Diagnosticarea cancerului de san

Diagnosticul corect necesită 3 pași:

Pasul 1: Consultul clinic 

Poate fi făcut de medicul de familie, de medicul ginecolog, medicul oncolog sau de medicul chirurg specializat în chirurgie oncologică. Prin palparea sânilor și a axilei bilateral, medicul poate identifica prezența unor formațiuni suspecte. Deși nu toate formațiunile identificate prin palpare la nivelul sânului sunt maligne, este important ca toate să fie identificate și diagnosticate corect.  

Pasul 2: Investigații imagistice 

Ecografia mamară și ganglionară axilară bilaterală 

Ecografia mamară oferă informații despre structura sânului. Prin ecografie pot fi detectate formațiuni suspecte și pot fi caracterizate din punct de vedere al dimensiunii și al structurii. Ecografia utilizează ultrasunetele și nu prezintă risc de iradiere. Poate fi utilizată și pentru ghidajul biopsiei mamare. De asemenea, ecografia poate fi utilizată pentru a investiga aspectul ganglionilor de la nivelul axilei, această investigație oferind informații utile în stadializarea cancerului de sân.

Află mai multe de aici: Ecografia de san

Mamografia bilaterală 

Mamografia este o investigație imagistică care utilizează razele X. Este folosită pentru depistarea formațiunilor de la nivelul sânului, oferind posibilitatea de a descrie dimensiunile acestora și anumite caracteristici structurale. În cazul femeilor de peste 40 de ani, mamografia reprezintă principalul instrument de screening al cancerului de sân la. La femeile mai tinere, țesutul glandular este mai dens, de aceea mamografia nu este la fel de utilă.


Introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea cu 30% a ratei mortalității prin cancer mamar. Cea mai mare acuratețe are investigarea sânului prin mamografie cu tomosinteză 3D.

Află mai multe de aici: Mamografia cu tomosinteza: indicatii, avantaje

IRM de sân

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM)poate fi utilizată pentru depistarea cancerului de sân, pentru ghidajul biopsiei mamare, pentru evaluarea numărului de leziuni din sânul în care este localizată o tumoră, pentru detectarea prezenței unor eventuale leziuni în sânul contralateral – leziuni care nu s-au putut observa la ecografia mamară. De asemenea, investigația se poate folosi la pacientele purtătoare ale unor mutații genetice și pentru monitorizarea evoluției bolii sub tratament. Totuși, IRM nu este utilizat de rutină în diagnosticarea afecțiunilor mamare, această investigație fiind rezervată câtorva situații particulare

Află mai multe de aici: IRM (RMN) mamar

Ce este scorul BI-RADS?

Formațiunile descrise prin tehnicile imagistice utilizate în diagnosticul cancerului de sân sunt încadrate de către medicul imagist într-o categorie BI-RADS. 

Scorul BI-RADS este util atât pentru evaluarea riscului de malignitate pe care îl are formațiunea evaluată, cât și pentru ghidarea în următoarele etape de diagnostic. Nu toate formațiunile depistate imagistic au indicație de biopsie, iar scorul BI-RADS este foarte util pentru obținerea unui diagnostic corect.

Află mai multe de aici: Ce inseamna BI-RADS?

Pasul 3. Biopsie și examen histopatologic

În situația în care investigațiile imagistice depistează o formațiune suspectă la nivelul sânului, apare indicația de biopsie. Biopsia este calea spre aflarea caracteristicilor celulelor prezente la nivelul nodulului, oferind astfel informații utile în terapia personalizată a fiecărei paciente. Examenul histopatologic reprezintă un pas esențial în confirmarea cancerului mamar.

Biopsia este o procedură simplă, lipsită de complicații majore. Se face sub ghidaj ecografic, iar asta înseamnă că, în timpul puncției, medicul are permanent control vizual al nodului și al locului puncției cu ajutorul ecografului. Manopera durează câteva secunde și se face sub anestezie locală și nu necesită medicație specială. 

Circulă mitul conform căruia biopsia unui nodul mamar malign determină răspândirea cancerului. Însă cele mai noi studii din domeniu infirmă această idee și subliniază rolul major al acestei investigații în diagnosticul și tratamentul corect ale cancerului de sân. 

Confirmarea unui diagnostic de cancer mamar trebuie însoțită de stadializare

Evoluția cancerului de sân este una progresivă. Tumorile sânului cresc și se dezvoltă la început la nivel local, apoi celulele maligne se răspândesc, pe cale limfatică, către ganglionii limfatici locali și regionali. În stadii avansate, cancerul mamar poate metastaza în organe aflate la distanță.

Pentru a putea stabili stadiul bolii, medicii folosesc investigații imagistice precum: ecografia, tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică, scintigrafia, dar și analize de laborator.

Este important să putem stadializa boala în momentul diagnosticării, deoarece un tratament particularizat în funcție de stadiul bolii va fi mai eficient și, implicit, mai util.