Eşti aici

Centru de chirurgie robotica - Ponderas Academic Hospital

Ponderas Academic Hospital a lansat Primul Program Integrat de Chirurgie Minim Invaziva si Robotica din Romania. Folosim cel mai avansat sistem de chirurgie robotica din lume – Robotul da Vinci Xi si oferim o gama extinsa de interventii chirurgicale minim-invazive robotice pentru: chirurgie oncologica, chirurgie digestiva, urologie, ginecologie si chirurgie toracica. Medicii nostri au peste 1.000 de operatii efectuate prin chirurgie robotica si peste 30.000 de cazuri efectuate prin chirurgie minim invaziva.

Robotul da Vinci Xi este un sistem computerizat interpus intre chirurg si pacient care creste semnificativ contributia medicului. Chirurgul - si nu "robotul" - efectueaza operatia si controleaza complet sistemul robotic si procedura chirurgicala. Chirurgul face toate miscarile operatorii, dar cu tehnologie si instrumente care ii permit sa vada mai bine, sa controleze instrumentele intuitiv si sa opereze dintr-o pozitie ergonomica si confortabila.

"Robotul" nu opereaza singur

da Vinci Xi ii faciliteaza medicului o vizualizare extrem de clara, marita de peste 10 ori. O vedere 3D, in profunzime, reala. Perceptia este ca esti acolo, in interior si operezi, asa cum se intampla in chirurgia deschisa, desi lucrezi minim-invaziv, cu robotul din afara corpului pacientului. Chirurgul manevreaza instrumente chirurgicale miniaturale mai precis si este mai sigur pe gesturile pe care le face.

Chirurgul vede mai bine
Chirurgul se misca mai bine

da Vinci Xi ii ofera medicului mai multe grade de libertate in miscare, comparativ cu laparoscopia standard. Bratele robotice sunt articulate, ceea ce inseamna ca pot sa se roteasca complet, permitand o miscare naturala, intuitiva, mai ampla chiar decat cea facuta de mana umana, insa folosind instrumente laparoscopice, de dimensiuni mici.

Chirurgul executa miscari mai sigure

da Vinci Xi scaleaza miscarile chirurgului. O miscare ampla a chirurgului la consola este tradusa de robot intr-o microdisectie sigura. Robotul filtreaza tremorul inerent, crescand precizia miscarii – miscarea devine mai sigura decat ar putea fi facuta direct cu mainile medicului.

Chirurgul opereaza ergonomic

da Vinci Xi este usor de manevrat, reducand semnificativ oboseala chirurgului asociata cu chirurgia laparoscopica conventionala. Pozitia medicului la consola este naturala, in sezut, ergonomica si confortabila. Bratele lungi ale robotului, puternice si sigure in acelasi timp, permit efectuarea de operatii bariatrice, mai ales la pacientii cu superobezitate morbida sau revizii ale unor operatii anterioare.

Chirurgul opereaza milimetric

da Vinci Xi permite efectuarea de operatii laparoscopice intr-un mod mai functional. Gesturile precise permit disectia de mare acuratete, milimetrica, a leziunilor anormale. Atunci cand este vorba de un cancer, asta inseamna siguranta ca ai scos tumora, lasand cat mai mult din tesutul sanatos. Inseamna o rata de recidiva mult scazuta. Inseamna sa nu lezezi structuri vitale cum ar fi vasele de sange sau nervii. Inseamna ca pacientul va avea un risc mai redus de complicatii cu impact semnificativ asupra calitatii vietii – impotenta functionala, incontinenta urinara, etc.

Chirurgul ajunge in spatii pe care nu le-ar putea explora prin alte tehnici chirurgicale

da Vinci Xi ii permite chirurgului sa ajunga in spatii anatomice inguste, inchise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopica conventionala sau deschisa, cum ar fi pelvisul sau loja timica. De altfel, chirurgia laparoscopica si-a dovedit superioritatea in studii in ceea ce priveste interventiile chirurgicale in urologie, in special in cancerele de prostata, renale sau in chirurgia reconstructiva urinara. O alta aplicatie extrem de valoroasa este tratarea cancerului rectal, cu prezervarea functionarii nervilor implicati in erectie si continenta urinara.

Medicii nostri chirurgi sunt implicati in instruirea si pregatirea altor medici specialisti

Imaginea artiocolului

Ponderas Academic Hospital este singurul spital privat care a dezvoltat un Centru de Training in Chirurgia Laparoscopica si Robotica unde sunt instruiti si pregatiti lunar medici chirurgi din tara si strainatate in operatii robotice, laparoscopice, interventii endoscopice si operatii deschise. Centrul de Training colaboreaza cu Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica, Societatea Europeana de Chirurgie Endoscopica si proaspat infiintatul Clubul Roman de Chirurgie Robotica si se implica in educatia si perfectionarea medicilor, cercetare, schimb de experienta cu centrele de expertiza internationale si stabilirea standardelor in chirurgia robotica in Romania.

