cele mai multe ori, laparoscopia este atat metoda de diagnostic (identificarea cauzei), cat si terapeutica (rezolvarea cauzei)
 • Laparoscopia diagnostica - in multe situatii, cand investigatiile preoperatorii nu au reusit sa evidentieze cauza problemei, laparoscopia este o procedura de diagnostic foarte valoroasa

Medicii cu competenta in chirurgie laparoscopica nivel avansat si cursuri de supraspecializare in strainatate opereaza folosind cele mai moderne metode:

 

Chirurgia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic – SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery)

Chirurgia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic SILS este o interventie chirurgicala efectuata exclusiv printr-o singura incizie la nivelul ombilicului. Ombilicul este  considerat un “orificiu natural embrionar”, fiind o cicatrice naturala a corpului si o zona de acces la nivelul cavitatii peritoneale care se vindica cu usurinta.  Prin aceasta incizie sunt introduse în cavitatea abdominala toate instrumentele, inclusiv camera video, necesare chirurgului pentru operatia laparoscopica.

Evolutia de la laparoscopia standard la “chirurgia fara cicatrici” a depins de perfectionarea instrumentarului, pe de o parte, si de pregatirea chirurgilor în a folosi aceasta tehnica moderna, pe de alta parte. Chirurgia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic SILS necesita un chirurg experimentat, antrenat sa faca o astfel de procedura si care are o experienta mare în chirurgia laparoscopica. 

“Folosim o tehnologie care ne permite sa facem o singura incizie prin care inseram instrumentar diferit simultan, pentru a face o operatie complexa, care în trecut era efectuata prin incizii si cai de acces multiple.  Se face o singura miniincizie, de 1-2 cm, ascunsa în cicatricea ombilicului, eliminandu-se practic cicatricea tipica, vizibila, asociata operatiei clasice. În plus, pacientul va simti mai putina durere, iar vindecarea va fi mai rapida. Toti pacientii apreciaza aceste beneficii,  însa operatia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic  are o mare valoare cosmetica pentru femei, deoarece multe din ele prefera sa aiba cat mai putine cicatici vizibile. Pe de alta parte, este foarte indicata persoanelor tinere, active, care doresc o recuperare rapida.” a subliniat. Dr. Barta, care efectueaza din anul 2012 in Spitalul Euroclinic operatii laparoscopice prin ombilic.

Cura hemoroizilor cu stapler - procedeu Longo/PPH (Procedure for Prolapse and Hemorrhoids)

Unul din motivele pentru care pacientii care sufera de hemoroizi evita operatia este teama de durere asociata frecvent cu acest tip de interventie. Într-adevar, pacientii la care s-a practicat o interventie chirurgicala clasica pentru hemoroizi, resimt frecvent o durere extrem de mare dupa operatie, care necesita tratament antialgic si au o perioada lunga, de cateva saptamani, de vindecare. Alternativ, interventiile minim-invazive fac ca durerea postoperatorie sa fie neglijabila, iar vindecarea rapida, pacientul putand sa-si reia activitatile normale dupa cateva zile.” – a mentionat Dr. Barta.

PPH este cea mai buna metoda de tratare a hemoroizilor interni prolabati, în coroana (circumferentiali). Tehnica a fost descrisa în 1996 de catre chirurgul sicilian Dr.  Antoine Longo, si este în prezent “gold standard” al chirurgiei proctologice în Europa de Vest si SUA.

Spre deosebire de tehnica clasica de rezectie hemoroidala unde se fac rezectii seriate, în procedura PPH se  foloseste un instrument special, un stapler (capsator) circular cu ajutorul caruia, printr-o singura manevra, excesul de mucoasa “cazuta” în afara anusului este tras în interiorul dispozitivului si excizat. Totodata, restul de tesut hemoroidal este suturat cap la cap folosindu-se agrafe de titan care se vor elimina spontan pe masura ce tesutul se vindeca. În acelasi timp, se sectioneaza si vasele de sange care alimenteaza hemoroizii, ceea ce va face ca portiunea hemoroidala restanta sa se micsoreze în cateva saptamani si sa revina la dimensiunile normale.  

Cura herniilor prin procedeu total extraperitoneal TEP (Totally Extraperitoneal Hernia Repair)

Singurul tratament care rezolva permanent o hernie este cura chirurgicala. In cazul pacientilor cu hernie, exista riscul de aparitie a complicatiilor, cum ar fi incarcerarea care subsecvent poate duce la ocluzie intestinala si necroza intestinala (afectarea fluxului sanguin intestinal, cu gangrena). Ambele conditii necesita tratament chirurgical de urgenta.

Pe de alta parte, corectarea chirurgicala electiva (programata) a herniei are cele mai bune rezultate: recuperarea este mai scurta si complicatiile post-operatorii sunt semnificativ mai putine.

In Spitalul Euroclinic, medicii nostri folosesc tehnica laparoscopica total extraperitoneala TEP (Totally Extraperitoneal Hernia Repair), care este în prezent considerata ca fiind cea mai sigura metoda pentru repararea defectelor de perete abdominal.

“Prin abordul total extraperitoneal, practic nu se intra in abdomen. Repararea defectului herniar se realizeaza fara a deschide peritoneul, intreaga procedura fiind efectuata in interiorul peretelui abdominal, in spatiul preperitoneal. Hernia este identificata si corectata si ulterior se insera o plasa speciala.” – a explicat Dr. Arnautu.

Avantajele acestei metode moderne sunt importante:

 • Refacerea peretelui abdominal in proportie de 100% folosind plasa de cea mai buna calitate
 • Recuperare rapida - pacientul se mobilizeaza in ziua interventiei si este externat a doua zi
 • Rezultat cosmetic foarte bun, cu cicatrici mici, aspect important in special in cazul pacientelor de sex feminin
 • Pot fi rezolvate in acelasi timp operator herniile inghinale bilaterale
 • Se pot diagnostica hernii inghinale inaparente clinic de partea contralaterala, ambele defecte putand fi rezolvate in aceeasi sedinta operatorie