Cui ne adresam?

Ne adresam cuplurilor sau persoanelor care isi doresc un copil, dar au dificultati in obtinerea unei sarcini.

Infertilitatea este o problema care se intalneste destul de des, estimandu-se ca aproximativ un cuplu din sase se afla in dificultate, nereusind sa procreeze.

Semnale de alarma trebuie sa apara atunci cand nu se obtine o sarcina dupa un an in care au avut loc frecvent acte sexuale fara protectie.

Infertilitatea poate sa fie consecinta:

  • unor afectiuni de care sufera partenera (in aproximativ o treime dintre cazuri),
  • unor afectiuni de care sufera partenerul (in aproximativ o treime dintre cazuri),
  • unor afectiuni de care sufera ambii parteneri (se estimeaza ca in 20% - 40% dintre cazuri se asociaza atat afectiuni feminine, cat si afectiuni masculine care produc infertilitate, sau nu se poate determina o cauza).

Dat fiind aceste situatii, este necesar ca investigatiile sa se realizeze concomitent pentru a stabili daca exista o problema de sanatate care poate sa fie tratata si vindecata, astfel incat sa se poata obtine sarcina.

Ne adresam cuplurilor mature, in care varsta partenerilor este mai inaintata

Fertilitatea scade mai ales odata cu inaintarea in varsta, potentialul reproductiv al femeii reducandu-se semnificativ odata cu apropierea menopauzei; nu este o surpriza scaderea importanta a fertilitatii cu 5 sau chiar 10 ani inainte de instalarea menopauzei.

Infertilitatea legata de varsta devine din ce in ce mai frecventa in societatea actuala, deoarece, multe femei, dintr-o varietate de motive, decid sa asteapte pana la 30 de ani pentru a-si intemeia familia.

Chiar daca femeile de astazi sunt mai sanatoase si se ingrijesc mai bine decat oricand, starea de sanatate mai buna nu compenseaza declinul natural al fertilitații legat de varsta.
Este important sa se inteleaga ca fertilitatea scade pe masura ce o femeie imbatraneste, din cauza scaderii normale a numarului de ovule care raman in ovare.

Acest declin poate avea loc mult mai devreme decat se asteapta majoritatea femeilor.
In anumite situatii, cand nu se poate obtine o sarcina prin mijloace naturale uzuale, oferim tratamente prin tehnici de reproducere asistata.

Ne adresam cuplurilor tinere pentru evaluare

Anumite situtatii din istoricul familial sau personal pot sa reduca posibilitatile de a concepe un copil astfel incat efectuarea unui consult de specialitate poate sa aduca informatii privind optiunile de conceptie care sunt disponibile si potrivite pentru fiecare persoana si cuplu.

Persoanele sau cuplurile tinere care cunosc existenta unor probleme de sanatate pot sa beneficieze de consultatii astfel incat sa se evalueze capacitatea fertila, sa se intervina pentru corectarea cauzelor, acolo unde este posibil sau in situatia in care nu se poate trata cauza, sa se ofere posibilitatea de a avea copii utilizand tehnici de reproducere umana asistata medical sau sa se orienteze catre adoptia unui copil.

In cazul femeilor trebuie acordata atentie urmatoarelor situatii:

  • existenta unor menstre neregulate, sau absenta menstruatiei
  • menstruatii dureroase
  • existenta unuia sau mai multor avorturi spontane in trecut
  • trecerea printr-un tratament pentru un neoplasm in trecut

In cazul barbatilor trebuie acordata atentie urmatoarelor situatii:

  • existenta problemelor de infertilitate in familie (rude cu astfel de probleme)
  • testicule de dimensiuni reduse
  • trecerea printr-un tratament pentru un neoplasm in trecut