 

Pretul este mai avantajos decat in strainatate

Chirurgia robotica nu este un serviciu de rutina. Este un serviciu performant, facut cu o tehnologie de ultima generatie, de catre anumiti chirurgi care au o pregatire aditionala si experienta importanta in astfel de proceduri chirurgicale. In plus, costul trebuie inteles si in termenii a ceea ce se castiga prin acest tip de chirurgie – spitalizare redusa, complicatii minime intra-operatorii si mai ales evitarea unor complicatii care ar afecta semnificativ calitatea vietii – de exemplu, impotenta si/sau incontinenta urinara dupa operatia de indepartare a prostatei sau rectului pentru tratamentul cancerului.

 

Pacientul are siguranta ca este operat de o echipa experimentata

Experienta inseamna rezultate mai bine. Medicii nostri au un volum mare de operatii efectuate. Peste 1000 de pacienti operati robotic de catre echipa medicala. Peste 30.000 de operatii minim-invazive.

Echipa chirurgicala

Medic primar Chirurgie Generala
Medic primar Chirurgie Generala
Medic primar Urologie
Medic primar Urologie

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Chirurgia robotica reprezinta cea mai avansata tehnica chirurgicala minim-invaziva, care permite efectuarea unor operatii complexe cu o mai mare precizie, flexibilitate si control. Este o tehnica gandita cu scopul de a depasi limitele
chirurgiei clasice, deschise, cat si pe cele ale chirurgiei laparoscopice si de a imbunatati capacitatile tehnice ale chirurgului. Aceasta se traduce in rezultate si mai bune, cu mai putine riscuri si complicatii.
Turnul cu cele 4 brate pozitionat deasupra pacientului in timpul operatiei

 

3 dintre aceste brate manevreaza o multitudine de instrumente chirurgicale, iar al patrulea are montat un sistem de camere video 3D HD. Bratele sunt controlate de catre un computer care replica exact miscarile chirurgului operator.

Consola

Este locul unde chirurgul operator sta la distanta de masa chirurgicala si opereaza, uitandu-se intr-un sistem optic binocular care ii furnizeaza o imagine perfecta, marita de 10 ori, cu rezolutie inalta, tridimensionala a campului operator. Chirurgul manevreaza cele 4 brate asezate deasupra pacientului prin deplasarea a doua "joy-stick"-uri care ofera precizia miscarii cu ajutorul varfurilor degetelor. Robotul nu opereaza singur: miscarile mainilor chirurgului, aflat la consola, sunt transformate computerizat in miscarile instrumentelor introduse in corpul pacientului prin cateva incizii de dimensiuni minime.

 

Consola este ergonomica si special conceputa astfel incat chirurgul isi poate mentine pozitia in orice moment al interventiei concentrata, dar relaxata, reducand semnificativ oboseala asociata, de exemplu, cu chirurgia laparoscopica conventionala. De asemenea, chirurgul are la indemana un comutator de picior, pentru optiuni suplimentare, cum ar fi schimbarea intre doua surse de energie. Ecranul are comenzi prin atingere care ii permit chirurgului sa ajusteze imaginea, sunetul si ale sisteme.

Ecrane video aditionale interconecteaza echipa operatorie
Cum se efectueaza operatia cu robotul da Vinci Xi
Chirurgia robotica este un tip de chirurgie minim-invaziva, care permite efectuarea de operatii complexe, fara sa fie nevoie sa se efectueze incizii mari, asa cum se intampla in chirurgia deschisa. Foloseste un sistem intuitiv, care reproduce operatiile deschise, dar la un nivel superior. In cazul anumitor afectiuni, cum ar fi cancerul de prostata, de vezica urinara sau de rect, rezultatele interventiilor robotice sunt mai bune, cu mai putine riscuri si complicatii, comparativ cu alte tehnici chirurgicale mai putin avansate.
Se folosesc instrumente chirurgicale miniaturizate, de ordinul milimetrilor, care se introduc prin 4 incizii de doar 5 mm. Atunci cand se efectueaza o interventie chirurgicala cu robotul da Vinci Xi - cel mai avansat robot chirurgical din lume - aceste instrumente sunt montate pe trei brate robotice separate, care sunt articulate si care au 7 grade de libertate, permitand chirurgului o gama maxima de miscare si precizie, superioara mainii umane. Al patrulea brat contine o camera video 3D de inalta definitie care ghideaza chirurgul in timpul procedurii.
Imaginea artiocolului

Chirurgul controleaza aceste instrumente si camera video de la o consola situata in sala de operatie, la distanta de masa operatorie. Miscand cu degetele "joy-stick"-urile de la consola, chirurgul este capabil sa manevreze simultan toate cele patru brate ale robotului, in timp ce priveste printr-un sistem optic binocular de inalta definitie care il plaseaza efectiv in interiorul pacientului, oferindu-i o vizibilitate mai buna, mai precisa si mai detaliata decat cea pe care ochiul uman ar putea-o oferi in timpul operatiei deschise. Spre deosebire de laparoscopia conventionala, unde imaginea este proiectata 2D pe un monitor, robotul permite o vedere 3D in profunzime, aproape reala, dandu-i chirurgului senzatia ca se afla acolo.

