Cancer de vezica-urinara

Cistectomia radicala cu derivatie urinara robotica

Standardul de aur de tratament in cancerul de vezica urinara invaziv (care a invadat muschiul) este indepartarea completa a vezicii impreuna cu ganglionii regionali (cistectomia radicala).  Deoarece excizia vezicii duce la pierderea functiei de stocare a urinii, chirurgul urolog va conecta ureterele la o noua cale de evacuare, denumita derivatie urinara. 

Cistectomia radicala robotica

Rezultate oncologice mai bune comparativ cu operatia deschisaChirurgia deschisa, in care se practica o incizie mare de la nivelul ombilicului pana la osul pubian, a fost considerata traditional tehnica preferata laparoscopiei pentru cistectomia radicala, din cauza naturii provocatoare a acestui tip de interventie chirurgicala. In prezent, cistectomia robotica este insa o alternativa pentru pacientii cu cancer de vezica urinara, avand numeroase avantaje. 

Avantajele cistectomiei radicale robotice

Derivatia urinara robotica

Rezultate intra si postoperatorii superioare operatiei deschiseExista doua procedee de deviatie urinara care sunt alese pe baza unor criterii specifice, cum ar fi stadiul tumorii, structurile care pot fi pastrate, starea generala de sanatate a pacientului si preferinta acestuia.

Uretero-ilio-cutaneo-stoma (procedeu Bricker)

Pentru substitutia vezicii se foloseste un segment de 15 cm de intestin subtire (ileon). Capatul proximal este inchis, formand o punga la nivelul careia sunt conectate ureterele, iar celalalt capat este adus la peretele abdomenului si pregatit pentru a forma o deschidere artificiala (stoma). Urina este evacuata continuu la nivelul stomei si este colectata intr-o punga speciala atasata la piele.

Uretero-ilio-cisto-plastia (neovezica)

Se creaza in interiorul corpului, fara incizii la piele, un rezervor intern folosindu-se 50 cm de intestin subtire care este deschis si pliat intr-o maniera specifica. Aceasta noua vezica este conectata cu uretere si uretra. Procedura este folosita in special la pacientii tineri, activi, care au o functie renala normala. 

Avantajele derivatiei urinare robotice

Deoarece operatia de derivatie urinara pentru neovezica se efectueaza in interiorul corpului, minim-invaziv, organele nu intra in contact cu aerul si manipularea lor este mult redusa. Ca urmare, tranzitul intestinal este reluat rapid, iar sangerarea intra-operatorie este mult redusa comparativ cu operatia deschisa, cu un necesar de transfuzie de sange < 1%.  Recuperarea pacientului, cu reluarea activitatii este mult mai rapida, aspecte importante, mai ales in cazul pacientului oncologic. Comparativ cu chirurgia clasica, faza catabolica -  prin care pacientul pierde mult in greutate, imediat in zilele-saptamanile dupa interventie – este mult redusa prin chirurgia robotica.

Echipa chirurgicala

Dr. Andrei Nadu

Medic specialist Urologie
Dr. Andrei Nadu

Dr. Dan Diaconescu

Medic primar Urologie
Dr. Dan Diaconescu

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.