Depistarea precoce a cancerului de sân

Autoexaminare lunară, pentru o prevenție eficientă

Pentru a depista din timp orice modificare ce poate apărea la nivelul sânilor tăi, este important să vii cu regularitate la control, după cum ți-a recomandat medicul tău sau chiar mai curând, dacă sesizezi modificări în urma autoexaminării.

Autoexaminarea sânilor se face în fiecare lună, după ciclul menstrual sau, dacă ai intrat la menopauză, la o dată fixă, aleasă aleatoriu. Autoexaminarea sânilor este simplu de realizat și, în mod normal, nu produce disconfort. Observarea aspectului și consistenței sânilor lună de lună este o practică foarte valoroasă pentru depistarea precoce a modificărilor ce pot apărea la acest nivel. De aceea, după vârsta de 20 de ani, fiecare femeie ar trebui să-și acorde cinci minute în fiecare lună pentru a-și palpa sânii în acest scop. Iată cum se face corect: Autoexaminarea sanilor in 3 pasi
 

Screeningul pentru o depistare precoce

Procesul de screening înseamnă posibilitatea depistării precoce a bolii, atunci când leziunea malignă este mică și se pretează unui tratament conservator. Ce înseamnă rutina de a-ți face ecografia mamară și/sau mamografia după cum ți-a indicat medicul tău? Procesul de screening înseamnă posibilitatea depistării bolii într-un stadiu incipient, când șansele de vindecare sunt cele mai mari.

De ce să te investighezi atunci când nu te doare nimic? Pentru că, deși în 95% din cazuri, în stadiile timpurii, cancerul de sân nu dă simptome, adică durere, tumora evoluează totuși. Iar o depistare precoce înseamnă șanse considerabil mai mari de vindecare și de supraviețuire.

Instrumentul principal de screening pentru cancerul de sân este mamografia. În general, screeningul mamografic anual începe la vârsta de 40 de ani, dar în situațiile în care riscul de cancer mamar este crescut (teste genetice BRCA 1 și BRCA 2 pozitive, istoric familial de cancer de sân, istoric personal de iradiere la nivelul toracelui), screeningul începe mai repede, de la vârsta de 30 de ani.
Află mai multe de aici: Screening cancer de san