 

Fiecare miscare pe care chirurgul o face cu joy-stick-urile este reprodusa intocmai de catre robot, care insa scaneaza miscarea. Astfel, o miscare ampla a chirurgului la consola este tradusa de robot intr-o microdisectie sigura. Cand este necesar, chirurgul poate schimba scala miscarilor robotului: de exemplu, daca selecteaza o scala de trei la unu, varful bratului robotului se va deplasa cu doar un centimetru pentru fiecare trei centimetri miscati de catre chirurg la consola. In plus, datorita designului consolei, ochii si mainile chirurgului sunt intotdeauna perfect aliniate, minimizand oboseala acestuia. De asemenea, sistemul robotic elimina tremorul prezent in mod normal in timpul deplasarii mainii, crescand acuratetea miscarii care devine astfel mai sigura.

Echipa chirurgicala

Medic primar Chirurgie Generala
Medic primar Chirurgie Generala
Medic primar Urologie
Medic primar Urologie

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Chirurgia robotica permite efectuarea unor operatii complexe si dificile, in special in zone anatomice inguste (de ex. pelvis, mediastin sau loja timica) unde exista o serie de structuri vitale delicate, cum ar fi nervii, a caror lezare poate duce la complicatii cu impact major pe calitatea vietii pacientului – impotenta sau incontinenta urinara.

Urologie
 • Cancer de prostata
 • Cancer invaziv de vezica urinara
 • Cancer de rinichi
 • Tumori benigne de rinichi (chisturi)
 • Litiaza renala
 • Afectiuni ureter: tumori, calculi, stenoza
 • Stenoza de jonctiune pielo-ureterala
Chirurgie digestiva
 • Cancer de rect
 • Cancer de colon
 • Cancer gastric
 • Cancer hepatic
 • Cancer de pancreas
 • Acalazia cardiei
 • Splenectomie
 • Limfadenectomie abdominala
Bariatrie
 • Chirurgie bariatrica la pacientii cu superobezitate morbida
 • Gastric sleeve
 • Gastric bypass
 • Diversie bilio-pancreatica
 • Revizii dupa chirurgia bariatrica
Ginecologie
 • Histerectomie pentru afectiuni benigne: fibrom uterin, adenomioza
 • Miomectomie cu prezervarea capacitatii femeii de a avea o sarcina
 • Endometrioza infiltrativa
 • Chist de ovar
 • Histerectomie pentru afectiuni maligne: cancer uterin, cancer de col uterin
 • Limfadenectomie pelvica si paraaortica
 • Prolaps genital: colposacropexia
 • Patologie tubara: obstructie tubara, hidrosalpinx
Chirurgia peretului abdominal
 • Hernii complexe
 • Eventratii complexe
Chirurgie toracica
 • Timus
 • Tumori Mediastinale
 • Tumori de esofag
 • Tumori pulmonare

Echipa chirurgicala

Medic primar Chirurgie Generala
Medic primar Chirurgie Generala
Medic primar Urologie
Medic primar Urologie

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Chirurgia robotica urologica reprezinta un pas important in evolutia tehnicilor operatorii, gandit sa depaseasca limitarile chirurgiei clasice, deschise, cat si pe cele ale chirurgiei minim-invazive laparoscopice si sa imbunatateasca capacitatile tehnice ale chirurgului. Chirurgul efectueaza manevre fine, precise si de foarte mare acuratete in interiorul corpului pacientului, reducand gradul de traumatizare la nivelul tesuturilor si realizand o disectie impecabila.

Aceasta se traduce in rezultate si mai bune, cu mai putine riscuri si complicatii. Astazi, la pacientii barbati se poate practica cu rezultate superioare o chirurgie robotica prin care se protejeaza nervii implicati in continenta urinara si erectie.

Robotul este un sistem intuitiv care reproduce operatiile conventionale, deschise, la un nivel superior

Imaginea artiocolului

Robotul nu opereaza singur: miscarile mainilor chirurgului, aflat la consola, sunt transformate in miscarile instrumentelor introduse in corpul pacientului prin cateva incizii de dimensiuni minime.

 

De la consola, chirurgul priveste printr-un display binocular 3D conectat la sistemul de vizualizare echipat cu un endoscop si un echipament de procesare a imaginilor.

Astfel, imaginea intraoperatorie este tridimensionala, de inalta rezolutie (HD) si marita de pana la 10 ori.

 

Instrumentele au dimensiuni de ordinul milimetrilor, iar bratele care le manevreaza sunt articulate si mimeaza miscarile articulatiei incheieturii mainii chirurgului, insa au grade de libertate superioare mainii umane.

 

Reproduc cu exactitate procedura efectuata de chirurgul operator la consola la nivelul campului operator.

In plus, sistemul robotic elimina tremorul prezent in mod normal in timpul miscarilor mainii, aducand astfel un mare plus calitatii manoperei chirurgicale.

Avantajele chirurgiei robotice comparativ cu chirurgia clasica sau laparoscopica:
 • Disectie foarte precisa intr-un camp vizual mai acurat, efectuata cu instrumente mai performante, comparativ cu operatiile clasice
 • Rezultate oncologice cel putin la fel de bune ca in operatiile clasice
 • Rezultate functionale (continenta urinara, erectie normala) superioare celor din operatiile clasice
 • Recuperare rapida a pacientului, cu spitalizare de scurta durata si reluarea imediata a activitatii
 • O buna calitate a vietii pacientului, aspect estetic postoperator si disconfort de intensitate minima

 

 • Complicatii intraoperatorii si postoperatorii mult reduse. Hemoragie minima, cu un necesar de transfuzie de sange foarte scazut (<1%). Durerea postoperatorie de intensitate foarte mica. Risc de infectii foarte scazut, deoarece poarta de intrare a bacteriilor prin plaga cu dimensiuni de ordinul milimetrilor este redusa. Cicatrici minime.
 • Avantaje pentru echipa chirurgicala, superioare celorlalte metode chirurgicale minim-invazive. Ergonomie - chirurgul opereaza asezat pe un scaun comod in fata consolei. Vizualizare tridimensionala, marita de 10 ori si de inalta definitie (HD) asupra intregii zone de interventie. Invatarea procedurii de catre membrii echipei intr-un timp relativ mai scurt, comparativ cu operatia laparoscopica. Rezultate reproductibile.

Indicatiile chirurgiei robotice in urologie

Prostata
Cancer
Rinichi
Cancer, chisturi, pietre, stenoza de jonctiune pielo-ureterala
Ureter
Cancer, pietre, stenoze
Vezica urinara
Cancer

 

Tipuri de interventii chirurgicale robotice in urologie

Imaginea artiocolului

 

Cancer de prostata

 • Prostatectomie radicala +/- limfodisectie 

Cancer invaziv de vezica urinara

 • Cistectomie radicala cu limfodisectie 
 • Cistectomie partiala
 • Derivatie urinara (Bricker, neovezica)

Segment de ureter

 • Rezectii de tumori ureterale cu pastrarea ureterului
 • Ureteroliza
 • Nefroureterectomie (tumori de cale urinara superioara)

Rinichi

 • Pieloplastie (adulti si copii)
 • Tumori maligne - nefrectomie radicala
 • Nefrectomie partiala
Expertiza in chirurgia urologica robotica – Ponderas Academic Hospital
Cancer de prostata

 

Prostatectomie robotica radicala +/-limfodisectie

Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostata (prostatectomie) comparativ cu oricare alta metoda chirurgicala.

Chirurgia robotica permite rezectia oncologica, dar functionala, cu prezervarea integritatii nervilor si in consecinta, fara complicatii de tipul impotentei si incontinentei urinare.

Cancer de rinichi

 

Nefrectomie partiala robotica

Chirurgia robotica este net superioara chirurgiei laparoscopice sau deschise.

Permite rezectii oncologice partiale functionale, cu pastrarea rinichiului normal, functional si astfel prevenirea sau intarzierea aparitiei insuficientei renale.

Cancer invaziv de vezica urinara

 

Cistectomie radicala cu derivatie urinara robotica

Chirurgia robotica ofera rezultate oncologice superioare chirurgiei deschise printr-o mai buna limfodisectie si rezectie a vezicii urinare si permite realizarea minim-invaziva a unei deviatii urinare.

Malformatii jonctiune pielo-ureterala

 

Pieloplastie robotica adulti si copii

Pieloplastia pentru malformatii congenitale sau dobandite la nivelul jonctiunii pielo-ureterale.

Robotul permite realizarea mai facila si mai precisa a operatiei, ceea ce creste considerabil rezolvarea intr-o singura sedinta operatorie, cu sanse foarte mici de recidiva si complicatii.

Limfodisectie retroperitoneala

 

 

Indepartarea ganglionilor limfatici de-alungul vaselor mari de la nivelul abdomenului la pacientii cu cancer testicular, pentru a reduce riscul imprastierii (metastazarii) cancerului.

ECHIPA CHIRURGICALA

Medic primar Urologie
Medic primar Urologie

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii